Благодаря

Това е и моят идеал за макет. Поздравления за ентусиазма и ресурса, който влагаш. Макетът ти се получава супер, а и е уникален - заема цял апартамент 
Еее.... не повече от 40% от площта е за хобито, скоро я преизчислявах

Реших да направя някой малки промени в ландшафта. Планината не ми харесваше достатъчно. Тя е изградена от подпори и капаци от OSB плоскости, върху които с монтажна пяна е оформен планинския релеф. Достъпът до коловозите намиращ се под нея трябва да бъде бърз и лесен, с оглед безпроблемното почистване на релсите и оправяне на закъсал или дерайлирал подвижен състав. Движението под планината се осъществява в общо три тунела, като големия с дължина над четири метра е за главното трасе, по-късия е за маневрения район около пристанището и гарата и малкия в който Н0е се изкачва след гарата. В тунелите има общо 6 стрелки, доста криви, наклони и...никаква видимост. От интериорна гледна точка- мисля че се получава добре, коловозите не се натрапват толкова на пейзажа, има и повече разнообразие, но от експлоатационна предстои да видим. Може би трябваше да помисля и за някакъв достъп и отдолу, макар че е тясно. Все пак, добре че не се опитах да реализирам първоначалната си идея трите мащаба да се разминават на различни нива във вътрешността на конструкцията. Спестих си доста усилия и нерви.
Проблема дойде от капаците на планината. Първо- бяха доста на брой - 6, второ - тъй като бяха дълги и тесни, нямаше как да се даде някаква по-голяма височина на релефа и изглеждаше по-скоро хълмист, трето станаха твърде тежки и най-важното - при всяко сваляне и връщане обратно за почистване, все някое парче зеленина, колкото и да бяха опръскани с лепило ще падне на релсите или на стрелките. Ясно е, че трябват промени.
Най-напред поставих един дебел найлон под капаците, който да улавя тревичките и парчетата листа. Реших обаче да сменя и капаците, като внеса малко по-голямо разнообразие в ландшафта, и повдигна леко планината. Според мен е доста трудно да се прецени, каква денивелация е реалистична и коя отива твърде високо, даже не толкова заради някакъв измислен реализъм, а по-скоро от естетична гледна точка, все пак не пресъздаваме Катманду и Хималаите. Гледам обаче и във Вундерленда едни метри скали изпънали право нагоре...така че всякак става.