Електроника и Електротехника | Electronics and Electrical Engineering > Цифрово / дигитално управление | Digital Command Control
Keep Alive на Piko E69
mitko0888:
Като гледам това на клипчето, и това което ти пишеш, мога да предположа: 1. диодът е обърнат. 2. декодерът не е този, който ще свърши тази работа, или нещо по него не е наред. Все пак залагам на първото!
За златните кондензатори не те съветвам, освен ако нямаш излишъци от злато. Всички, които се продават масово, не стават за влакчета - имат голямо вътрешно съпротивление и могат да захранват светодиоди, памет, часовници и всичко друго, но не и мотори. Тези с "нулево" вътр. съпротивление по нищо не можеш да ги познаеш, освен ако не прочетеш че са точно такива и ако вярваш на написаното.
dred77:
Днес се помъчих отново над тая "черупка", махах пластини, слагах нови пружинки, но отново не е задоволително плавен хода даже през обикновените стрелки имам чувството, че насича. Откачих диода да го премеря, както ме посъветва Митко /тая гимнастика и преди съм я правил, бях решил, че е обърнат преди 2-3 седмици/ но за жалост всичко там е наред. Тези supercapacitor наистина няма да станат, esu и zimo ги ползват само за допълнителна поддръжка на процесора на декодера. Тези дни мисля да поръчам някакъв друг декодер и да си правя експерименти и с него, иначе с този локомотивчето върви много гладко с таблици cv67-94 до 94км/ч./ако няма стрелки де :)/. Странно като гледам в youtube колко тежки и лакоми за ток машини подкарват с 4700uf /поне така пишат/, пък тая въшка с ток като за ТТ не може 2 секунди да задържи с 6600uf /3300x2/.Тези 6600uf, които и аз не знам още как ще намуша в тая малка коруба/мястото е супер кът/, при премерени 20v след греца на декодера дават 1,32J енергия:http://www.calctool.org/CALC/eng/electronics/capacitor_energy, които пък за 2секунди са 0,66W за секунда:http://www.rapidtables.com/calc/electric/Joule_to_Watt_Calculator.htm. Тези 0.66W като ги разделя на 20v ми се падат едни 33mA, нещо малко ми се виждат или аз бъркам нещо в сметките :).
mitko0888:
Сметките са ти верни (без да съм ги проверявал), но идеята е че тези 20 волта спокойно могат да спаднат до под 10 в рамките на тези 2 секунди, така че ще имаш достатъчните 50 мА. Това трябва да го може декодера - да поддържа скоростта при спадащото напрежение от кондензатора, както и при липса на дцц. 6600 uF трябва да се ти предостатъчни за Е69 за да минава през стрелките.
Ако си сигурен в диода - анод на кондензатора, катод на синята жица (+), и ако е вързан където трябва - на захранващия мост, за да не ти тръгнат нещата остава да е виновен самия декодер - да не му харесва изчезването на dcc сигнала и да не се справя със спадащото напр. от кондензатора. Пробвай с друг декодер - нещо с което много хора са се похвалили че стават нещата. Ако и тогава не става - остава да смениш локомотива.
dred77:
Ще изчакам декодера и ще пробвам, дано той да е лакомника :). Ако пак се държи така, ще помъча второто предложение на Pach /ако имате линкове към снимки на тези токоснемателни плъзгачи, ще съм благодарен някой да постне/, и тогава ако пак се дърпа като магаре, ще мисля за маховици /все имам чувството, че там ще ми е доста трудно и ще помеля нещо :)/, както предложиха Jopeto и Pach.
Локомотива е късичък и успява да изкара от глухите коловози по три вагона, затова исках да го подкарам като маневра. Сега чакам един br106, който се надявам да върши тая работа. Засега ще продължавам с пробите /когато имам време, че съм хл.техник и в тези жеги нямам много свободно време, пък и бебока си иска своето/. Ако има напредък ще пиша. Благодаря на всички, които дадоха съвети и мнения, и отделиха време да ги споделят :good:.
pach:
Докато чакаш декодера, малко, от класа и със звук:
https://youtu.be/8Ml8CNczGHQ
А и макета от клипа никак не е лош!
:hi:
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия