Ревюта и поддръжка на модели | Reviews and maintenance of models > Създаване, ремонти и усъвършенстване на модели | Creation, repairs and tuning up models

Модели на български вагони - проектиране и производство

<< < (3/14) > >>

mitko0888:
Много ми е интересно Мемоба като поръча български вагон, колко бройки поръча? И как така се вързаха по 100 лв. Естествено само за боя. Има достатъчно пазар дори и в нашите мащаби, ако ще и да са Y или  Y/B вагони.

Krasi Tankista:
Митко, бъди по - конкретен. Какъв вагон, има ли подобен и тн. Или говориш само за боята. Не ми стана ясно.  :unsure:

mitko0888:

--- Цитат на: Krasi Tankista link=topic=5214.msg115009#msg115009 date=1552061710 ---Митко, бъди по - конкретен. Какъв вагон, има ли подобен и тн. Или говориш само за боята. Не ми стана ясно.  :unsure:

--- Край на цитат ---

Ами, Краси, през 2015 г. австрийската фирма (или клуб?) Мемоба пусна в продажба български спален вагон, който те са видяли до 2011 г. да се движи в състава на Дачия експрес. Сигурно година преди това си поръчват  чичковците (австрийци) Тилиг да им направи не знам колко БГ вагона, за да си напарвят същите тези чичковци автентичен експрес, който май е сниман няколко пъти на някаква гара (може и Виена да е, аз съм го виждал сниман в Букурещ). И понеже Тилиг иска някаква мин. бройка, Мемоба го продаваха (официално) за около 50 евра. Тук започнаха обичайните дискусии има ли въобще такъв вагон или не и т.н., през което време с Адри и още двама - трима направихме първата поръчка (че онези искаха само банков превод и поща). Дойдоха вагончетата, после още няколко пъти и всичко свърши за нула време (май вече ги няма). А пък след това - не можело да се поръча малък тираж -  дрън дрън.

Вагонът си е стандартен май Y вагон, само че боядисан в наши цветове, надписи и т.н. за съответната епоха. И в малки количества австрийците го продаваха по 50 евра, явно те са платили по-малко на Тилиг за да им го направи и да им излезе сметката.

Та какъв е проблемът да се порчат нормални (не спални и кушети) ливреи на Y и Y/B вагоните, които напр. Тилг произвежда? Явно сметката излиза за да се поръчат малка бройка със специфична ливрея и надписи, и то при същите цени както и масовото производство.

Krasi Tankista:
Ама тука става въпрос за проектиране и производство на изцяло нов български вагон. Аз не оспорвам, че може да се поръчват малки серии на някои от масовите производители, особено ако имаш личен контакт. Много естествено, че цената ще е ниска - касае се за съвсем други технологии. Освен това има само нова боя и надписи. Опитай да им поръчаш на Тилиг Дряновката, пък да видим каква цена ще ти обявят и при какви условия.  :yes:

mitko0888:
Аз само казвам какво би се купувало от стандартните пластмасови модели - за 100 - 120 - 150 лв. Всичко в този диапазон би се похарчило в може би 100 - 200 бройки. (Адри май беше писал една статистика колко бг вагона се харчат).

Всичко над тази цена трябва да е някакъв тунингован супер модел (ец детайли и др.). Само това, че никой не  прави вагон с ръбести прозорци, не стига. Пък може и да стане с някаква смола?

Следващата стъпка е с поялника, там и цената ще е друга, и бройките ще са единици.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия