Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Похвалете се с вашия макет | Show us Your layout
Макет на кула за вода
МАШИНИСТ:
Предполагам байца , който ползваш е на водна основа?
След като е готова кулата или друга сграда , пръскаш ли с лак за дърво - мат за да фиксираш всичко и консервираш ?
totomoto:
Да си призная не съм пръскал първата кула с лак защото не виждам защо. Байца е най-обикновен на водна основа, но понеже си е направен за дърво се държи доста яко за него. Като цяло е редичка боичка и попива перфектно. Не е никак лесно да се махне. Аз може би съм пропуснал да споделя как процедирам - всяка дървена повърхност боядисвам плътно с байц, чакам да изсъхне (малко досадно) и после с шкурки претривам до степен, която ми харесва. Може да се наблегне на фуги, ръбчета и тн. Та от там знам, че байца се маха трудно и не виждам смисъл да фиксирам. За консервация пък сефте чувам - да напомня, че това ми е едва втората постройка и на практика съм начинаещ. Ще споделиш ли малко повече за необходимостта от консервиране и фиксиране?
МАШИНИСТ:
Фиксиране и консервиране - когато ползваш декали / ваденки / , които след като изсъхнат от водата , след време се втърдяват а краищата им , където материала е прозрачен леко пожълтяват е хубаво да се фиксират и консервират с лак.
По възможност акрилен , защото от нитроцелулозния се набръчкват и стават на юфка.
Същото важи и за тънки емайлови бои , които при пипане с пръсти , остават петна и понякога пада боята , особено след като е нанесена върху полистирол , дърво , метал.Имам пред вид при работа с четка.Не винаги можеш или имаш съответния грунд , който да задържи боята.Както и не навсякъде можеш да ползваш аерограф.
При акрилните бои на водна основа , положението е почти същото.
Освен това безцветния мат лак не позволява прахта да повреди покритието и предпазва от бързо обезцветяване / избледняване /
При състаряване и ползване на различни материали , също съм наблюдавал подобни проблеми.
С лак готовия модел подлежи на пипане навсякъде,без да се притесняваш,че покритието ще се повреди.
Относно байца,да,дълбоко прониква в дървесината и можеш да правиш супер реалистични макети,но виж алуминия е материал,който почти не държи боя,освен ако предварително не е грундиран.
Тези обръчи ако пипаш повече с пръсти,ще се обезцветят.
Виж с лак , маркера няма да падне.
Не си начинаещ.Кулата не е по трудна за правене от самолет / Нали си авиомоделист ? /
Новобранците не биха пипнали така качествено , пипкав и дребен модел.
totomoto:
Горе-долу схванах за лака - благодаря. Моите макетчета никой няма да ги пипа, гаранция :nono: ;D. Ето още малко от днес:
Все отлагах да боядисам от вътре резервоара и май вече е късно :(. Дано не се вижда от някъде. На покрива има капандура, която явно ще трябва да е затворена. Чудя се самия покрив какъв е? Дали е с керемиди или има един типично американски начин с едни дървени плочи. От друга страна аз съм керамик, дали пък да не си направя истински глинени керемиди. Направо ще вляза в историята :lol: ;D
Жоро:
Една истинска кула, увековечена от Серджо Леоне:
https://www.youtube.com/watch?v=8XkHsinz7oU
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия