Електроника и Електротехника | Electronics and Electrical Engineering > Цифрово / дигитално управление | Digital Command Control
Цифрова централа z21/z21 Start „бяла“ №10825 на Roco
dred77:
Чудех се къде да сложа поста и накрая реших да е тука. Best Ripper я направи за z21 все пак. Та понеже имам вързани към въпросната централа бустерчета, и при програмиране тя няма програм и маин трак бях решил , че споменатото от Митко едно ключе няма да е достатъчно. Мислех , че всеки път при програмиране трябва да откачам бустерите. След няколко експеримента обаче се оказа, че въпросната централа при четене изобщо не изпраща нищо към бустерите , с което доста ми се издигна в очите. И наистина е необходимо само едно 4полюсно ключе:. Според мен това е ршението , ако има по-добри , ще съм благодарен да споделите. Естественно trackz21 и track buster са разделени.
mitko0888:
--- Цитат на: dred77 link=topic=5036.msg113507#msg113507 date=1541970383 ---...
След няколко експеримента обаче се оказа, че въпросната централа при четене изобщо не изпраща нищо към бустерите ...
--- Край на цитат ---
Как позна че не праща нищо към бустерите? Остави два локомотива - един на трака към z21, един на трака към бустера, влез в режим на програмиране и запиши например CV3=1. После виж дали си махнал плавното ускорение само на единия или на двата (както аз си мисля).
--- Цитат на: dred77 link=topic=5036.msg113507#msg113507 date=1541970383 ---...
Естественно trackz21 и track buster са разделени.
--- Край на цитат ---
Естествено че трябва да са разделени, ама на твоята картинка са свързани, или аз не я разбирам?
Какво ти е захранването на z21 и на бустера?
Какво става ако напарвиш късо между двете секции (локомотив стъпва с едната талига на секцията с бустера а другата талига си е на секцията захранвана от зетката?
dred77:
Пак повторих експеримента:
Вагона е към бустера с адрес 4, лока е към z21 с адрес 6
Докато прочита или програмира лока вагона не свети и от бустера се вижда ,че липсва специфичното премигане при приемане на команда. Дори да сменя адреса на лока, вагона остава с адрес 4.
Чак като z21 спре програмирането ,бустера възстановява захранването на вагона и нищо по настройките му не е променено.
Та трасето ми е овал на който съм сложил разеденители някакви на PIKO.
От другата страна е същото. В дясната полуелипса е централата, в лявата бустера.Трябва да се спазва поляритета ,при обърнати кабели на централата или бустера , става точно това което Митко казва-едната талига на локомотивите при навлизане в прекъснатите релси окъсява спрямо другата.
Така май е по ясно:
В схемата Z21 и Buster са устройствата .
TheJackal:
dred77, вагона на който и адрес да го сложиш пак ще свети стига да си натиснал бутона за светлините. Ако няма отделен декодер във вагона който да програмираш. Така, че пробвай с два локомотива, както ти казва mitko0888. Те за това се отървах от нея тъй като е орязана версия.
mitko0888:
TheJakal, дред си го е казал, че вагонът е на друг адрес, значи в него има декодер. Не вярвах че изключва бустерите по B-шината, но явно са го напарвили както трябва в този режим. За РОМ ще го пробвам и аз лично, там би трябвало всичко да остане да работи.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия