Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Имам нужда от помощ при макетирането | Need help with layouts

Започнах макет

<< < (4/5) > >>

tiutiu:
С макета, макар и бавно напредвам, но стигнах до една задънена улица. Не мога да измисля дизайн за контролно табло, дотук реших да използвам схема на релсите, по която да сложа ЦК ключета и светодиоди за стрелките и евентуално за някои релета, но ми се иска да има още някакви допълнителни копчета и ключове. Отдолу ще сложа пиковски трафове, но си и  мисля си да направя собствени, за да станат общо 4. Добавих и един амперметър, ключове като на автомобил, ключ за режим на управление и един стоп-бутон, но нещо още ми липсва, просто не стои както трябва. Ще съм много благодарен ако някой се включи или със снимки от свое контролно табло, или с някоя идея.

pach:
http://www.lanckenau.de/projekte/gleisbildstellpult/

И понеже всеки момент ти ли инякои на същия етап ще попита как да си върже конрадските машинки за разклоненията и пулта...
ето как:

mitko0888:

--- Цитат на: pach link=topic=4498.msg94840#msg94840 date=1398683405 ---...
И понеже всеки момент ти ли инякои на същия етап ще попита как да си върже конрадските машинки за разклоненията и пулта...
ето как:
(Image removed from quote.)

--- Край на цитат ---

pach, извинявам се на колегата, че е в неговата тема, ама може ад го засяга и него:

- показаната от теб картинка е достатъчно нечетлива, за да се използва.
- По света и у нас има доста РАЗЛИЧНИ видове стрелки, по отношение на електрическото им изпълнение. Не може с една схема да покажеш как се опроводяват стрелките на макета, или пък да ги свържеш към пулт.
- Конрадските механизми също са два вида.
- Схемата, която си публикувал, независимо от къде е взета (ей там долу в ъгъла се вижда ТТ), е ГРЕШНА и неразбираема, особено ако се спазват общоприетите в света означения на жици, релета и контактите им. Означението на контактите на едно реле няма нищо общо с мястото на изводите му. Схемата е едно нещо, кой контакт на кое краче се намира е друго нещо, и чак тогава идва това от картинката: къде на някакъв тип реле се намира този контакт. Не знам някой до сега да е успял да си направи пулт само по "монтажни" схеми, без да разбира кое краче къде и защо е свързано. Дай да видим примерни схеми, а пък дали жицата е кафява или синя нека накрая тютю да се избере.

pach:
То когато нещо "не иска" да бъде видяно...никой няма да го види, разбира се. ;D :scratch_ones_head:

Скицата е абсолютно вярна. Но не е принципна (нито по световните стандарти) и е правена от любител за любители.

Релето не е дадено къде са му контактите , а как трябва да се свържат "жиците" към съответните му контакти. Тоест "нормално отворени"/нормално затворени",  или "фронт/тил" според специалистите от НКЖИ... и така дават представа и на лаик за какво превключване тава въпрос.

Разклоненията са поне два вида - със и без метално сърце. На пластмасовото сърце никой не би искал да връзва допълнителни релета надявам се....

Кондрадските механизми са два - от скицата е пределно ясно, че става въпрос за този с допълнителните контакти, защото просто на другия няма да ти стигнат "жиците" за свързване.

Скицата е с два бутона , които без проблем се подменят с едно ЦК-ключе (сега ако и това трябва да обяснявам....сме сбъркали ...форума дори) тъй като имат общ извод (бутоните).

Пак подчертавам - скицата ВЪОБЩЕ НЕ Е ГРЕШНА, защото дори си  е позволила да работи (ти да видиш... :blink:),
в един малък и семпъл, но изграден с много вкус макет от ...да, в ТТ-мащаб. Тук мнозина го знаят и са го коментирали дори (макета, не скицата). https://www.youtube.com/watch?v=DXgBV2kjGr0   :clapping: :clapping: :clapping:
Само скицата наистина е нечетлива, тъй като се доверих на директния линк...
Ето я по-едричка:

За финал - колегата със "започвания макет" искаше идеи, а не пълно описание на това което иска да направи - все пак да оставим нещо и за "...творческото начало у хобистта!" (например сам да си изчисли токограничаващите резистори за светодиодите)

:hi:

JORDAN:
За мен лично схемата, качена от Пламен в темата е много полезна!

Дава представа към какво да се стремя.
Много ми се иска и аз да направя подобен пулт за управление за моя макет в ТТ.

Предполагам, че ще е полезно и за автора на темата - да направи подобен пулт за неговия макет.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия