Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Похвалете се с вашия макет | Show us Your layout
Макетът на Grivata в ТТ
mitko0888:
Не мога да те разбера какъв ти е проблемът с релсите:
Ако си решил да купуваш нови - хората ти писаха на предната страница, влизаш в липпето, правиш си регистрация, купуваш си каквото искаш. Цените са винаги по-ниски от заводските, доставката е 0 или 6 и малко евра (зависи дали си похарчил над 200 лв.), твърдиш че имаш пей пал, кликваш и до няколко дни (обикновено следващата седмица) ти ги носят в къщи. Или си ги взимаш от куриера.
Ако искаш да почнеш нещо със старите релси и стрелки - няма лошо. Но не се изсилвай да се харчиш за много за треви, дървета и т.н. Къщичките гледай да не ги фиксираш, за да може да ги използваш на "истинския" макет с истинските релси. Направи си едно ъгълче и виж дали те удовлетворява. Или продължаваш, или го зарязваш.
Това ПДЧ за основата го забрави. Правиш една истинска основа (рамка, ребра, крака и т.н.), или вземи един фибран с тънка рамка от летви (което ти препоръчвам - няма да загубиш много ако решиш да го зарежеш, а винаги можеш да му добавиш стабилна конструкция). Този стиропор не знам колко се рони но най-добре го зарежи.
Това че искаш да си направиш макет, а не овалче за каране, е много хубаво, но и хич не е лесно ако започваш от 0 с ограничен бюджет. Започни с малко стрелки и флекс релси (или профили и траверсни скари) - 200 лв. трябва да са предостатъчни. Пробвай да пресъздадеш нещо - например едната гърловина - с баластра, трева и т.н., много от тези неща можеш да видиш в магазините, или да питаш и да поръчаш, останалото от макета го остави само на фибран и релси за да си затвориш овалчето. След това ще си добавиш и депо - дали да е за парни, за дизели - по твой избор, и ще си довършиш втората гърловина. За нея ако решиш ще направиш двупътен участък до втора гара и т.н. Или пък ще наблегнеш на озеленяването, шосета и коли, прелези, мостове. Може да залитнеш и по автоматика, сигнали, маршрути - знае ли човек. Предлагам ти да започнеш по стъпки, и да добавяш и променяш във времето. А не да си поставиш една точна задача, да огробиш няколко стотин лева (или 1 - 2 хиляди) и да видиш че не е това което си искал или очаквал. Забрави и за тези наклони над 4% - не е въпрос влакът да го мине, но изглежда толкова неестествено че не си заслужава да даваш пари за него.
Разгледай макетите, които са представени тук във форума, има доста полезни "съвети" и изводи от направеното до момента.
grivata:
Благодаря за съветите! Ще се възползвам максимално от тях ...
Макетите тук във форума ги следя от няколко години и чета всичко, свързано с тях...нямам представа защо предишната ми регистрация беше изтрита, та се наложи да правя нова ...
Значи първо трябва да определя епохата, в която ще "действам"...
Макар че в реалния живот карам мотрисни влакове вече 17 години - 32-ра серия, единствената останала 33-та серия и SIEMENS-и, модерния жп състав не ме влече...епохи III и IV са ми най-много на сърце като че ли ...никъде из нета не успях да намеря инфо за дизеловото локомотивче серия 110, което имам коя година е произведено, т.е. от коя епоха е ...в момента има няколко такива на гара Пирдоп към БЖК, ако не се лъжа...
Никъде във форума или из нета не открих подобно инфо например:
Епоха III - серии локомотиви, произведени по това време...
mitko0888:
--- Цитат на: grivata link=topic=4665.msg98109#msg98109 date=1421387759 ---Значи първо трябва да определя епохата, в която ще "действам"...
--- Край на цитат ---
Това твърдение не го взимай много навътре. Събирай си каквото ти харесва. Гледай различните епохи да не ги срещаш по едно и също време на макета. (ужас - какво написах ...)
--- Цитат на: grivata link=topic=4665.msg98109#msg98109 date=1421387759 ---...никъде из нета не успях да намеря инфо за дизеловото локомотивче серия 110, което имам коя година е произведено, т.е. от коя епоха е ...
--- Край на цитат ---
Обикновено един локомотив се е появявал и произвеждал в една (или две епохи), но се използва в няколко, като по това време си променя означението, цвета, правят се реконструкции и т.н.
Твоят най-лесно ще го познаеш - ако пише V 100 nnn - значи си трета епоха, ако е 110 ххх.х - не си в трета.
--- Цитат на: grivata link=topic=4665.msg98109#msg98109 date=1421387759 ---Никъде във форума или из нета не открих подобно инфо например:
Епоха III - серии локомотиви, произведени по това време...
--- Край на цитат ---
Като правило се счита че епохите са писани на много места. В сайт имаше мисля и статии по въпроса. Ако си добре с немския - може да ти спретнем някои хубави линкове и списания. http://epoche-3.de/schiene.php. Или тук: http://www.dbtrains.com/en. Има и стандарти по въпроса - за епохите в различни страни и т.н.
mitko0888:
Не знам защо стана два пъти ...
Adrian:
Виж сега , Грива ,
моите почитания и уважения ,
ти търсиш съвети , помощ - хората ти обясняват , натъртват , крещят
КУПИ СИ РЕЛСИ
а ти си циклиш на твоето безумие , което всички отдавна сме го препатили !!
Защо ми губиш времето и вниманието бе , човек !?
Явно че нещата при теб са временно влечение , затова прочети труда на акад. ing . Best Ripper , спретни си един временен плот докато ти мине влечението .
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия