Автор Тема: Пролет пукна ... - още един проект в зародиш  (Прочетена 23899 пъти)

zazo

• КЖМ - България
  • Trade Count: (0)
  • Hero Member
  • Публикации: 2049
  • Рейтинг: 263
След много премисляне цъкане в wintrack-a, пробно редене на релси, снимане на прототипи и т.н. дойде време и аз да подложа все още плахата си идея на разнищване.

Тема на макета: Искърското дефиле.
Епоха: III - IV

Eто и схемата:

горната схема е оригиналната идея, а долните две опити за намаляване на размерите.

Тъй като не разполагам с помещение, в което макета да стои постоянно монтиран идеята е да бъде съставен от 6 или 8 разглобяеми модула и достъпен от всички страни. Бая дърводелска работа си е, но поне с нея се чувствам достатъчно сигурен.

Жълтата и червената отсечки са на различни нива, но с почти незначителна разлика. Реката ще бъде най-ниско и засега ми се вижда най-трудната задача. Tъмно зеленото са планини като частите от релсовия път, които минават през тях и са леко затъмнени (тези на южния бряг) са тунели.

Всичко все още е на идейно ниво, затова всякакъв акъл от старите кучета е добре дошъл.  ;)

ritchie

• Гост
Re: Пролет пукна ... - още един проект в зародиш
« Отговор #1 -: 08 Май 2008, 13:15:09 »
Страшно  е  станало !  Моите  поздравления !
Много  хубаво  и  прегледно  е  всичко.
Аз  също  се  опитвам  да  проектирам  сега  трасетата
за  моя  макет,  но  се  мъча  на  ръка -  с  молив  и  линия.
(вече  3  гуми  изхабих)
От  къде  си  я  изтегли  тази  програмка  за  проектирането,
че  на  сайта  на  wintrack  е  срещу  заплащане.
Предварително  ти  благодаря.

pach

• Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • Публикации: 12375
  • Рейтинг: 1338
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
« Отговор #2 -: 08 Май 2008, 13:16:57 »
Ииий , кво стана днес - идея след проект , проект след идея! ;D ;D ;D
От сутринта се опитвам да кача и аз моя проектза разнищтване , и още не съм успял!!! ::)
Така накратко , идеята много е готина , особено ако имаш предвид конкретна гара (не ги познавам добре) !
Предлагам ти да "усвоиш" под макетното пространство (реката няма да е с мащабна дълбочина - и над нея ще минеш без проблем).
Какво имам предвид - на третия чертеж дето си успял да влезнеш в 125 см х 400 см , си премахнал двойният глух коловоз и си скъсил гарата,на която първия коловоз до гаровата сграда ми се вижда безмислен с тази дължина.
Предлагам ти да запазиш 400-те см и двойният коловоз както и малко по-дългата гара , като просто слезнеш отдолу с релсите идващи след северната английска стрелка (не си обяснил какво е - кръстовище или стрелка) , като съдейки по броя на релсите , преценявам ,че ще ги "пъхнеш" под основното трасе дори със запас , съграсно правилата.Отказваш се от стрелката (най-дясната по чертежа) щото трасето ще ти е от долу в тунел веднага след втори мост над Искъра .След преминаване от долу на северната права , излизаш от тунела , и през още един мост в завой на реката се качваш и сливащ с основното трасе чрез лява стрелка на мястото на кривата релса от първи коловоз непосредствено до гаровата постройка .
Уф , май не съм много ясен , ще се опитам да спретна чертеж на предложението ми...
« Последна редакция: 08 Май 2008, 15:14:57 от pach »

Adrian

• Trade Count: (238)
  • Hero Member
  • Публикации: 6728
  • Рейтинг: 1096
  • Купи и ще ти олекне! DR/DB/BDZ 4-5 ep. H0 София
    • Ер Малък
« Отговор #3 -: 08 Май 2008, 13:26:29 »

Бих те посъветвал да з

Adrian

• Trade Count: (238)
  • Hero Member
  • Публикации: 6728
  • Рейтинг: 1096
  • Купи и ще ти олекне! DR/DB/BDZ 4-5 ep. H0 София
    • Ер Малък
« Отговор #4 -: 08 Май 2008, 13:28:47 »
апочнеш гарата още в кривата (отляво) - за да се удължат 2-та къси коловоза , а дългите да са още по-дълги ;) - понятно защо!

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #5 -: 08 Май 2008, 14:08:19 »
Не се притеснявай от несъответствията - направена е на бързо без много вживяване та ето за това ти предлагах , за да ти остане гарата по-дълга (впрочем Адри също дава интересна идея - то се знае това е почти задължително...)

в жълто са наклоните , а в синьо тунела.
В тунела може да сложиш два разменни коловоза или дори още една гара за "изчакване" от влаковете да им дойде времето  ;D
А сега виждам и друг вариант - тунела се изкачва до левият завой , където трасето става видимо и като външно се включва в гарата някъде преди най лявата стрелка! 

zazo

• КЖМ - България
  • Hero Member
« Отговор #6 -: 08 Май 2008, 14:11:47 »
Гарата е съществуваща такава по искърското дефиле.

Адри имаш нюх. Гарата и в реалност започва в завой и от двете страни като левия е по-изразен, но аз ги изправих, защото са в обратната посока и за да запазя в някаква степен близост до реалността. Иначе трябва гарата да е от горната страна на макета и изчезват предгаровото пространство и реката, въпреки че май ми хрумна една идея и ще пробвам. 10х!

Пач, не те разбирам за коя стрелка говориш. Горе в ляво е стрелка идеята ми беше да мога да завъртам влака по ухото, за да може да се връща в гарата от страната, от която е излязъл, както и да ползвам северните два коловоза за маневриране и евентуално там да добавя спирка, каквито има немалко по искърското дефиле. Иначе така както съм го мислил досега релсите винаги пресичат реката по мостове.

Сега със схемата стана ясно. Благодаря и на теб.

Сигурен бях, че ще има добри идеи.

ritchie: прати ми мейл на лична и ще ти я пратя, защото съм затрил линк-а откъдето я свалих.

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #7 -: 08 Май 2008, 14:19:53 »
Ето тук в червено е второто предложение , описано по горе .

тогава ясно че вътрешният наклон от лявата част се маха и на негово място включваш червения участък .
И въобще , май трябваше да пишеш по-подробно за мотива на макета от какво се състои , както и колко стрелки , колко дълъг релсов път  и колко влака искаш !
Пак подчертавам - това с реката в средата направо ме разби - до сега не съм виждал макет "вдлъбнат" през средата , просто е фантастично като идея!!!
Супер!!! ;D

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #8 -: 08 Май 2008, 14:27:19 »
И още нещо - практиката е показала ,че е желателно обръщателните уши да са най-малкото две срещу положни .При твоята идея локомотива се движи на ляво от гарата , след известен  N брой обиколки от дясно на ляво , преминава през ухото и започва безкрайно въртене от ляво на дясно .Тоест при едно ухо и липсата на противоположно на него той ще се върти докато ръчно "оператора" не му писне и не го обърне чрез снемане на релсите (става въпрос за "еднопосочните" локове  - при дизелите и електричките проблема е само в една маневра и посоката на композицията е сменена!) ;D
Тоест според мен минимума са две уши - както Владо си преустройва макета...

zazo

• КЖМ - България
  • Hero Member
« Отговор #9 -: 08 Май 2008, 14:56:18 »
Е** му м*****, хвърлихте ме в дълбок размисъл. Айде след няколко дена ще видим дали съм измъдрувал нещо.

Vlado

• КЖМ - България
  • Trade Count: (2)
  • Hero Member
  • Публикации: 5620
  • Рейтинг: 659
  • Красотата е в детайла!
« Отговор #10 -: 08 Май 2008, 16:23:49 »
Имай предвид, че за обръщателното ухо ще ти трябва модул за дигитален режим и/или схема за обръщане на тока при аналогов режим.

EMPEROR

• Гост
« Отговор #11 -: 08 Май 2008, 16:42:58 »
За това предложението на pach е по-уместно... там няма нужда от такъв модул...

zazo

• КЖМ - България
  • Hero Member
« Отговор #12 -: 08 Май 2008, 17:39:06 »
Вие ме плашите с тия обръщателни уши аз пък взех че добавих още едно. Наистина ли е такъв сериозен проблем? Запознат съм само на теория, но не изглежда неразрешимо.

Иначе направих някаква компилация от всички съвети дотук. Изнесох част от гарата в кривата и май се събрах в 400х125 мм. второто ухо го изнесох под най-ниската точка на самия макет, демек под реката, но май ще имам проблем с наклоните.

и още една шарена

« Последна редакция: 08 Май 2008, 18:06:11 от zazo »

br185

• Trade Count: (19)
  • Hero Member
  • Публикации: 534
  • Рейтинг: 4
  • HO 1:87/всички епохи без I/DB,OBB Велико Търново
« Отговор #13 -: 08 Май 2008, 22:41:40 »
  Ето нещо като идея и от мен. Направено е с WinRail, а релсите са на Piko, но тука е важна идеята. Оцветеното в синьо трасе е в тунел. Вторият вариант е с удвоено трасе което позволява движението на две композиции едновременно. На обръщателните уши в това време мойе да има други влакове в изчакване.
« Последна редакция: 08 Май 2008, 22:48:01 от br185 »

Maktub

• Гост
« Отговор #14 -: 09 Май 2008, 00:32:29 »
Zazo, здравей. Струва ми се, че по твоята схема ще дадеш на късо. Направих копие на схемата ти и наслагах стрелки, които да следят движението на един локомотив по пътя. Започва от зеления "Старт" най-долу, като тръгва наляво. Завърта по най-външния кръг, продължава през кръстачката и влиза от вътрешната страна, завърта по вътрешния кръг в дясно и продължавайки направо през стрелкта, се връща към лявата част на макета, където се завърта по вътрешния кръг. Минава под линиите в горната част и тръгва надясно по най-северната линия, където стига до кръстачката, през която преди малко е минал в обратната посока и ето ти късото. Все пак огледай отново, да не би аз да бъркам нещо де...
« Последна редакция: 09 Май 2008, 00:40:28 от Maktub »