Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Похвалете се с вашия макет | Show us Your layout
НПМ за МТУ
TANO:
Това беше първата копка – двата дървени модула, които престояха върху гардероба в този си вид повече от година.
Понеже мястото там е малко, и единия модул може би няма да се събере като монтирам и релсите, реших да действам малко отзад напред. Първо се захванах с двата комплекта къщурки. Някои си направих сам, други са купешки, но почти всички с някакви доработки и преправяния от мен. И понеже апетита идва с яденето, докато събирах двата комплекта реших да спретна и трети (второто НО). Информативно комплекта в N:
Към тях вървят и комплект сигнали, направени набързо от памучни клечки за уши и ламаринки от бирени кутии и без всякакви претенции за точност и достоверност:
Комплекта къщурки за дековилките:
Това е третият комплект за НОе теснолинейките. Нищо, че е сниман с дековилния състав.
Тогава още не си бях купил това:
Всъщност това локомотивче е така разработено, че може да се ползва и за 750 см. и за 600 см. междурелсие (след монтиране на колооси за съответното междурелсие, разбира се). Така, че спокойно мога да дърпам и дековилните вагони с него. Ето го на снимки и на двете междурелсия.
Немците са си го запазили и в двата варианта. Глупави хора. Ние сме къде-къде по тарикати от тях. Всичко под ножа и си нямаме грижи.
optron:
--- Цитат ---... и за 750 см. и за 600 см. междурелсие ...
--- Край на цитат ---
Йеее, шест метра междурелсие!!! Грамаден влак ще да е туй!
Бъзикам се, разбира се. За едни е алкохолът, за други кафето, за трети са наркотиците, нашият порок са влаковете! Стискам палци да стане хубав макет, та чак и жена ти да го хареса!!! :)
TANO:
Верно не съм догледал кви съм ги писал! Обаче това едва ли ще забави съществено въртенето на Земята. Сега да си продължа да се излагам.
След къщурките реших да сделям автоматиката. Всички схеми и принципи на управление са същите като на големия макет, нещата бяха по лесни само защото обектите за управление са по малко. Три направления, 4 коловоза, 12 стрелки, 15 светофора и 8 семафора за г. Божановци срещу 2 направления, 3 коловоза, 4 стрелки, 10 светофора и 2 семафора за Мали Божановец. Е, все пак има и опростяване в изпълнителните вериги на сигналите. Тук имам само скоростна сигнализация в N и два еднокрилни входни семафора за НО. При големия макет схемите управляват светофори по скоростната и обикновената сигнализация, два двукрилни входни семафора със съответните им предупредителни, един еднокрилен входен без предупредителен за клона, и три групови изходни семафора за всяко направление. Първо статива с обикновените релета:
Като има кой да ти направи платките за печатните релета е лесно. Сглобяват се за половин час. Иначе става и на универсални платки, ама за всяка връзка да се пуска жица е зор. Щеше да е голяма играчка и цяла китка жици отдолу.
Най-голямото ми удоволствие - пулта. Щеше да е по добре да е поне 14 колони, но толкова кубчета и шини ми бяха останали от големия пулт. Наложи се малко да посбутам мнемосхемата, но като за такова непретенциозно макетче мисля, че стана симпатично пултче.
TANO:
Снимката на релейното помещение е правена на ръка и затова е кофти.
След монтажа на всичките карантии в него автоматиката изглежда така:
Отделно снимки на пулта. В нормално положение:
Едно транзитче по правата:
По отклонение:
Само вход на трета:
Цялата автоматика ми отне 3 месеца, колкото и на големия макет. Види се, че едно време около мен е имало по малко народ, който да ме ядосва, и да ми намира и друга работа.
TANO:
Следващата стъпка – основата на макетчето. Всички дървени дибли на бюрцето са заменени с резбови втулки с винтове. Отделно и краката също са на винтове. Така всичко се разглобява и се прибира в гардероба. Допълнителна полза от това уплътняване на пространството в гардероба е, че сега булката и да иска, няма да може да скрие някой любовник там.
След съответното преправяне на бюрцето, в крайна сметка се получи това:
И тук се разделих с една заблуда. До този момент си мислех, че правя малко макетче. Когато за сефте го видях така сглобено... ми то си е цял макет.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия