Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Имам нужда от помощ при макетирането | Need help with layouts
Нова сигнализация за макета ми
Vlado:
Колеги, имам нужда от специфична помощ! И ето каква е тя: решил съм изцяло да сменя сигнализацията на макета, всички светофори. Обаче преди да го направя трябва да набележа какво ми трябва, за да го поръчам (изработя). Затова моля всеки със знания в тази област и гледайки разположението на релсовия път и коловозите на макета ми (включително към екипировъчния пост и магазията), да сподели с мен какво като сигнализация е нужно за реализация на проекта. Имам предвид скоростна сигнализация, но и обикновена (ако може схеми и за двата варианта). Също така наземни светофори (ако са нужни) и, разбира се, такива на пилон (или както там се казва). Също маневрени, входни, изходни, проходни, предупредителни и т.н. или изобщо всичко каквото е нужно, стига като се вземат предвид размерите на макета, да не се получи претрупано. Като завършек искам да кажа, че всичко трябва да бъде съобразено с нормативната уредба и да е абсолютно актуално.
Предварително благодаря за помощта!
br185:
Здравей Владо. За мое съжаление с електрическа схема за захранване на сфетофорите не мога да помогна щото не разбирам до толкова от електроника. По долу съм дал една рисунка показваща моята представа за това къде и какви светофори трябва да има. Жълтите точки са входните светофори, зелените - предупредителни, червените - изходни, а сините - маневрени. Входните светофори биха могли да бъдат и по далеч от първата стрелка. Също така отстоянието от тях на предупредителните може да е по-голямо. Във всеки случай ми се струва, че спазването на точното разстояние както е по стандарт няма да е възможно. На изхода от коловоза водещ към депото и магазията съм поставил изходен светофор, а не маневрен защото една товарна композиция би могла спокойно да продължи направо по трасето без да има нужда от маневра.Маневрения светофор разположен на изхода на гарата към тунела не е задължителен, но аз съм го сложил защото някак си придава по завършен вид на цялата компановка.Входните светофори могат да се разположат и само от дясно ако приемем двете успоредни трасета за отделни. Толкова за сега от мен. Надявам се да съм бил полезен поне мъничко.
Vlado:
Много мерси! Но виждам в схемата ти неволен пропуск: горе след двата моста има двойка стрелки (посока от пътя след големия мост към външния път), които най-вероятно ще променят конфигурацията на светофорите.
br185:
--- Цитат на: Vlado link=topic=481.msg4903#msg4903 date=1210486729 ---Много мерси! Но виждам в схемата ти неволен пропуск: горе след двата моста има двойка стрелки (посока от пътя след големия мост към външния път), които най-вероятно ще променят конфигурацията на светофорите.
--- Край на цитат ---
Виноват ::)! Коригирам се веднага като добавям два нови входни светофора преди пропуснатите стрелки. Тъй като няма необходимото предсигнално разстояние между тях и съществуващите то те ще изпълняват ролята и на предупредителни за тях. Добавям и два допулнителни входни светофора от другата страна на стрелките (посока от гарата към двата моста). Тези стрелки според мен са един вид раздели телен пост и затова го ограждам отвсякъде със светофори. Ако греша за тяхното предназначение то моля за извинение.
Vlado:
А какво ще кажеш на някои от коловозите в гарата да се сложат наземни светофори, като например на този, който е най-къс и отдалечен от гаровата сграда, на който се намира английската стрелка?
п.п. Преди малко гледах светофорите по обикновена и скоростна сигнализации и като че ли се ориентирам към обикновената, защото ми се струва по-лесна за изпълнение.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия