Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby
'За/Против' военизирането на железниците (без обиди)
Adrian:
Пускам темата съвсем добронамерено и не с цел да засегна форумци , работещи в системата ! И аз мисля като Живко , че е геройство да се работи при тези условия . Аз не бих работил . Нещата се влошават със страшни темпове и не съм сигурен до колко би издържал човек в това окаяно състояние - мизерни условия , остаряла техника , забавени заплати , обществено отношение и т.н. Нервите не са от стомана. Човешките грешки стават все повече . Ние виждаме 1/100 в новините .
Ясно е , че работещите в системата колеги са чувствителни на темата , но със сигурност те са изключение . Катастрофи стават по целия свят , дори и при техните перфектни условия на работа и качествена инфраструктура . Казват , че факторът 'човешка грешка' е на първо място .
По татово време железниците бяха военизирани , не си спомням до коя година - май до края на 80-те . Баща ми беше ген. директор - отдел "Капитално строителство" .Преди това обаче той мина през нач. гара , зам.директор РСВ и т.н. Под негово ръководство се удвои голяма част от Подбалканската , електрифицираха се хиляди км . Аз съм отрасъл по гари , спирки , обекти и сред железничари . Спал съм в ремонтен вагон . Ние пътувахме само със влак ! Баща ми отказа служебната Волга . Машинистите имаха прекрасни сини униформи , кондуктори , началник гари и движение - гладко избръснати , спретнати . Във влаковете пътуваха и милиционери - един се движеше с кондуктора навсякъде. Получаваха надбавки за военен ранг .Имаха много привилегии , почивна база , безплатни пътувания. Бяха към съвсем друг бюджет-наистина бяха ресурс , определен като част от Държавна сигурност. Баща ми е автор на концепцията за 'безнаставов път' - след като я приложиха му дадоха държавно отличие . Спомням си как на Провадия хванаха машинист , точил нафта - съдиха го по бърза процедура ! Спомням си ,че жлезниците живееха със собствен живот и организация .
Спомням си ,че при последните стачки -12/13 г ли бяха , при синдикатите пак стана дума за Военизиране , няколко пъти го споменаха в преговорите . Онзи ден някаква министърка каза пот телевизията ,че можеби именно това би помогнало сега . Не знам , например сега висшето жп училище военно ли се води ?
Аз си мисля дали не е време да се военизират железниците . То е ясно , че с тия политици продажбата им е в 3-та глуха .
Военизиране : нов приоритет и бюджет + сигурност + ранг , надбавки , обучение и условия за работа на персонала + модерни влакове , гари , подръжка , инфраструктора + спокойствие и самочувствие + рязко намаляване на кражби , грешки 'човешки фактор'+ връщане , спокойствие и конфорт на пътниците
Айде стига сте се крили зад мониторите , а напишете какво мислите . Жопе - давай ти
Best Ripper:
ВТУ "Тодор Каблешков" - Висше транспортно училище.. Вече се изучават всякакви специалности, не е тясно ЖП специализирано... Нищо общо както старото ПЖИ с тогавашните Транспортни войски. От доста години, не помня колко точно, ВТУ е девоенизирано.. и няма да стане отново военно. Май откакто стана пълноправно висше учебно заведение.
От друга страна - още една информация за теб като виден ЖП наследник... След трагедията в Хитрино в някои депа е спусната специална заповед срещу подпис, че служители на депата НЯМА да коментират случващото се в БДЖ по интервюта, по фейсбук, по форуми, да изказват мнения и версии по катастрофи и издънки и т.н. Така че не очаквай някакви небивали сензации, ами си налягай моделистките парцалки, ма френти... Стига плющя тая клавиатура...
vesko76:
Подписвал съм декларация че няма да изнасям информация по медиите още преди 5-6 години и няма да уронвам престижа на компанията.От моя гледна точка колегите кантонери по никакъв начин не са защитени от закона.Чувал съм от кантонери че ги е страх да правят обиколка на участък край който има заселени роми. https://www.facebook.com/veselin.bojadjiev/media_set?set=a.642639679251800.1073741844.100005173205045&type=3&uploaded=6
Adrian:
Не знаех , че са подписвали такива декларации...което си е почти военен ход.
vesko76:
Може и заповед да в било,не се сещам точно.Но щом съм си сложил подписа някъде,може и за една провокативна снимка да се хване някой началник да се заяде с мен.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия