Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Похвалете се с вашия макет | Show us Your layout

НПМ за МТУ

<< < (3/36) > >>

vankata86:
Здравей,много ми харесва и допада как си решил въпросът с пространството за своя макет!Изключително добре ще се получи пожелавам ти скорошно завършване и да пуснеш снимки! :good:

TANO:
Започвам с модулите. Първо е гарата, от стрелка до стрелка. Всичко е готово – корк, полагане на релсите, опроводяването им до куплунг, монтаж и опроводяване до куплунг  на СОА(механизми на Конрад), монтаж и опроводяване до куплунг  на цоклите за изходните светофори (от цангови рейки), монтаж на инсталацията за осветление за гаровите постройки(гара, перони, стрелочни постове, WC) и баластова призма. Остана баласта да се оцвети, но това ще стане накрая, наведнъж за цялото макетче.
Двете кули близнаци:

И засега съм стигнал дотук. Следващата играчка е открития път, от стрелка до стрелка. За съжаление обаче, тоя месец почти не можах да пипна нищо. Започнал съм единия модул, но съм доникъде. Ама живот и здраве ще стане, нямам определен пусков срок. Пускам само две нови картинки на левия модул. В движение ми скимна една промяна. Вместо да е в ъгъла на макета и изцяло в крива, реших да преместя тунелчето на мястото на единия мост. Ей така за разнообразие. И не само – основния мотив беше , че така порталите са в права. Щото си мисля, че при по дълги возила в истинско НОе, същите може да се опират в портала от вътрешната страна на кривата. То не, че имам такива возила де, ама знае ли човек.

TANO:
След едномесечен престой на целия проект във фризера, пак съм по трасето. Единият модул е технически готов. Ивици шперплат, монтирани на нужната височина, дунапренена призма на Woodland Scenics(много съм доволен от нея), релсите с опроводяването им до куплунг, баластиране, монтаж на цоклите и инсталацията за единия входен и предупредителен сигнал и инсталацията за осветление на останалите сгради.

Беше ме страх как ще направя контактните вилки, но се оказа, че хич не боли. Направих ги от тънките телчета от Конрадските механизми.

Допълнителна особеност и на двата модула. Нещото, което ме дразни на големия макет е сградата на спирката, направена от снимка, изрязана от списание „ЖП транспорт”. За това  макетче реших спирките да са цели сгради, но това води до друг кусур. За да не стават широки целите модули отначало бях решил спирките да се слагат на разглобяема козирка, монтирана само в зоната на спирката. Така обачецелия макет няма да ляга плътно до стената, а ще стои на 6 см. от нея. И между него и стената щеше да има дупка. Бях се примирил с това, но в движение ми скимна да направя козирката по цялата дължина на правата, отзад около спирката. Така дупката ще е само в двата края на макетчето, при завоите. Пък някога мога и за там да измисля някакво уплътнение.

Докато се усетя и работата по другия модул също напредна осезаемо. Свърша ли го до това ниво като първия, спокойно мога да пусна цялото макетче в експлоатация. Две неща ще ме забавят, обаче. Първото нещо е да оцветя баласта. За второто може и вие да помогнете малко, ако бъдете така добри да дадете акъл как да го направя.  Купил съм един фототапет на Аухаген. Идеята е да го лепна на две плоскости от Симона. А плоскостите да се прикрепят към модулите върху стъклоносачи или рафтоносачи, монтирани върху планки, които да го държат на 6 см. от модулите(заради козирките). Проблема е, че в Бриколаж няма свестни планки( всичките се огъват с поглед), а не знам къде другаде да търся.  И освен това не знам дали тапета ще се хване за Симоната  с лепило за тапети. И колко да е дебела Симоната, за да не се огъва. Пък вие може да измислите и нещо по умно. На мене акъла ми стига само за толкова.

Best Ripper:
А защо гледаш само в Бриколаж??? Във всяка от другите търговски вериги /Баухаус, Практикер, Баумакс и т.н./, както и във всяка по-добре заредена квартална железарийка има всякакви планки /прави и ъглови/ - достатъчно здрави, дебели, и със всякакви размери.
Фототапет върху пластмаса не виждам как ще се залепи. Дори и да успееш, основата трябва да е много дебела и твърда /съответно и тежка/, за да не се огъва /съответно да не се спука лепилото и тапетът да се отлепи/. По-скоро може да го залепиш върху фибран - лек, достатъчно здрав и порест материал...

TANO:

--- Цитат на: Best Ripper link=topic=4884.msg105241#msg105241 date=1478026722 ---А защо гледаш само в Бриколаж?

--- Край на цитат ---

Щото не съм имал време да обикалям другаде. И щото още не ми е дошло яйцето на г*за, за да се чудя къде да го снасям. Затова питам предварително. Има още работа по втория модул.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия