Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Основни похвати в макетирането | Basic steps in creating a layout

Ръжда по релсите, как се имитира ?

<< < (4/7) > >>

Dare_Devil:
Мисля си, че ако предварително върху траверсите се положи лента от хартиено тиксо, това може да спести доста търкане. Биха могли и да се изработят картонени шаблони за многократна употреба, които да се полагат върху траверсите, предпазвайки ги от боята. Ще взема да се пробвам да изработя нещо такова и ще споделя как става.

EMPEROR:
Разгледайте му на човека и останалите клипчета и ми кажете къде по траверсите виждате от спрея???

pach:
Още не съм имал време да погледна другите клипове , но на този дето става за  въпросната техника , траверсите стават точно в цвета на релсите!!!!!!!И се вижда от самолет... :on_the_quiet:
...и то само едностранно боядисани релси (щото не дава по подразбиране ,че така пръска релсите и от другата страна).
Това с картонениият шаблон не е лоша идея , дори да си поиграе малко човек , около крампонните болтове ,може и да се оцветява с "ръждата от релсите" щото там си е така!
Но пък шаблона ще предпази по-голямата част от траверсите!

Vlado:
Здравейте, колеги! Вчера докато гледах телевизия (няма майтап!) внезапно ми дойде идея как да сложа имитация на ръжда по релсите съвсем безболезнено, така че хем да стане добре, хем и да не изисква много усилия. Разбира се, доволен от откривателския си талант погледнах и тук, за да видя дали всъщност не откривам топлата вода. Оказа се, че Dare_Devil вече го е открил като техника, макар и само като предложение. Най-вероятно това са го направили и други, тъй че без да имам претенции за уникалност сега стъпка по стъпка ще опиша вече изпитания метод както и крайния резултат:
1. Необходими инструменти:

Макетен нож, тънка четка (3/0 е тази, каквото и да значи това), хартиено тиксо, кафява боя (в случая Revell MATT 84) и ножичка.
2. Първоначален вид:

Всеки знае как изглежда една релса - бяла или жълта, но винаги без "ръжда" отстрани (и "ръждясалите" на заден план).
3. Подготовка 1:

Взимате тиксото и го полагате върху едната релса от край до край по показаният начин.
4. Подготовка 2:

Натискате с пръст по протежение на релсата. Трябва добре да се залепи!
5. Подготовка 3:

С макетния нож притискайки острието плътно до глава релса, започвате внимателно да изрязвате всичко в страни от залепеното върху глава релса. Внимавайте да не режете върху самата глава релса! Рискувате да оголите повърността и после, когато започнете да боядисвате, да я намажете (зацапате) с боята.
6. Подготовка 4:

След изряването внимателно отделяте излишното. Внимавайте да не отлепите остатъка от тиксото останал върху глава релса!
7.Подготовка 5:

Ето това трябва да се получи. С ножичката обирате там, където не сте успели успешно да махнете излишното тиксо.

Продължението следва...

Vlado:
Продължение:
8. Подготовка 6:

Горното правите и за втората релса.
9. Подготовка 7:

След като сме подготвили релсите е време да се заемем с боядисването. Макетът (модулът) трябва да се нагласи, за да е удобен за работа. В случая с моя модул го слагам перпендикулярно на земята, като така страничната повърхност на релсите става хоризонтална (почти).
9. Боядисване 1:

Внимателно с четка започвам да нанасям боята върху страничната повърхност на релсата. Трябва да се боядисва само тя! Тиксото, ако е добре залепено, пази глава релса, тъй че и по-голямо количество боя не е страшно. Все пак, ако е много, разнесете я добре върху повърхността. Криза е, трябва да се икономисва материалът...  ;)
10. Боядисване 2:

По същият начин се боядисва и втората подготвена релса.
11. Боядисване 3:

След като сте боядисали и двете релси от едната им страна, естествено подготвяте макета (модула) за боядисване на релсите и от другата им страна. В случая отново обръщам модула под прав ъгъл към земята и осигурявам удобни хоризонтални релси.
12. Боядисване 4:

Боядисвам небоядисаното по същият начин.
13.Резултатът 1:

Макар и привидно намацано се вижда, че излишната боя е върху тиксото. Време е да го махнем:
14. Резултатът 2:

Внимателно го махаме. Все пак обаче трябва да е минало известно време, за да изсъхне боята. На Ревелската й трябват няколко минути.
15. Резултатът 3:

Готовият продукт. Имам си и почитател - гледа ме човекът и ми се чуди на акъла...  ;)

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия