Ревюта и поддръжка на модели | Reviews and maintenance of models > Представете модел на български подвижен състав | Review a BG model
БДЖ 07-25
zazo:
Евалата, че го направихте това с Васята.
Опитах се да се абстрахирам, от това което сте правили и двамата по моделите и да сравнявам само "фабричния" им вид.
Не мога да посоча нищо конкретно, но така гледани един до друг, не мога да се отърва от усещането за нещо леко сбъркано в модела на Пико.
vesko76:
И на двата модела няма жълтата кутия до десния буфер за СМЕ.
TANO:
--- Цитат на: vesko76 link=topic=4716.msg102736#msg102736 date=1451929957 ---И на двата модела няма жълтата кутия до десния буфер за СМЕ.
--- Край на цитат ---
Точно така. Не трябва и да я има.
mitko0888:
Малко ми е трудно да сравня Ревел и Пико, понеже и на двата модела сте пипнали доста.
На първо време ми се вижда че извивката на плуга на пико е по-правилна. Става въпрос за ръбчето откъм рамата. Надолу ревел няма нищо, Тано го е правил, но чупката от рамата ми се вижда грешна.
Свирките и дръжките на челото на ревел определено не стават. (това го казвам като гледам и моят недовършен / едва започнат ревел.
Ауспуха на ревел е от по-късните серии, дупката трябва да е отзад, а не отпред на гърнето.
pach:
Предварителна забележка!
Тъй като се оказа, че има промяна в броя на знаците в един прозорец за писане и показващото се във форума като действителност,
ако ви се разбъркат таблиците под снимките (всичко е на един ред в тях) просто натискайки и задържайки "CtrL" завъртаете скрола,
за да намалите временно екранния образ и да видите поста, респективно съответните таблици във вида в който е замислен и написан.
(аз го намалих на 90% при 19 инчов екран, а за 17 инчовите би трябвало да ви свърши работа намаление на 75% ;))
bg&flag
И така... ;D ;D ;D
Ще се опитам да отбележа на мен какво ми харесва и какво не ми харесва в изпълнението на този локомотив,
само като матрици и детайли от двете фирми - REVELL & PIKO. Ако някъде са били тотално подменени
детайли, тоест някой от майсторите е подменил оригиналните, изводите остават за човека.
Така или иначе, тук професора помоли за обективен поглед на моделите, а не на майсторлъка.
Така че подменен детайл, означен от мен в червено, значи че майстора е сбъркал (според мойте виждания)
съответно ако е означен в зелено, означава, че майстора е имал основание да направи подмяната.
Пак подчертавам - това е опит за анализ на моделите като фирмена изработка, а не като майсторско тунинговане.
Още повече, че с двамата майстори (водещите според мен в България на тая тема - тунинговане) и аз си пия ракията,
и аз еднакво ги уважавам и се гордея, че ги познавам.
Да погледнем моделите!
Държа да отбележа, че внимателно разглеждах и снимките на изходните прототипи, тоест БДЖ-07.11 и съответно БДЖ-07.25.
За жалост на втория има твърде малко снимки, така че някои забелязани от мен детайли, не съм ги означил, защото не съм убеден
дали те не са така в оригиналния си вид. Това се отнася и за двата локомотивни модела, въпреки че БДЖ-07.11 има доста изходни снимки.
Опитал съм се да сравнявам само детайли за които съм сигурен,
че присъстват и в комплектацията на на моделите от двете фирми.
Както споменах по-горе:
- в червено означавам невярните детайли, било то като размери, изпълнение или конфигурация.
- в зелено означавам вярно пресъздадените детайли, според мойте виждания и сравнения (доколкото е възможно) от снимките.
Резултата ще се получи като сбор от зелени и червени точки за съответната фирма. За един детайл - 1 точка.
В кратки забележки в скоба след оценките, ще означа приблизително точно "за какво иде реч".
Сн.1
Детайл REVELL PIKO ТОЧКА + ЗАБЕЛЕЖКА цяла талига
по-реална визия стои "дървено" за REVELL +1 най-видимата разлика жалузен капак грешно вярно за PIKO +1 от REVELL не са догледали свирка груба финна за PIKO +1 PIKO-ската стои по-добре, дори ако е грешна конструкция около акум.сандък ажурно вижда се за REVELL +1 при PIKO се вижда "запълването" от конструкцията маслоуловител по-голям от действ. точен размер за PIKO +1 този на REVELL стига над половината от ресивера жалузни капаци на покрива чудесна и точна визия по-малки размери за REVELL +1 тези на PIKO са направени по-малки и асиметрично най-дълга лайсна от гофрето твърде дебела по-плоска спрямо остан. за PIKO +1 много набиващ се на очите детайл - на PIKO e перфектен цилиндър и въздуховоди нежно и реално грубо и дебело за REVELL +1 PIKO-ските са прекалено груби за визията си пруж.ресор действителен разм. твърде дебел за REVELL +1 PIKO-ските са прекалено груби за визията си резултати за REVELL 5точки (от 9) за PIKO 4 точки (от 9)
Сн.2
Детайл REVELL PIKO ТОЧКА + ЗАБЕЛЕЖКА стълбичките
по-реална визия доста дебели за REVELL +1 PIKO-ските с адебели и груби капаци моторно отд. правилно грешно за REVELL +1 от PIKO са добавили несъществуваща лайсна предни ръкохватки твърде груба финна за PIKO +1 PIKO-ската стои много по-добре резултати за REVELL 2 точки (от 3) за PIKO 1 точки (от 3)
Сн.3
Детайл REVELL PIKO ТОЧКА + ЗАБЕЛЕЖКА чело м/у стъкла
оригинална визия грешно за REVELL +1 най-видимата разлика чистачки грешно грешно PIKO+REVELL 0 и двете фирми са ги уголемили много охл.капак вярно грешно за REVELL +1 REVELL-ския е съвсем точен носещи точен размер твърде дребни за REVELL +1 при PIKO са се престарали в "нежността" маркучи по-голям от действ. точен размер за PIKO +1 тези на REVELL са дебели като пожарникарски резултати за REVELL 3 точки (от 5) за PIKO 1 точки (от 5)
Сн.4
Детайл REVELL PIKO ТОЧКА + ЗАБЕЛЕЖКА контурен ръб
по-реална визия много "ръбато" за REVELL +1 най-видимата разлика пола (снегорин) вярно грешно за REVELL +1 от PIKO са го претупали буфери едра визия много обли PIKO+REVELL 0 PIKO-ските стоят по-добре, но са обли по 3D-копчета за ръкавели автосцепка проверена (? но голям отвор) съмнителна в радиусите PIKO+REVELL+1 PIKO-трябва да е по-свободна, а REVELL-много "на широко" резултати за REVELL 3 точки (от 4) за PIKO 1 точки (от 4)
Детайл REVELL PIKO разлика ЗАБЕЛЕЖКА Снимка 1
5 точки 4 точки за REVELL +1 Revell e "по-убедителен" Снимка 2 2 точки 1 точка за REVELL +1 от REVELL "дръпва" напред Снимка 3 3 точки 1 точка за REVELL +2 за REVELL преднината се увеличава Снимка 4 3 точки 1 точка за REVELL +2 REVELL вече е безспорен победител резултати общо 13 точки общо 7 точки за REVELL+6т по-убедителен и реален модел е този на "REVELL"
И така, позволих си да напиша част от мойто скромно мнение, по въпроса за автентичността на двата модела,
според производителите от REVELL и PIKO!!! Със сигурност има и още детайли, но за тях бих могъл да се произнеса
само ако имам двата модела на живо и в ръка. Колкото до майсторлъка на двамата моделистти - тук не е предмет на темата.
Поздрави и за двамата безспорни лидери в "тунинговането" (ама хубава българска дума)
на модели в БДЖ-ливреи и реалностти според епохите!!!
:hi: :hi: :hi:
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия