Намирайки малко свободно време и събирайки части сътворих поредната талига за теснолинейния 77. Недостатъците на плексигласовите са малкия радиус на вписване поради големите габарити на талигите и малките размери на корубата. Реших да се пробвам да намаля габаритите, всеки милиметър е плюс. От къде се почна: Поръчах си от китайски сайт набор от зъбни колела и оси, но след получаването им след няколко месеца вече знаех какво ми трябва, поръчах си вече конкретни неща, но отново се оказаха неподходящи и чакайки вече точните зъбчатки метнах тестове. Издирих си генератор на зъбни колела за софта ми и си поиграх да попроектирам с наличните зъбчатки. Начертах талигата със съответните отстояния, пренесах чертежа на месинг 0,3мм и го резнах, като преди това разпробих за всички оси.

.
Измъквайки тайно едно парче пластилин от щерката почнах да сглобявам. Дистанционерите са от месингови втулки които издирих в цеха.

Добавих и другия елемент, поогънах стойката на червяка и затегнах гайките.

На теста всичко се движеше перфектно и тихо, което ме изуми за хенд мейд.
Общо взето стигнах до няколко извода:
Колкото и да си прецизен ръчното разпробиване дава отклонения, което се изразява в това, че зъбните колела не контактуват по цялата си дължина. Това ще го оправя с ецване.
Оказа се че с тази констукция се получава че разтоянието между колелата е 9,5 мм и не влиза в релсите, смятам да изпиля дистанционерите и зъбните колела с 1 мм за да стесня допълнително талигата.
Закрепването на червяка ще е на отделни елементи, а не от огънати елементи на талигата.
Тестовете продължават, така или иначе чакам други зъбни колела, които са предвидени за талигата.
Поздрави