Електроника и Електротехника | Electronics and Electrical Engineering > Цифрово / дигитално управление | Digital Command Control

Проблем: късо съединение при преминаване над изолиращ съединител

(1/3) > >>

zong:
Колеги,
имам следният проблем:
Имам два паралелно свързани усливателя на Roko 10764, свързани през booster out. Трасето е разделено с изолиращи съединители на две половини и всеки усилвател е свързан към съответната половина. Двата усливателя са във фаза "in phase" но много често, но не винаги, когато локомотив преминава бавно над изолиращия участък се получава късо съединение, което не мога да разбера откъде идва. Забелязах, че се случва особено често при мотрисата ми, защото при нея задвижващ е средният вагон, разстоянието между колоосите е доста голямо, токоснемането й е на всички колооси и късото съединение се случва, когато едната половина е в половината от трасето. Късото съединение също така се случва и при двата вагона (1-и и 3-и) на мотрисата, които също имат токоснемане за осветлението и са без декодер, само средният вагон има декодер. Всъщност мотрисата е аналогова с DCC ready интерфейс и аз просто й сложих декодер. На вагоните function декодер не съм слагал, защото нямат интерфейс и затова светят постоянно. Също така забелязах, че когато единият локомотив преминава от едната половина към другата, сякаш му пада мощността. Не съм правил замерване на тока на отделните половини, защото двата усилвателя са напълно еднакви и са нови.

Някакви идеи? Помагайте, моля ...

TheJackal:
Провери си колелетата, да ли са правилно подредени за да токоснимат или са разменени. Ако вагоните ти са с крушки, махай ги веднага, защото ще ги стопиш - извади крушките, да са без осветление на цифровото когато караш.

zong:
Проверявал съм колелата- всичко изглежда ок. Все пак говорим за фабрични роковски локомотиви с декодери без да съм пипал нищо по тях. Колкото до крушките, разсъждавам по същия начин. Все пак Роко щяха да предупредят в упътването да се махнат, когато се кара на цифрово. Не съм разглабял вагоните, но доколкото видях от схемата за резервни части, че имат платки на тях и освен диоди да пренасочват за бяла/червена светлина предполагам, че имат и още нещо, я някой кондензатор да изправи тока, може би  :unsure:. Също така крушките са 14 волтови. Всъщност ако имаше проблем с крушките, би трябвало да жужат от променливия ток и да примигват, а те си светят постоянно. Аз си мисля, че проблемът е в единия усилвател или в половината на трасето към въпросния усилвател, но не знам как точно да го трасирам, защото всичко в самата половина изглежда нормално, само при преминаването от едната в другата се случва и то невинаги.

gts.best:
Колега, ти си свързал две еднакви централи на РОКО 10764 ( заедно с двете мишки ), през booster out.

Когато се използува BOOSTER (10765) , той се връзва през BOOSTER OUT   с  РОКО 10764. (Централа +боостер +мишка+траф(2бр))

Прочети си упътването на централата и виж схемите на свързване.................

Две централи не се свързват заедно.............купи си истински БУСТЕР.

На това трасе което имаш, най-вероятно бустер не ти трябва........ :drinks:

spas_tf:
Ето малко по темата: http://germanrail.fr.yuku.com/topic/4598/Roco-Digital-amplifiers-amp-Boosters#.UwY0woXPwSt

А ето как да промениш усилвателя  в booster като добавиш една букса и пипнеш малко с поялника:
http://www.schulze-modellbau.de/modellbau/tipstricks/rocozentrale/rocobooster.htm

:hi:

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия