Това, което се отнася до швейцарците е валидно и за немците. В случая не е толкова важно дали са едните или другите при тях леярското майсторство е на високо професионално ниво и няма как да се появи такъв проблем. Основната причина поради която възниква цинковата чума е замяната на скъпи легиращи съставки с евтини, което довежда до необратими напрежения в кристалната решетка и води до физическото разрушаване на продукта. Най - вече проблемът се появява, ако модела е изложен на въздействието на ниски температури. Това се набллюдава особено често при детайли от късния Съветски съюз и ранната Русия, където беше силно развито гаражното производство на модели, с всички произтичащи от това последици. Аз съм се сблъсквал с проблема многократно и като продавач и като куповач. Същото важи и за братски Китай, където както каза и Икар производителите на масова продукция изнесоха производството си. Най - често съм виждал поразени модели на Брава. Под названието бял метал различните производители на бутикови модели обединяват група сплави, за които най - типичното свойство е нискотемпературното леене. Такива са тъй наречените Пьотър, Зилка и др. Моделбанмануфактур Кротендорф обаче лее сплав близка по състав до месинга, но със светло сив цвят. Важното за тези метали е, че не могат да се запояват, имат известна пластичност, но и бързо се чупят при по - силно напрежение.