Електроника и Електротехника | Electronics and Electrical Engineering > Цифрово / дигитално управление | Digital Command Control
Помощ за декодери
pach:
Спрял един голф на светофара до едно Бентли и шофьора
но голфа дружелюбно попитал :
- Колега...е как е бентлито...върви ли, върви ли!?
От бентлито отговорили по еврейски на въпроса с въпрос:
- А Вие защо така питате?
Голфаря се захилил и казал:
- Щото гледам, нещо малко ги карат по пътищата!!!
Та така и с декодери влагани от производителите.
Аз лично съм имал проблеми с прехвалените фирми.
А и до сега ми вървят без проблемми именно от тези,
дето малко ги карат ...по релсите!!! СТелектроник например!!!
И страшно съжалявам, че така стана, щото вече не ги правят.
А имам един звуков ( пак техен) дето го ползвам когато търся
късо по участъците - пускам локомотива Ши където млъкне, го тэрся къде е и спрял. За сега действа безотказно и без проблемно. И винаги е под ръка докато е си намеря светодиодна вагон за тествате. Впрочем не ползвам "стоп"-а когато вдигам лок от релсите.
В ибея се продават на безумно ниски и високи цени всякакви боклуци. Често декодерите там са ремонтирани, стари модели и дори с малък остатъчен ресурс, тоест наближават крайното си число записи за промяната настройките.
Пак там ( в еваy) дори уважавани търговци продават декодери
с орязани или непълни функции, произлизащи от нискотарифна производство. Я ползват части с по-лоши параметри, я нулеви (пробни) серии от масово производство на чипове или транзистори. За разлика от индивидуалните търговци, тези магазини поне обявяват заниженото качество в описанието.
Навсякъде има предел на цените както нагоре (излишно скъпи и безумни), така и надолу - под определена цена за даден тип декодер и съответен производител е ясен знак, че има нещо ..."гнило в Дания"!!!
Има доста моделистти, които от незнание се "набълбукаха"
с такива декодери и после .....ама не може ли да ги оправиш.
Безплатен обяд няма...всички знаем че само сиренцето в
капана е безплатно...и сами се навираме там...да го платим!
ПП. За декодерите от Адри - не съм ползвал, та очаквам други които са купили да кажат харесват ли ги?
Някога и СТ Електроник така почнаха и до последно обаче
държаха с една идея по-ниски цени по групите си.
Всеки производител заслужава своя шанс в началото!!!
dred77:
Здравейте! Преди малко видях, че става дума за BR119 от сет
--- Цитат ---Монтирах два от декодерите на локомотивите БР119 (чисто нов от старт сет)
--- Край на цитат ---
Ако става дума за този сет :http://www.modellbahnshop-lippe.com/produkt/PIKO/15-4-0-215771-002012-0-0-2-4-2-0-grp-gb-p-0/ein_produkt.html , то мога да споделя нещо странно за същия този локомотив. Когато си бях поръчал сета, поръчах и декодери /за него и още един лок. не помня какъв/ от този тип :http://www.modellbahnshop-lippe.com/produkt/Uhlenbrock/42-4-0-27059-003001-0-0-0-0-3-0-grp-gb-p-0/ein_produkt.html. С този декодер лока ама хич не слушаше /гърмян заек :)/. Бях решил ,че декодера е нещо фалшив /пробвах го на PIKO br101-същата работа, припоих му някой по съмнителни спойки/ и го бях прежалил. PIKO ползват тази марка декодери /честотата им е 18,75Khz/ но не стана за BR119. Имах работещ локомотив BR114 /закупен от Adrian между другото :good: / с :http://www.modellbahnshop-lippe.com/produkt/Roco/1-4-0-170177-003001-0-0-0-0-0-0-grp-gb-p-0/ein_produkt.html , който свалих и боднах на BR119 , лока заработи прекрасно още си е с този декодер. А BR114 пък заработи гладко и с Uhlenbrock-a /най-ми харесват функциите 3и4 за забавяне и забързване на хода/ , който се държеше като пън на BR119. Та дано не те заблудя, но този лок. при мен все още е с роко декодера и няма никакви проблеми :).
D2:
Аз също съм купувал от Адриан декодери,сигурно по-вече от 8 и несъм имал никакъв проблем,два от тях са звукови и са много добри.
pach:
Дред, съдейки по написаното, явно си в час с електрониката.
Дали си се сетил да провериш, каква е разликата в аналоговата
част от схемите на двата лока? Явно има нещо което "пречи" на някои декодери да работят на БР-119!
Любопитно е каква може да бъде причината!? Моторче...филтри...
Дори се заигравам към сечението на проводниците...или кондензатори...
Има ли осветление конкретния лок и на светодиоди или лампички е? Какво би претоварило декодера (1А!?)та да включва защитата?
Като имам време ще потърся отзиви за конкретния сет в други форуми.
:hi:
ПП. Благодаря на Д2 за инфото с конкретните декодери!
mitko0888:
Никаква разлика няма в аналоговата част на локомотивите. Различно е само моторчето. Всеки, който е виждал отвътре мотор на Роко и мотор на Пико, ще види че са съвсем различни. Едните са на повече от 25 години, и все още се считат че са най-добрите колекторни мотори в жп моделизма. Другите се слагат на доста модели - Пико, Мерклин, Брава, Трикс, че даже и на Флм и т.н. Преди някое време всички немци ревнаха "защо ни пробутвате мотор (еднодневка) за 1 долар в локомотив за 500". После им премина. На всички мои преработки и аз слагам такива. Първо заради 1 долар, второ - никак не са лоши, освен че не могат да се чистят и обслужват (въпреки ча аз съм го правил няколко пъти но трябва да се разглобява, а не посто да се поръчват резервни части).
Активното съпротивление и на двата е горе долу едно и също. Но разликата е МНОГО голяма по отношение на останалите електрически и механични параметри, вкл. и за back-emf. За това си искат други настройки на декодера, за да вървят правилно. А със сигурност има и декодери, които не стават на някои мотори - въпросната Машима в Булмаркета. Просто тези декодери се слагат на едно място, а на онези мотори се слагат други декодери.
За съжаление няма просто правило кой декодер с какво да работи, кога да трътне сам и кога трябва да си поиграеш доста с него, или да го смениш, а може и да изгорищ някой. Цялата схема е направена само за да върви бизнеса - елементарна платка да се продава за десетки евра, и един модел да се хвали колко писука и колко "функции" има, а не по това как изглежда и колко години ще изкара.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия