Електроника и Електротехника | Electronics and Electrical Engineering > Аналогово управление | Analog Control

Контролно осветление за стрелки

<< < (3/4) > >>

pach:

--- Цитат на: pavel75 link=topic=549.msg5978#msg5978 date=1211796109 ---
--- Цитат на: pach link=topic=549.msg5977#msg5977 date=1211795307 ---Значи го изправят вътре като в декодерите
Ами сложи си по един диод пред всеки резистор, за да светят светодиодите.
Ще го скицирам ...

--- Край на цитат ---
Изводите на релето завършват с диод. Гледам, че са ги закачили срещуположно, та сигурно това определя на къде да превключи релето.

--- Край на цитат ---
Това най-добре го провери и ако е така (с голяма вероятност)си изведи от там изводи за резистора на светодиода , ама пък много жици стаа така... :-\

pavel75:
Това обаче (според мен) не решава на 100% проблема. До колкото разбрах Владо иска да сложи индикация за стрелки, които не се виждат ( с невъоръжено око). Тази схема ще показва в какво положение е превключен ЦК ключа, но какво ще стане ако е попаднало камъче и езика на стрелката не е щракнал. Трябва ни обратна връзка на езика на стрелката, не на ключа. Този проблем трябва да решим.

pach:
Пусто време не достига , Да го снимам и покажа като една възможна идея. Оборудвал съм се с  микроключета с изнесено лостче , което като  се опира в подвижната част от задвижването на стрелката (от долу де...) прави превключване.Считам че ако се монтира така щото ако стрелката не се е затворила , поради пясък в нея , лостчето няма да прещрака и ще е достатъчно като информация (и управление).

CaLLlo:
Владо, а каква е консумацията на мотора на тоя механизъм? Ако не знаеш - ще го измерим!

Щото ако е големичка - над 100mA, има възможност за друг, стар начин за включване:

Светодиодът+резисторът се включват директно на клемите на т.н. ЦК-ключе!
Когато превключиш и всъщност закъсиш (шунтираш) единия светодиод и рзистора му,
той угасва, но светва другият. А токът през другия се оказва недостатъчен за да превключи
стрелката, но достатъчен за да свети и индицира.
Ако в механизмите наистина има и серийни (последователни) диоди, то отпада и необходимостта
от защитни паралелни диоди, или серийни такива, защото вече ги има.
За да сме сигурни, че токът на светене няма да завърти мотора, трябва да се избере по-малък
ток на светодиода - препоръчвам 5 mA - съвсем достатъчен за добро светене на съвременен светодиод!

;D

Der Hetzer:
Не знам какви са съвременните модни тенденции в стрелкосвързването, не съм стигнал до там, но тук имам една ГеДеРманска схема от едно време, дело на Pilz, надявам се да е от полза

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия