Ревюта и поддръжка на модели | Reviews and maintenance of models > Създаване, ремонти и усъвършенстване на модели | Creation, repairs and tuning up models

ЭР25 – опит за мастер (of puppets?)

<< < (2/6) > >>

mitko359:
Нереално яко  :drinks: ще следя с интерес

LDimitrov:
jopeto, привет! Аз бях оставил настрана гофрирането, но хайде да го отметнем... да, прави се основно от якостни съображения – обшивката работи заедно с носещата конструкция и гофрирането ѝ придава допълнителна коравина. В авиацията най-често го срещам през преходния период „платнена-метална обшивка‟, като не мисля да е плюс за аеродинамиката. Предполагам е точно обратното, а пък изработването и манипулациите с гофрирани листове ми се струва по-скъпо и трудоемко занимание отколкото с правите. За мен доказателство е производството на летателни апарати през следващите години – там такива обшивки няма. С нарастване на скоростта допускам че даже става проблем, но пък SR-71 има оребрени участъци, които май бяха направени за охлаждане, значи там са търсели площ... При сухоземния транспорт, ситуацията със скоростта не е съвсем такава и затова си се ползва. В крайна сметка е въпрос на нужди, усвоени технологии и конструкторски решения.
А Юнкерса ми е един от любимите, нищо че точно този „камуфлаж‟ не е.

mitko359, благодаря за интереса! От миналия месец досега не съм спал, освен в обичайното време. Ако не вярваш - чети надолу  ;)

Следва част от споменатита предния път манипулации:
- оформяне на покрива – шкурка и кит, кит и шкурка - според мястото. От естетическа гледна точка, долната страна не е нужно да е гладка, тя няма да се вижда. Обаче ако сработи идеята за смолата, гладката повърхност (даже ще я полирам) ще улесни работата с матрицата. Ето проверка с шаблоните и почти готовата долна страна.

040

- работа с метал и ластик. Огънах металните странични стени на моторния вагон – скосяването на кабината и закръглението по долния ръб на коша. Същото направих и с полистиролните им съответстващи части. Като цяло се получи, на истинските ще се постарая повече - непреднамерено тези се случиха да са чернови, недогледах нещо...

041
На технологията с ластика няма какво да описвам - проби.

042

043

- покрива над кабината беше издълбан и оформен откъм таванната му страна. Ще остане с по-голяма дебелина от останалите стени – страх ме е да чопля повече, а и имам една идея за по-нататък.

044

- запълването на фуги по рамите и подвагонното оборудване, мога да го смятам за приключено. Естествено, всяка открита после нередност ще бъде поправена, но отсега я виждам като несъществена. Следват снимки от работата в някакви моменти:
*фиксирани с двойнолепящо тиксо към картони – очаква се грунд

045
*някакво междинно състояние, кит и грунд се повториха 2-3 пъти, особено на покривите.

046

Незаснето до момента е издевателството над шкафовете от подвагонното. Там, с помощта на скоро закупени инструменти и Milliput, всички вътрешни ъгли се сдобиха със закръгления с възможно най-голям радиус. Мисля, досещате се защо беше нужно, но ако трябва ще си призная.

Много е възможно да се включа чак другата година затова - Весели празници!

LDimitrov:
Да, по изчисления ми излиза към 14 mm прекосяване на конзолната част. Далеч съм в момента от сметките и така го пиша малко наизуст. Като му дойде времето ще го мисля...
И да продължа с основното:

LDimitrov:
Да, можеше и другата да е, но сега се случи. А се случи това, че един добър човек не искаше (и правилно) да ми дава новия фотоец – щял съм да го налепя. Е, позна! Загубих си времето с глупости и облепих подвагонното оборудване.
Това са част от сандъците, като в горния ляв ъгъл е единствения съставен детайл тук. Забравих да му оставя отвор за запояване и се наложи да импровизирам. Добавих му също и заключването – тел, месинг 0,3.
А горе вдясно е технологията за подготовка на лепене: очертаване, окопаване и после цианоакрилат, гел.

047

Следващото изпълнение са правите части на таваните. Тук е ясно: свалени, залепени, почистени от полистирола и поставени за проба по местата си. Фугата нарочно е по-голяма – ще ги напасвам после по-плътно.

048

И тавана на малкия салон в прицепния вагон. Някой ден и той ще се сдобие с полистирол, засега пробата беше на огъване. Ясно на какво и май стана.

049

Имаше и някои дреболии които не бяха планирани да ги финиширам с фотоец. Това успях да направя без него, като имаше известно объркване как точно да се оформи този най-десния шкаф. Е, долу се вижда как еволюира – оформяне на мястото; избор и рязане по размер на мрежа; лепене на мрежата и лепене на стена зад мрежата. Това което не се вижда, е заливането с Future – нали не искам при отливането на матрицата, силикона да обвие мрежата все едно му е арматура.
Все пак имаше включване на метал. Остатък от месинга се оказа почти подходящ, затова го ползвах, като му запоих напряко друго парче и под него още едно. При лепене на място, е по-навътре сигурно с две десети, но ще го преживея.

050

Така изглежда под вагона, като моята (метъл) самодейност изобщо не се вижда (но звучи постояно). На долната половина пък се същите дреболии, обаче след черния грунд на Gunze. Това че стоят накриво се дължи на двойнолепящото тиксо което ги държи за снимката.

051

Да не помислите че съм грундирал само тези четирите? Всичко почерних вчера, като преди това месинга го минах и с грунд за метал, пак на Gunze (пропуснах да го спомена горе). Тук обаче са нахвърляни набързо само част от нещата. Някои ги има и на снимка 047.

052

Та така! Предстои последна инспекция, като не вярвам невидимите кривини да поправям, но кой знае...
И това със сигурност е последното ми участие тук, тази година. Всичко добро през новата!

LDimitrov:
pach, честита нова година на теб и всички във форума!

pavlinbg, благодаря за позитивното отношение! Точно натам са ми насочени усилията. Аз, като увреден от стендовия моделизъм, се целя в най-голямата прилика с оригинала, съчетана с детайлизацията която мога да постигна. Затова, не считам, че хипотезите за задвижването имат място тук и по-долу съм пояснил.
(Лека корекция – в тази тема mitko0888 не е писал за донор.)

Малко закъсняло, но да, колега Nenchev, няма такива малки криви по реалния път. Имам предвид път, а не заводски или деповски линии. Да кажем, че минимума при нас, трябва да е 190 m, което в мащаб... нали!? И поради липса на достатъчно място за макета, трябва да се дялкат моделите. Тъжна картинка.

mitko0888, един безкупеен пътнически вагон е добра илюстрация на положението: прицепния е като оранжерия - няма как да скриеш нищо, да не говорим пък точно за тази Машима (имаш предвид МН-1632 вероятно?). Може да се ползва товарното отделение в моторния, но не съм задълбавал натам засега. Това нахвърляхме набързо преди време като най-безболезнени варианти на задвижване – индивидуално и в товарното. Всичко друго ще е на цена обезобразяване на интериора и нежелано разминаване с истината.

pavlinbg ме изпревари с малко, но ще го напиша трети път: точно така, задвижването и компромисите свързани с него не са моя грижа. Когато/ако се стигне до този момент, винаги нещо може да се изреже или издълбае. Целта ми в момента (заглавието на темата същото подсказва) е да направя нещото от което да се реже. Старая се модела да стане възможно най-близък до прототипа, а преди неговото създаване разговора е безпредметен (лично мнение). Повече подробности има в постинга от 12.11.

А сега моля, ама много моля, всеки усетил неудържим напън да пише за история и развитие на крива R360, мащаби, макети, комплекти, еволюция, фирми и всичко отклоняващо се от настоящата тема, да не се чувства длъжен да го прави тук. Съзнавам че писателската работа е сериозен труд и благодаря за положените усилия, но поне го вършете на подходящото място. Още веднъж – погледнете заглавието. (Честно, момци – обърнахте го на дискусия дали 360 е спомагателен и тръгна историческа и производствена сводка... защо?)

Преместих мненията не по темата ТУК

Dispatcher

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия