Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby

Сбъдната мечта...по следите на SBB и BLS отново и отново, и отново...

<< < (3/3)

gregary:
Рано сутринта, тръгваме за Кандерстег и се качваме на авто влака, като се гмуркаме в тръбата на тунела Льочберг. Тоя път ставаме BLS хаджии... :lol:

Излизаме от другата страна на тунела в една клисура, а температурата е 10 градуса.

Гарата е Гопенщейн.

Студ голям! Парното работеше в чакалнята. Бързаме да слезем в ниското и... отново взимащи дъха гледки. После ще си ги видите в последния пост с галерия към всички снимки. Но срещу нас се появиха две селища... за които предполагам, че са от т.нар. "еко селища", където достъпа до тях е само с лифт. Сигурен съм, че има и авто път за спешни нужди. Само са планински макет...планинско селце, лифт, а в ниското ж.п. трасе. И под лифта извира водопад.

Тръгваме за един железорешетъчен мост, който Фалер го имат на модел. Питаме чорбаджията на тоя симпатичен Гарфилд
за напътствия за пътя към моста. Вървяхме около 500 метра през множество малки тунелчета и хоп... ето го!

Пак много снимки от всички страни, адреналина е повишен, емоциите са огромни. Моделът го имам и почти съм го сглобил на 85 %. Продължаваме към следващ емлематичен виадукт за линията. Тук, BLS празнуваше 100-годишнината си с парад на подвижен състав, като моста беше осветен в различни светлини...

Отново направихме много снимки...
Продължаваме към емблемата на Швейцарско - вр. Матерхорн. Пътя до там е до Цермат.

Оставяме колата в началото на курорта - там е забранено за МПС-та с ДВГ. Зимата МПС-тата ги спират още в предходното селище. Качваме се на Gornergrat Bahn.

Стигаме до горната спирка на височина 3089 м. за 25 минути. Като слязохме, имахме малко световъртеж, но...сме си юнаци. Всичко ни премина за няколко секунди.

Запалихме по една свещица с благодарност, че имахме възможността да посетим това уникално място и железница...

За съжаление, облаците не искаха да ни покажат красавеца на планината - вр. Матерхорн

Здраве да е... следващият път! :yes: ;D
На спускане, успях да хвана в кадър няколко мармота, които явно нощна смяна завиват шоколади.

Малко снимки на гарата в Цермат и от там тръгваме за мястото на нощуване - Бриг (Brig)

Следва...

gregary:
Вечерта пристигнахме в Бриг и веднага се усеща топлината на хората в "италианската" част. Отпочинали сутринта, отидохме на гарата да я разгледаме. Голям ж.п. възел! Гарата е погранична и последна... оттатък хребета и тунела Симплон е Италия. Много коловози и движение...

Северният портал на тунела Симплон. Границата между двете страни е в тунела.

Гарата в Бриг е комбинирана с теснолинейка. Там минава и Glacier Express-а. Тръгваме по неговите следи. Може да се каже, че трасето му сме го минали на 95% от Цермат до Сейнт Мориц. Оттам по Bernina express до Тирано (IT).

На гарата в Обервалд се качваме на ж.п. вагони за тунелът под Фурка пасс. През лятото отварят прохода за Dampfbahn Furka https://de.wikipedia.org/wiki/Dampfbahn_Furka-Bergstrecke
https://www.youtube.com/watch?v=fmrM5dfBHfc , но за съжаление изпреварихме събитието с три или четири дни (по спомен).

Излизаме откъм страната на Андермаат.

Влакът слиза откъм Обералпасс

Макет!

Слизаме до Гьошенен, където пред северния портал тунелът Готард пристига тежка контейнерна композиция, теглена от четири машини.

Като правихме разходката до Добринище , си бяхме обещали, че ще пием по една "кола" на І коловоз, както миналата година. Традициите са за това да се поддържат... :yes:

Премахнали са релсите към депото...

Решаваме да отидем до друго любимо наше място - Biaschina

Връщаме се във Васен за нощувка, а на сутринта ни посреща това:

Пътуваме с композицията на път към летището...

За мое щастие, вторият локомотив го имам в колекцията си като модел. И сега той ни изпраща...
Два часова разходка в Цюрих,

по моделбан магазините и хайде на летището. И да бъде кефа пълен, десет минути преди да излетим, пред нас излетя и най-голямата пътническа птица Airbus 380 на Емирейтц.

Покрай влаците, аз съм фен и на самолети, кораби...Както и много и от нас, де!

Това беше от мен - ето и галерията!

Та, по следите на SBB и BLS отново и отново, и отново... :drinks:

Навигация

[0] Списък на темите

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия