Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Похвалете се с вашия макет | Show us Your layout
Макетът на Grivata в ТТ
mntop:
Преди да пуснеш поръчката за релсите, мисля че ще е добре да си направиш схема на коловозното развитие на гарите/пътнически,товарни и др./,локомотивно депо ако има ,за да знаеш каква бройка стрелки ще Ти трябват и от кой вид / обикновени леви или десни, дъговидни, английски , а защо не и новата тройна стрелка /. С английски стрелки ще икономисаш много място/замества две обикновени/,но те са по-скъпи,като цена ! Не забравяй да си поръчаш и настави/метални и изолирани / за релсите които ще сглобяваш. В комплектите на стрелките наставите са включени. Желая Ти успех !
grivata:
Релсовият път и стрелките за този първоначален план са поръчани вече - 10м релсов път, 5 прави десни и 2 криви леви. Двата глухи коловоза ще са два пътя към евентуалния друг модул, който се оказа че може да бъде с размери 1700 х 850, разбира се това ще е в далечно бъдеще ...
Благодаря много на всички, които ми помагат с идеи, съвети, на тези, които уж щяха да помагат, а се отказаха по тяхни си причини - също благодаря!
Приемам всякакви съвети и идеи относно плана за макет! :)
Сaprycorn:
Начинът, по който си подредил стрелките лишава гарата от главен колковоз. Този похват се прилага в случаите, когато мястото за гарата и стрелковата гърловина е много малко. Но ти разполагаш с цели 2,50 м, ако добре съм запомнил. Моята препоръка е да си направиш гарата както си трябва- с главен и отклонителен (отклонителни) коловози. Поздрави!
pach:
ХРОНОЛОГИЯ на "люшкането в люлката" на моделизма:
За съжаление преди ъпдейта на форума, цитатите ставаха с дати и часове от публикуването им,
което тук в конкретния случай би свършило мноооого полезна справка, ама...който иска може да "прелисти"
назад тази тема и ще разбере защо съм направил това по-надолу...
--- Цитат на: grivata link=topic=4665.msg97727#msg97727 date=1419078115 ---Смятам да се пробвам с направата на малко макетче в стаята си.
…
--- Край на цитат ---
Първо се спира(ме) на П-профил по понятни причини (от незнаене – няма лошо и ние така сме почнали).
--- Цитат на: grivata link=topic=4665.msg97757#msg97757 date=1419320960 ---Значи макетчето ще е с размери 2.50м х 0.75м.
Относно релсите - на тоя етап няма да ги сменям с Т-профил поради липса на финанси, а П-профил втора ръка излиза доста евтино ...
...
--- Край на цитат ---
В следствие на съветите от колегите, все пак е взето по-доброто решение.
--- Цитат на: grivata link=topic=4665.msg98014#msg98014 date=1421002647 ---Бихте ли ми дали съвет откъде да си купя релси Т-профил и има ли значение на коя фирма са, за да не удря в релсите ... ?
...
--- Край на цитат ---
За да се върнем отново на П-профила (за това по-горе писах –„люшкане в люлка“).
--- Цитат на: grivata link=topic=4665.msg98059#msg98059 date=1421161119 ---Както е тръгнало ще си оставам с П-профила явно ...
--- Край на цитат ---
Отново сме се върнали на Т-профил, макар написаното да не отговаря на истината – даже двама
колеги са предложили да снабдят новозапочващия със Т-профилен релсов материал без надуване на цените!!!
--- Цитат на: grivata link=topic=4665.msg98081#msg98081 date=1421238339 ---Започнах леко да редя и да умувам кое как ще е ... приемам всякакви мнения и съвети!
... още умувам върху плоскостта, дали да остане стиропора или да купя OSB плоскост, както и върху типа релси, както се оказва няма от кого да си закупя Т-профил в България ...
--- Край на цитат ---
Междувременно и самостоятелните проучвания продължават (не че някои е излъгал с цените ама...)
--- Цитат на: grivata link=topic=4665.msg98100#msg98100 date=1421339272 ---Я! В този сайт има, бре! Скъпичко е, но новото си е ново, а качеството - качество!
Да попитам релсите, които са като звена биват ли? Нещо хич не ми изглеждат естествено ...
--- Край на цитат ---
Тук вече двама съфорумци почват да губят търпеливостта си, защото са осъзнали, че процеса не само ще е продължителен но и безмислен – приемането на мнения и съвети са само декларирани от любезност...
И вместо те де си обидят, че ни губят времето, обидения е този който всъщност е поискал и се нуждае от помощ:
--- Цитат на: grivata link=topic=4665.msg98119#msg98119 date=1421394470 ---Ок, минавам на лични съобщения с хората, които искат да помагат, за да не преча на специалистите тук!!!
Тъкмо си казвах "най-сетне един форум, в който да не пречиш на "боговете"", то ....
Никой не карам да ми чете "безумията" и да си губи времето с тях!
--- Край на цитат ---
Някъде тук и аз се включих именно на ЛС, за да помогнем на човека (за което съжалих на по-късен етап).
Няма да публикувам кореспонденцията от ЛС (но при нужда мога), защото в кратки линии повторихме това люшкане,
от официалната тема, но с доста повече подробности и дълго лично време (чиста загуба в последствие).
И трябва да споделя с вас, че въпреки декларираното „прочитане“ на този форум от „кора до кора“,
това се оказа далеч от истината. Не може да си чел всичко и да повтаряш въпросите, на които ВЕЧЕ е отговорено
многократно в съответните теми. Въпреки това аз продължих да отговарям и междувременно да правя планчета
за коловозно развитие които да не са детските изпълнения от NOCH!!! За Т-профилен релсов материал на минимални цени.
Междувременно други колеги са изполвали част от своето време за да намерят и покажат съответните справки,
в помощ на колегата, свързано както с неговият подвижен състав, така и с различните епохи.
До тук въпреки наличието на тези отговори, нямат нито една благодарност ...ей така от колегилност поне...
да не говорим за оценъчната система на форума, макар тя да е деградирала и компрометирана отчасти отдавна,
заради един изключително ......................... (всеки да си попълни сам) индивид, възползващ се
от нея по най-глупавия възможен начин.
Сагата продължава, защото и на най-търпеливия не „издържат“ нервите:
--- Цитат на: nilfe link=topic=4665.msg98144#msg98144 date=1421502813 ---От известно време следя темата и мисля, че въпросите, които задаваш имат повече от един отговор. Този отговор, трябва сам да намериш, според твоите изисквания и вкусове. Прави ми впечатление, че не си прегледал форума из основи, иначе вече щеше да си наясно с повечето отговори на твоите въпроси. Моят съвет е, като за начало да си изясниш техниките за направа на макет, после да решиш какви точно релси да ползваш и накрая да си изясниш цялостната концепция за изгледа и разположението на макета. Като начало ти препоръчвам да прегледаш ... ( сървърът е на многоуважаваният ни колега Павел, който е така добър да сподели дисковото си пространство, именно за такива цели, като твоята). ..
--- Край на цитат ---
ПРепоръчани са прогами за проектиране...които обаче не задоволяват „колегата“
с което дори коствено обиди двама съфорумци тук (няма лошо – явно си е такъв):
--- Цитат на: grivata link=topic=4665.msg98146#msg98146 date=1421513829 ---Преди месец инсталирах SCARM, но не съм особено впечатлен от нея, виж синковеца ми я "разби", постоянно "проекти" ми прави с нея, а е само на 9г. :)
Повечето от темите съм ги изчел, някои по няколко пъти, но признавам, че имам още мнооооого за четене, книжлето на Ботев също ми е на компа от месец насам ... не бързам за никъде, САМО на 37г съм, обичам нещата да стават бавно - така удоволствиета ми е по-голямо! В другото ми хоби - акваристиката, също започнах с много грешки, вложих хиляди левове, но проявих търпение и сега се наслаждавам на труда си! Покрай хобитата човек научава много неща и не на последно място - открива много приятели! :)
--- Край на цитат ---
Уж не бърза, пък темата се пълни с какво ли не с бързи темпове...а за това, че 9 годишно дете, е „хванало“
програмата на Микси (нашата радост и гордост в 27 държави с железопътен моделизъм) а възрастния
„прочел“ всичко...няма да коментирам, защото е излишно!!!
И въпреки, че вече наличното пространство е увеличено с 10 см помой съвет (250 х 85 см),
люшкането в люлкат продължава с пълна сила. Включват се още добронамерени съфорумци да
помогнат – кой с каквото може. Междувременно отново „сме се върнали“ на П-профила...:77
--- Цитат на: grivata link=topic=4665.msg98243#msg98243 date=1422024625 ---Някакво трасе се опитвах да редя днес ... вдясно да има нещо като депо + миячка с 2 коловоза(мургавелките да чистят вагоните през нощта) ... вляво ще е градската част, под моста отсреща ще влиза автомобилен път(от провинцията), който ще свива вляво към градската част, направо към гарата и вдясно посредством прелез към депото, за да могат колегите да стигат до халетата :)
...
--- Край на цитат ---
Снимката ясно го показва, макар в придружителния текст към нея да не се споменава...
Някъде по това време аз написах едно кратко изявлиние (на ЛС), че докато окончателно „колегата моделист“,
не се спре най-после на определенрелсов материал, спирам проектирането на каквито и да е било паланове в помощ за него.
Вече се опитах да огранича „щети“ изразяващи се в „загубено“ време по този въпрос.
Пиша загубено в кавички, защото всяко изчертаване на нов план увеличава все пак моя опит по въпроса.
Последва „логично“ зададения въпрос от „прочелия“ форума – „...от къде мога да си намеря програмата „WinTrack“?
...........както се казва без коментар (освен ако не е в темата във форума за тази програма и нейния превод на български език)
Такааа, стигаме отново до...познахте... Т-профилен релсов материал:
--- Цитат на: grivata link=topic=4665.msg98359#msg98359 date=1422451024 ---Някои от плановете, които ми допаднаха:
....
Тия дни ще пускам поръчка за флекс релси и стрелки в Липето, в момента имам възможност за поръчка на 10м релсов път + 8 стрелки или 14м релсов път + 6 стрелки ...
--- Край на цитат ---
Реших, че след като се купят релсите (чиято стойност не е малка) ще се „установим“
с колегата на твърдо избрано решение и ...все пак можем още да му помогнем (както сам поиска втемата):
--- Цитат на: pach link=topic=4665.msg98361#msg98361 date=1422456329 ---Като ги получиш се обади - ще пусна нещо ...отново...но във Wintrack-a.(ако пак не си промениш вижданията)
:yes:
--- Край на цитат ---
Като гледам и Микси се е включил, въпреки коствената му обида (той е автора на „сложната“ за колегата,
но не и 9-годишно дете, програма SCARM) и е помолил да му се прати пример за неработещо нещо в нея
човека е отстранил до сега доста бъгове – все пак е бета версия). Глас в пустиня....
Аз аз окончателно изтрих всичко направено или започнато (идейте са поне 10) и в двата вида
профилен релсов материал ("П" и "Т") ...ей така... в "пръстъп" на някакъв "яд и безумие"
и липса на съпричастност към тази тема тук!!! :sarcastic:
Но пък се включват и нови хора (с нови сили) да помагат доброжелателно на помолилия за помощ,
дето приема всякакви напътствия и съвети. А той вече е на ...по-високо ниво и се чуди,
защо ние не сме на неговото ... (ниво или виждане)... и сме се обидили - все пак е усетил тенденцията в темата си
и дори е отправил една без адресна благодарност (!!!):
--- Цитат на: grivata link=topic=4665.msg98427#msg98427 date=1422724786 ---...
Благодаря много на всички, които ми помагат с идеи, съвети, на тези, които уж щяха да помагат, а се отказаха по тяхни си причини - също благодаря!
Приемам всякакви съвети и идеи относно плана за макет! :)
--- Край на цитат ---
Е с това последното изречение ...сагата продължава...дори колега от Африка помага
(да се готвят и тези в Канада и Калифорния) все още надяваш се тук да се случи това за което е темата.
Стана дълго, но виждам че все още има надежда колегата с тази тема да разбере,
че освен да се държи като слон в стъкларски магазин, не е лошо не само да прочете (както е казал)
поне някоИ от темите в съответните раздели, но и да се замисли малко преди да зададе въпрос
към тези които все пак се опитваме да помогнем с нещо. Инамче темата щеше да умре още когато онези двамата
загубиха търпение - те просто разбраха по-рано какво ще се случи тук (моля за извинение и двамата от 3 стр. на темата). :hi:
ПРиятен ден!
grivata:
Добре де, разбрах, че и тук "специалистите" не липсват, само не мога да разбера, като нямат желание за помощ, защо се заяждат с новобранците ...?
Пламене, вместо да обърнеш внимание на непипания си от 3 години проект, ти ми разтягаш локуми на основа "copy-paste"(което, забелязах по темите е от любимите ти неща) и се заяждаш, нещо като не ти харесва, просто не го чети, толкова ли е сложно?
Ако съм нарушил правилата по някакъв начин или съм написал нещо, против правилата във форума, то има админи и биха реагирали ... щом нищо не е изтрито, значи всичко е ОК, предполагам!
Виждам, че се дразниш от темата ми, защо просто не я прескачаш, четейки из форума ... ? :)
Предварително ти благодаря!
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия