ВАЖНО !!! | IMPORTANT !!! > Календар на събитията
Национална Модулна ТТ среща на жп моделистите, София, юни 2014
Best Ripper:
--- Цитат на: pavel75 link=topic=4481.msg95448#msg95448 date=1403076406 ---На няколко пъти се повдига въпроса с височината на модулите.
Моето мнение е, че тя е добра по няколко причини:
1. Обслужването на трасето при авария. На срещата бях с Асен на мината и гара Бов. Малко след започване на срещата едно от ключетата дефектира и първи коловоз на Бов остана без захранване. Асен извади отверки, клещи и кабели. Клекна под модула и направи байпас, за да захрани коловоза. Ако височината на модулите е на нивото на детските очи то това нямаше да стане толкова лесно, а в мястото където бяхме сврени най-вероятно и невъзможно
2. Самите деца. За тях беше истинско изживяване да управляват влакове, но си остават деца. Докато чакаха да стане време повереният им влак да потегли те пипаха, дърпаха, скубеха. Това, че е те са качени на столче им ограничава възможността да правят пакости. Може би предложението на Кольо за пейки е удачна, защото изпитвах ужас от тези столчета да не падне някой.
--- Край на цитат ---
Павка, споменаваш частен случай, който е можело и да го няма. Наистина за един ремонт е добре, но колко време отне той в сравнение с общото време? Едва ли повече от 0,1% от общото прекарано време. През останалото време обаче стояхте прави непрекъснато, като наказани - да ви питам ли как си чувствате краката и гърбовете сред 2 дни стоене прави??? Сами си отговорете. Ако седяхте на обикновени столове през повечето време, щяхте много по-лесно да понесете несгодите. А това можеше да стане просто при по-ниски крака /ниво/ на трасето.
От столчета, пейки и прочие повдигащи съоръжения винаги има шанс да се пребие някой, особено малки деца, които по принцип лесно се захласват и заплесват и няма да разберат кога е дошъл края на високото ниво. Ако мястото е недостатъчно, децата сами започват да се бутат едно друго в желанието си да видят всичко, понякога много жестоко и диво, при което падания, рев и разправии са гарантирани. Да, децата ще се опитват да тичат - това трудно се избягва, но дали ще го правят зависи от организацията и най-вече родителите.
emilchaushev:
Рипе, то хубаво, ама да ти кажа ли как се чувствах под 14-те модула, на които правих ел.частта при слагане на трасето. Не знам колко пъти съм минал през целия ден под трасето за да отида до гара или до място, където нещо се случва... Хайде пробвай да сложиш летва на 80см височина и мини 3-4 пъти под нея.
Не знам дали си давате сметка какво планиране трябва да се направи на трасето за да не се налага преминаване под него... ама при всяко разклонение ще се случва да има минаване... и като те стегне кръста.. ще помагаме с пръста :lol:
В крайна сметка това е хоби, а в една тема си говорихме и за стандарти. Е това е стандарта-1300 мм. Хобито е за възрастни като нас. Не забравяйте, че отворените срещи в хобито ни са по- скоро изключение, от колкото практика.
А изработката на крака за 1000 мм си е пак пари, които нямаме. Аз предпочитам да инвестираме в техника и да ни е кеф на нас, от колкото в крака, за да му е кеф на някой друг, дето хал хабер си няма от хобито.
Best Ripper:
http://idpetkova.wordpress.com/tag/%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B0/ Ей с едно такова, малко модернизирано според нуждите ще си спестиш и ти, и всички останали безумното клечане под модулите.. дори и на 80 см от пода. Има такива колички в инвентар за автосервизи и за са завиране под колите... ;) Май му викаха "монтьорска лежанка"...
emilchaushev:
Ти само кажи кога финансираш краката за да отделим ресурс от човешка сила за сголбяването им, а лагерницата ще е от мен ;) . Надявам се поясите за кръст и масажистките за схванатите кръстове ще ги планираме в съседното помещение- по една на всеки трима каращи влак и преминаващи под модулите. Айде от мен да мине Neox- a ще го финансира КЖМБ. :ok: :pardon:
Best Ripper:
Кви нови крака бе, Вожде??? Трионче немаш ли в клуба? :sarcastic: Бичиш смело на 80-85 см наличните и готооо... А от млади масажистки никой няма да се откаже... :spiteful:
P.S. И още един лош дефект на високите модули - когато от предната страна на модула има високи сгради, влаковете се скриват от погледа, което не е радващо на посетителите. А когато модулите са по-ниско, възрастните могат да гледат и от доста по-високо и възприемат по-добре провиращите се влакове между постройките. Типичен пример от тази среща - гара Стрелча на Слави. Хем далеч от погледа, хем високо.. Не се вижда добре преминаващия влак между постройките... Посетителите се кефят на движещите пред очите им влакове!!!
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия