Електроника и Електротехника | Electronics and Electrical Engineering > Цифрово / дигитално управление | Digital Command Control
Как да цифровизирам стрелка Roco
digitalman:
Самият аз нямам голям опит, но имам приятели които се занимават по сериозно с електроника и бих могъл да използвам помощ за тази цел.
Имам стартов комплект на ROCO с Мултимаус и мисля централа която върви с комплекта (не съм сигурен за booster). Няколко стрелки, които бих опитал да цифровизирам, и затова се опитвам да разбера какво е необходимо и каква част от него може да се опитам сам да направя. Така, че накратко съм отворен да разбера какъв е оптималният вариант за 4 стрелки (или може би да започна с една от тях), както и дали все пак да започна с едната от тях и после да направя и останалите.
Това за което не съм сигурен е, дали имам booster - в комплекта има една черна кутия от която излиза кабела за MultiMaus, както и за захранване на релсите. Предполагам, че идеята на booster-a е при по-голяма консумация, да подпомага системата един вид.
mitko0888:
Хубаво питаш за "оптимален" вариант. Според мен започни от другата страна.
Ако ще си редиш релсите на пода, и след това ще си ги прибираш в кашона, не знам да има друго решение, освен да си купиш четирите електромагнита за превключване, както и четири декодера за всяка стрелка. Монтираш си ги на всяка стрелка и стрелките си ги слагаш където и както искаш. Така както Роко си го е направил и си пише във всеки каталог и във всяко описание. Цената си си я сметнал сам.
Ако мислиш че ти се занимава с цифрова техника и ще стане, тези индивидуални декодерчета можеш да си ги направиш сам. Има доста писано по въпроса. Ако твоят приятел ще започва тепърва да прави такива неща, само пиенето и черпенето ще ти излезе по-скъпо от тези 100 евра за декодери.
Ако мислиш тези четири стрелки да ги монтираш на една дъска, т.е. да си направиш макет, модул, диорама и т.н., вече може да мислиш за друго задвижване (задължително моторно) и за друго управление. Например четворен декодер който ще ти излезе около два пъти по-евтин.
Ако ти е мерак да правиш нещо сам и не ти се захваща с процесори, по-добре си направи пулт с копчета и лампички, и си щракай стрелките аналогово, а влаковете ще си ги караш цифрово с мишката.
А за въпросния бустер хубаво си се сетил - трябва ти при по-голяма консумация. С твоя стартов набор и 4 стрелки мисля че отговорът е ясен - тези, които те съветват за него, да си купят по един, ей така - да си имат, пък ти се радвай и си карай с мишката.
pach:
Митко го е казал съвсем точно. Само ще го допълня в подробностите.
Сложиш ли си машинки (било то моторни или електромагнитни) на стрелките,
вече ще можеш да си ги управляваш, не на ръка а по електрически път (аналогов или цифров)
.За аналоговото ти трябва трафче за 16V и пулт за управление( бутончета).
Това не пречи на релсите по които да "върви" управлението на локомотивите ти.
Впрочем същото се отнася и за сигнализацията - светофорна или семафорна.
Но ако държиш и стрелките да се управляват по цифров път и дори с компютър, не си играй с единични декодери,
дори и да ти ги сглобят или да ги купиш. Ако твърдо си решил да имаш най-малко четири стрелки - взимай
четворен декодер - и позваш колкото изхода ти трябват (1,2,3 или 4) - "те хляб не искат, ако са свободни".
Колкото до бустер,централа и т.н. допускаш основната грешка на повечето български моделисти,
които като кажат "мишка" си мислят, че "компютъра" е другаде. Както и по-горе съм го уточнил,
в цифровото управление централа е това което излъчва кода - в твоя случай това е "мишка"-та на ROCO.
Води се МултиМаус кат.№10810. А "черната" кутия си е тази която усилва сигнала от централата (мишката)
по мощност за релсите(кат.№10764). Тази "черна кутия" на ROCO се казва "усилвател" (Verstarker) когато е в комплект с централа.
По новите модели на ROCO са с кат.№10884 които имат възможност за мноооого централи да се включат!!! Но за това друг път.
А "бустер" (booster) когато се продава отделно. НА ROCO е с кат.№10765. Имат несъществени разлики отвън, но вътре са абсолютно индентични.
Това при ROCO, но принципа на наименуване на двете неща - усилватели и бустер е индентичен навсякъде, като бустерите
могат да бъдат и различни от усилвателите - тоест доста по-мощни. Имаше една тенденция да се правят дори до 10 ампера,
но ги спряха защото при късо се случваше да заваряват колоосите на моделите към релсите,преди да сработи предпазната автоматика.
И така да повторим за пореден път, че ми се изтъркаха зъбите вече!!! (не се отнася за теб конкретно).
Централа - може да бъде "мишка" или компютър. В някои случай вместо "централа" се ползва термина " станция"
Усилвател - усилва сигнала от централата и обикновенно е комплект с нея.
Бустер - усилвател, който може да има и по-голяма изходна мощност защото често е самостоятелно звено.
Все пак тук има доста теми, но ако искаш прочети това и малко ще ти се затвърдят нещата надявам се.
http://railwaymodel.blog.bg/hobi/2013/10/01/.1154514
kossis:
В стартовият сет на Роко стрелката е само механична, както е показал и автора на темата. Това нормално ли е ?
И в крайна сметка кой е най евтиният вариант да цифровизирам стрелки примерно ? Геолайн ?
Adrian:
Има си декодер наRoco за тази цел утре ще му видя арт номера
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия