Ревюта и поддръжка на модели | Reviews and maintenance of models > Създаване, ремонти и усъвършенстване на модели | Creation, repairs and tuning up models
Обороти и предавателно число
Nenchev:
ВЕНСЕРЕМОС,
Понеже реших от повърхността да се гмурна малко по-дълбоко, та си зададох въпроса, аджеба, с колко оборота трябва да се въртят колоосите на един модел, за да докаросам с достатъчна точност мащабна скорост. Отворих един MS EXCEL и с остатъчните ми спомени по математика за 4ти и за 8ми клас направих следните изчисления:
Реална скорост Vреална = 120 км/ч
Мащабна скорост Vмащаб = 120 / 87 = 1.38 км/ч => 1 379.31 м/ч => 1 379 310 мм/ч => 22 988 мм/мин
Лока има колоос с диаметър 10.4 мм умножено по ПИ = 3.141592 = 32.7 мм обиколка
Общия път за 1 мин (22 988 мм) разделен на обиколката за 1 мин ( 32.7 мм) дава 703.6 об/мин
Ел. двигателят ми е с 11 000 об/мин при 12 В напрежение, следователно 11 000 / 704 = 15.6 емен-емен предавателно число 16:1
Демек, да си търся колело с 16 зъба, което да ръгна веднага след червяка с презумпцията, че останалите зъбни колела в редуктора са с отношение 1:1?
pach:
Не откривай топлата вода, ами като да се
"гмуркаш", вземи пояс (-ът) "Железопътен моделизъм"
от Юрий Ботев! Книжката ще ти е от полза при всички
гмуркания, защото е чудесен отправен пристан
и за гмуркания, и за плавания!
Тук я има поне на две места за да си я изтеглиш в ПДФ!
В нея има отговор на доста твой въпроси, също за зъбни предавки,
моделни скорости, теглителна сила и т.н.!
ПП. И честит рожден ден!!! :drinks:
Nenchev:
--- Цитат на: pach link=topic=5220.msg115299#msg115299 date=1553418292 ---Не откривай топлата вода, ами като да се
"гмуркаш", вземи пояс (-ът) "Железопътен моделизъм"
от Юрий Ботев! Книжката ще ти е от полза при всички
гмуркания, защото е чудесен отправен пристан
и за гмуркания, и за плавания!
Тук я има поне на две места за да си я изтеглиш в ПДФ!
В нея има отговор на доста твой въпроси, също за зъбни предавки,
моделни скорости, теглителна сила и т.н.!
ПП. И честит рожден ден!!! :drinks:
--- Край на цитат ---
Благодаря, Мистър Пач!
Колкото до книгата - имам я, ама не обичам да чета. Както стана ясно през последните няколко седмици - научавам нещата по трудния начин :drinks:
п.п. Ще й хвърля едно око, все пак :nyam:
pavlinbg:
Тъй като не обичаш да четеш, :) формулата за моделната скорост е:
Vm=27,8.v/M
Където:
Vm - моделна скорост (сm/s)
v - действителна скорост (km/h)
M - мащаб.
Имай предвид, че моделната скорост зависи и от оборотите на двигателя, предавателното число на зъбната предавка и диаметъра на двигателните колела.
Nenchev:
Е хубаво де....съгласно формулата излиза 2280, а аз, откривайки топлата вода го изкарах 2298...Добър съм, значи...под 1% грешка от закръгленията...
Колкото до оборотите и предавателните числа - аз именно тях искам да сметна, за да мога правилно да си изработя редуктора.
Оборотите на двигателя са фабрично зададени при определено напрежение и при празен ход, както и някои производители ги дават, като вземат предвид и преплъзването - дават обороти и в натоварен режим. От там тръгвам, за да стигна до 16 (не е 42, както в една култова книга)
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия