http://locopage.fotopic.net/p68212838.html
Фургон с пътническа част полско производство.
За това сигурен ли си? По-читава снимка на подобен не-БДЖ вагон можеш ли да покажеш?
Абсолютно съм сигурен. Доставени са от Полша през 60-те години, по-стари са от българските фургони. Имат общо 4 купета за служебни лица и за пандизчии. Останалото е фургонна част, с по две двойни плъзгащи се врати от двете страни. По едно време всяка сутрин покрай мен минаваше влакът от Истанбул за Мюнхен, с всякаква мешана скара 12-13 вагона - турски, български, югославски, австрийски, немски, че и италиански в определени дни. Имаше два фургона-единият български, от тези, другият немски сребрист, плюс още един бяло-син немски комбиниран с фургонна част....От време на време се мяркаше и един архаичен български фургон от преди Втората световна война.
А гръцкият вагон - не помня колко пъти съм пътувал с него - беше също на завода в Познан, но с доста екстри, нехарактерни за соцпродукцията - вътре всеки втори чарк е алуминиев, има лампи за четене. За съжаление още тогава бяха доста занемарени. Пътувал съм и с ГДР-ски гръцки вагон, втора класа, но вътрешното обзавеждане беше като на нашите първокласни 19-40, само седалките бяха друг чешит. Но при всички положения беше по-добре от нашите дряновски измишльотини 47-а серия, които, да не говорим как им течаха прозорците, вътре с това противно травмиращо зелено човек се чувстваше като в болница. Всъщност има един салон 47-а серия, който обаче е с ГДР-ски талиги и вътрешно обзавеждане, но беше само за началнически гъзове. Въобще след 70-те практически целият транспортен парк, внасян в Гърция - локомотиви, вагони, автобуси, тролеи, е от соцлагера. Явно заради по-ниските цени.
А електричките - бяха си точно такива, с кафяви кадифени или кожени седалки, дървени прозорци, перденца... 33-та серия оригинално са сини с червени врати. Имаха щори, които доста бързо изчезнаха....