Общ форум | Chit-chat > Общи приказки извън хобито | Chit-chat away from the hobby
За снимките и авторските права
Best Ripper:
МАШИНИСТ, твърдиш, че никога никой от вашите хора не е давал нищо на въпросния господин. Е как тогава са се оказали те при него? Да ти кажа ли как?
Вашите святи и неприкосновени снимки имат още доста копия, направени в миналато без знание на никого от вас! Дядо ти или баща ти, или чичо ти, или вуйчо ти са раздали снимки на още N хора. За тях никой от вас не знае, вие си твърдите, че само при вас има снимки, а то не е така! От незнайните за вас снимки много сигурно са изхвърлени на боклука, изгорени в печки като ненужни и с незнайна и безинтересна история. Всички тези прахосничества са извършени от наследниците на получилите снимките - нерядко в стари изоставени къщи по тавани и мазета се намират всякакви исторически неща от нов собственик, който просто е купил жилището и продавачът му е рекъл: "Абе давам ти къщата с всичко вътре, каквото намериш - твое си е, на мен нищо не ми трябва, изхвърляй, ползвай - твоя си работа!" И въпросният нов собственик намира купища снимки, карти, документи, чиято история и ценност той не знае и какво прави той?
Вариант 1 - всичко в печката и нещата безвъзвратно заминават.
Вариант 2 - изхвърля ги на боклука, оттам бай мангал ги завлича на битака, хора като г-н Колев или негови помощници ги купуват за стотинки, без никой реално да знае историята на снимките, кой е на тях и прочие. В този случай какво трябва да напише г-н Колев на сайта - "източник - битака в София" ли? Съжалявам, ама и на мен това не ми звучи респектиращо.
Вариант 3 - човек, намерил незнайни снимки просто ги дава на въпросния господин или му ги праща сканирани. Без изобщо да знае какви са и що са. Евентуално придружени с едно общо "авторско" описание - "намерени на тавана"...
Вие твърдите, че притежавате оригиналите и искате някакви права, но явно господинът няма време и желание да си изяснява права и задълженията, което не го извинява. И той си твърди, че не знае нищо за вас и не го интересувате. Явно и той е проучил все пак правната страна на въпроса и е намерил "удобна вратичка". Сдобил се е със снимките ви, без да ви ги краде реално.
Относно т.нар. "авторски права" - не ми се разправя и спори. Предостатъчно вариации има. /То май последните постове тук не са изобщо за тая тема/.
Иначе ваше право си е да си криете семейната история, след като сте толкова придирчиви. А си помислете един ден вашите наследници какви могат да ги свършат /справка вижте вариантите, описани по-горе, които изобщо не изчерпват възможностите/. Впрочем и сега си продавате снимки самите вие, за които един ден отново ще стане същата разправия - вашите наследници няма да знаят какво сте направили и ще почнат сръдни и разправии с наследниците на купени снимки от вас, които също няма да знаят откъде ги имат...
mitko0888:
--- Цитат на: МАШИНИСТ link=topic=3529.msg106366#msg106366 date=1485122482 ---....С мой близък роднина си бяхме направили нещо като блог или сайт,все едно в който си публикувахме лични снимки от архиви на дядовците ни ...
... макар че всички снимки имаха лого,не през снимката а в ъгъл,както и сниман гръб,на който има информация,се появиха при този младеж.Грижливо изрязани и включени в разните му раздели...
--- Край на цитат ---
Рипъре, ама и ти си от четящите ... Мисля че стана ясно какъв е сайта (загубена Б-я) и собственика му.
МАШИНИСТ:
За някои от груповите снимки,може и да е така,което ме съмнява,тъй като фотографията през онези времена е била по-скъпо удоволствие и не всеки е имал икономически възможности да плаща.Авторските права са предмет на съдебен спор и тук не е платформата за решаването им.Ние нямаме някакви супер претенции относно публикациите на КОЛЕВ.Както писах по горе е откраднал снимките от наш фамилен исторически да го наречем сайт.По отношение за " бай мангал " и " битака " сте прав.Там се търгува всичко от всякъде.Но понеже голяма част от наследниците познавам,са ги възпитали да пазят семейната история за поколенията.А там където има единични снимки/1 или 2 души ,няма как да е получил нещо от хората / Все едно , разследване няма да водя.Купени снимки от мен са с цел обогатяване на историята и се търсят само определени сцени и годишни периоди.С изришната уговорка " САМО ЗА ЛИЧНА УПОТРЕБА " Идеята ми беше да покажа на колегите,че снимките,които КОЛЕВ е дал с сайта си,са крадени.Да се знае и , че всеки би могъл да бъде обект на кражба.Относно моите наследници - историята върви от ръка на ръка и се пази,което е важно за всеки българин.Смятам въпроса за приключен и всички останали разсъждения няма да върнат стореното.Когато направим среща за някакво мероприятие с цел обмен на мисли и информация,можем да коментираме.
Впрочем,къде да търся раздел за срещи на Моделисти в СОФИЯ?
Adrian:
условия за ползване
Off-Topic:пример за такива, които умишлено или редовно пренебрегват и не зачитат условията ми са:
в-к Ретро, в-к Галерия, в-к Дума, Национален Военно-исторически музей, издателства: “Сиела”, “Ентусиаст”;
Заради зачестилите злоупотреби, от месец август 2012 г. снимките са маркирани с воден знак.
Adrian:
не е лошо последните коментари да минт в самостоятелна тема :hi:
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия