Общ форум | Chit-chat > Общи приказки извън хобито | Chit-chat away from the hobby

TGV в Мароко

(1/3) > >>

eurostar:
Тази новина не можех да я включа в нито една съществуваща тема - нито е за България, нито е за БДЖ, поне не буквално. Дълго мислих как да я кръстя - И Африка ни изпревари, Гледам и не вярвам на ушите си, Докато ние увеличаваме скоростта на 160 км/ч, Само ние все нямаме пари - най добре е с оригиналното заглавие: TGV au Maroc. Защото това, което ни липсва, не са парите, а самосъзнание.

http://youtu.be/8G9tJ9f0kak

И така за рекламното клипче - в Мароко се строи високоскоростно трасе, което ще свързва трите им големи града. Естествено, всичко става по френски образец и влаковете ще се движат с 320 км/ч. И така, докато си мечтаете това да се случи между София и Бургас, приятно гледане!

eurostar:
Горчевината от факта, че отново България се оказва на опашката,  е много болезнена. Още по-лошо, тук даже и не се дискутира необходимостта от такава инвестиция. А всъшност голяма част от такъв зелен хай-тек проект в рамките на ЕС се финансира от самия съюз. Мароканците са го финансирали със заеми на 75% и 25% собствени средства. Ето малко цифри:

Дължина на трасето: 350 км
Стойност в евро: 1,8 милярда
Цена за 14 влака двуетажни: 400 милиона

Както виждате, не е чак толкова скъпо. В България отделни личности крадат по толкова ежегодно.

Сега, след като Мароко поведе в арабския свят, Саудитска Арабия също е поръчала на Алстом такава линия за там.

Map
Sarkozy

Mixy:
Интересно ми е има ли някакви сравнения между TGV и ICE/Velaro влаковете по цени, характеристики, експлоатационни разходи и др. подобни?

eurostar:
По технически характеристики TGV е най-доброто, което се прави в света. Това сме го дискутирали десетки пъти с Gervasii, който лично е бил в заводите на Алстом във Франция. Тук говорим за всички детайли по трасето и самите влакове - дизайн и окачване.

Като цена - не знам колко струва ICE. Но при всички случаи трябва да се сравнява с едноетажното TGV, а не с дуплекса. По традиция немците дават винаги по-ниска цена и подкупи за преговарящите, за да вземат поръчката.

А като естетика, което също не е маловажно, мисля че TGV нямат равни. Даже и контактната им мрежа е красива. Всичко има стил във Франция.

bdz43r:
Това са религиозни въпроси и опитите да се нищят обикновено са неуспешни. Аз съм фен на ICE.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия