Електроника и Електротехника | Electronics and Electrical Engineering > Цифрово / дигитално управление | Digital Command Control

Помощ при поставяне на декодер на PIKO BR 130 Ludmilla в H0

<< < (6/12) > >>

pavlinbg:

--- Цитат на: TheJackal link=topic=4915.msg105647#msg105647 date=1481219397 ---Един съвет и от мен: погледни внимателно упътването на самия декодер и виж на кой точно адрес му е ресетта (връщането в първоначалният му вид), защото не на всички декодери е на (CV64). Личен опит! Вземи и почисти колелата възможно е и да са замърсени, ако преди това си го карал аналогово локомотива.
Ако имаш възможност и си от София отиди в клуба съботата след 13.00 часа, там ще ти помогнат или в твоя град се свържи с някой.
Знай, че преди да поставиш локомотива на релсите задължително натисни стоп бутона, така аз изгорих няколко декодера.

P.S. Моля те би ли ми дал артикулния номер на декодера и производителят му?

--- Край на цитат ---
Декодерът е на Roco, номерът е 10883. Мисля,че ресетът е на CV8 Manufacturer ID, Value Range - 08 (Reset), Works Value - 145
Инъче колелетата на лока ми се струват чисти /не виждам зацапване по тях/. Винаги натискам авариен стоп /само веднъж забравих това, когато снемах лока от релсите/.
Не съм от София и за сега, за жалост не мога да се надявам на помощ на живо :)

TheJackal:
Правилно си видял, че ресетът е на CV8 Manufacturer ID, Value Range - 08 (Reset), Works Value - 145!
CV 29 е за дългите адреси.
От кой град си?

Сaprycorn:
А провери ли а Людмилата дали работи нормално на аналогово управление?

pavlinbg:

--- Цитат на: Сaprycorn link=topic=4915.msg105664#msg105664 date=1481307421 ---А провери ли а Людмилата дали работи нормално на аналогово управление?

--- Край на цитат ---

Да, днес я пробвах. Извадих декодера, като на негово място върнах DC моста /тапата/. След това изрових стария си трансформатор на PIKO и подадох постоянно напрежение до 12 V директно върху бандажите на колелата /на всяка колоос по отделно/ като всички се завъртяха. Не го поставих на релси, тъй като нямам достатъчно от старите П-профил, а наличните ми са в много лошо състояние.
Въпреки това, няма напредък с дигитализирането на локомотива. Преди два дена, с помощта на TheJackal /специални благодарности/ тествахме декодера, вкл. и на дългите адреси, но не тръгна. Както и преди само фаровете работеха. Инъче стойностите, които задавахме на променливите се запаметяваха по подразбиране, след това ресетнахме декодера през CV8, като същите се възстановиха без проблем.
Всичко това ме кара да сведа възможните причини за проблема до две:
- дефектен декодер;
- несъвместимост на декодера на Roco с локомотива на Piko /по-вероятна/.

pavlinbg:
Здравейте и за много години!  :hi:
Подкарах го!  :dance1:
Най-накрая успях да подкарам дигитално br 130, като му поставих нов декодер на PIKO http://www.modellbahnshop-lippe.com/produkt/PIKO/15-4-0-255945-003001-0-0-0-0-0-0-grp-gb-p-0/ein_produkt.html
Като забележка мога да отбележа, че локомотивът много рязко потегля и спира. Но това е "бял кахър", нали все пак се движи, а и ще се постарая да го настроя през съответните CV. Освен това, първоначално, след като сложих новия декодер на PIKO и се опитах да му задам адрес, ми изписа ERR2, което означава, че декодерът не отговаря. Извадих го и отново го поставих в интерфейса на платката, след което всичко беше ОК! Сега остава въпросът дали старият декодер на Roco е изгорял или просто има несъвместимост между него и br 130. :scratch_ones_head:

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия