Автор Тема: Осветление на вагони  (Прочетена 18945 пъти)

IvanC

 • Trade Count: (0)
 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 286
 • Рейтинг: 206
Осветление на вагони от ROCO комплекта 74188
« Отговор #30 -: 29 Януари 2023, 22:07:51 »
Вагоните на Roco от комплекта 74188 са тип Y/B на унгарските железници MÁV, 3 броя - един второкласен, един второкласен кушет и един спален. Второкласният и кушет-вагонът са идентични по брой и разположение на купетата с второкласните вагони от комплекта 74190 (виж мнението за осветлението на тези вагони по-горе), докато спалният вагон е с едно купе в повече и съответно купетата са по-тесни. Поради това, платката за осветление на комплекта 74190 не може да се използва за този вагон и промених платката, като добавих светодиоди там, където такива липсваха за купетата на спалния вагон.

Новата схемата на осветлението с добавените светодиоди и баластни съпротивления:Светодиодите отново са означени с буквите "A", "B" и "L" и комбинации от тези букви след номера на светодиода, в зависимост от това в кой тип вагон се монтира платката - "A" за вагона 1-ва класа, "B" за вагона 2-ра класа (включително кушет-вагона) и "L" за спалния вагон. Светодиодите без букви след номера на светодиода са общи за 3-те вида вагони.

Всичко друго е еднакво с платката за комплекта 74190. Новата платка може да се използва както за комплекта 74188, така и за 74190 и за всички първокласни, второкласни, кушет и спални вагони Y/B на Roco. Няма възможност да се използва за комбинираните вагони 1-ва/2-ра класа, 2-ра класа с багажно отделение, вагон ресторантите и багажните/фургон и пощенските вагони (ако има такива). Възможността я няма, защото нямам такива вагони, за да мога да направя платката още по-универсална и за тези вагони.

Печатната платка от горната страна - с елементите по захранването и буферните съпротивления на светодиодите:
и от долната страна - със светодиодите:
Токоснемането от талигите и прокарването на проводниците от токоснемащите пластини през рамата и обзавеждането на салона е същото, както при комплекта 74190, което съм показал по-горе, а монтажът (запояването) на елементите по платката и монтажът на платката във вагона са същите като при вагоните от комплекта 74189, затова нови снимки не съм правил.

Иван

IvanC

 • Trade Count: (0)
 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 286
 • Рейтинг: 206
Re: Осветление на вагони
« Отговор #31 -: 01 Февруари 2023, 03:13:44 »
За желаещите да си поръчат платките, публикувани в тази тема от фирма, която прави голи платки:

Платка за фургона на Brawa 45415

Платка за вагоните на Roco от комплектите 74188 и 74190 (и другите тип Y/B)

Платка за вагоните на Roco от комплекта 74189 (и другите тип Халбещат)

Повечето фирми за голи печатни платки работят с този формат. Така няма нужда да се правят Гербери, което отнема много време. Самият аз не се занимават с Гербери, фирмата. на която поръчвам голите платки, работи директно с този формат.

Понеже форматът е всъщност XML, твърдо вероятно е като цъкнете на препратката, файлът да се отвори в браузъра. За да го запазите на компютъра като файл, цъкате с десния бутон на мишката, и избирате "Save..... Аs..." или "Запази...... като...". Това може да изглежда различно в различните браузъри, така че трябва да се експериментира с различните форми за запазване, докато файлът се запази като .brd.

Иван

pach

 • Trade Count: (42)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 12291
 • Рейтинг: 1318
 • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
  • За моделизма
Re: Осветление на вагони
« Отговор #32 -: 01 Февруари 2023, 18:08:56 »
Иване, перфектен си! Благодаря за темите, които правиш в момента, тук!
Качи моля, все пак снимки от "Еagle v.9.6.2"на трите платки, за повече прегледност,
 - да знаят хората какво си поръчват, като изпратят файловете на фирма за РСВ!
Ако искаш и скрийншот ще свършат работа (с прозрачни слоеве)!
Благодаря за труда ти тук и с "ардуино"-то!
 :hi: :clapping: :hi:

ПП. Дори ако не те затруднява - качи снимки 1:1 на въпросните платки - някой може да иска да си ги
направи не във фирма, а на "ръка" с лазерен принтер и домашен ец. :drinks:
« Последна редакция: 01 Февруари 2023, 18:14:39 от pach »

IvanC

 • Trade Count: (0)
 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 286
 • Рейтинг: 206
Re: Осветление на вагони
« Отговор #33 -: 01 Февруари 2023, 20:32:17 »
Пацо,

Вече съм пуснал скриншотове на платките за 74188/74190 и 74189 в съответните мнения. Това са точните изображения на платките от фирмата, където съм ги поръчал и се вижда разположението на елементите и опроводяването. След малко ще публикувам и размерите им.

Ще пусна и PDF-и на платките в 1:1, но най-вероятно няма да свършат работа. Има много преходни отвори, които са с много малък диаметър (0,5 мм) и правенето на платката на ръка и без метализация на отворите, най-вероятно ще стане "манджа с грозде". Площадките на преходните отвори са много малки и сигурно ще се отлепят от текстолита при запояване на проводник за свързване на площадките от двете страни на отвора. Не съм предвидил платките да се правят на ръка, затова и пистите и преходните отвори са "тънкаж". Когато проектирам платки за направа на ръка, правя пистите по-широки и площадките за преходни отвори по-големи или направо проектирам платката едностранна с прехвърлящи мостчета. От известно време спрях да проектирам платки за ръчна направа - "купешките" по мой дизайн са много по-красиви.  :yes:

Иван

IvanC

 • Trade Count: (0)
 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 286
 • Рейтинг: 206
Осветление на вагони - печатни платки
« Отговор #34 -: 01 Февруари 2023, 23:07:04 »
Много от инфото по-долу вече съм го пуснал в предните мнения, но го повтарям за по-голяма прегледност, т.е. събрано на едно място.

Платката за ROCO 74188/74190 е с размери 265 x 23 мм:

XML (eagle) за 74188/74190

PDF за 74188/74190
Платката за ROCO 74189 е с размери 292 x 22 мм:

XML (eagle) за 74189

PDF за 74189
Платката за BRAWA 45415 е с габаритни размери 190 x 22,6 мм:

XML (eagle) за 45415

PDF за 45415
Иван

IvanC

 • Trade Count: (0)
 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 286
 • Рейтинг: 206
Направих този декодер за приложения, където няма място за декодер с Pro-Mini. Декодерът е версия на този на Paco: dccFunc5

За база използвах схемата, платката и програмата на декодера на Paco, със следните промени:

1. Схемата (и платката) е с мостови изправител (Грец) с възможност да се монтира полу-периоден изправител (само с един диод). Схемата (и платката) на декодера на Paco е само за полу-периоден изправител. При монтиране на елементите за мостовия изправител, декодерът може да се използва и на аналогови участъци. С полу-периодния изправител (само с един диод), декодерът не може да работи нормално на участъци с аналогово захранване, по-точно ще работи само в едната посока, в другата диодът на захранването ще блокира напрежението от релсите.

2. Платката е с двустранно монтирани елементи. На "горната" страна на платката са монтирани микроконтролерът с баластните съпротивления, а на "долната" - елементите на изправителя и регулатора на напрежение. С това гоня две цели:
2.1. Малък размер - успях да намаля размерите до 15,6 x 8,9 мм.
2.2. Използване на платката във вагони, в които вече има монтиран изправител, регулатор на напрежението и буферен кондензатор. В този случай елементите от "долната" страна на декодера не се монтират, а се монтира мостово съпротивление със стойност 0 ома на "горната" страна.

Както и при декодера на Paco, запазих баластните съпротивления на платката. По желание, могат да се запоят съпротивления със стойност 0 ома или мостчета.

3. Промених програмата на Paco за PIC12F629:
3.1. Оптимизирах програмата, за да освободя място за подобряване възможностите на декодера.
3.2. Промених обработката на ефектите, за да се сведе до минимум нестабилността на ШИМ-а. При стойности на ШИМ-а от 5 и нагоре (максималната е 15) вече почти не се забелязва премигване.
3.3. Към CV-тата за ефектите добавих битове за управление на изходите в зависимост от избраната посока на движение и дали се подава команда за движение или покой.
3.4. Добавих CV-та за задаване състоянието на кои функционални бутони да се запази и CV-та за запазване на съответните състояния. Така при отпадане на захранването (краткотрайно или дълготрайно), декодерът възстановява работата си със същото състояние на функционалните бутони, което води до активиране или деактивиране на изходите, управлявани от съответните функционални бутони.

4. В момента пиша програма за PIC12F1572, който е по-бърз и разполага с повече програмна памет. Това позволява добавянето на ефекти. По изводи PIC12F1572 е еднакъв с PIC12F629 което позволява печатната платка да се използва без промени. Освен това, PIC12F1572 е и по-евтин на Mouser, откъдето купувам тези микроконтролери.

"Горната" страна на платката с микроконтролера, буферните съпротивления (или такива със стойност 0 ома) и DCC входа:


"Долната" страна на платката с изправителните диоди, филтриращия кондензатор, и регулатора на напрежението:


XML на платката на декодера


Иван

IvanC

 • Trade Count: (0)
 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 286
 • Рейтинг: 206
Схемата на декодера:При използване на вградения изправител и регулатор на напрежение, не се монтира съпротивлението R7 от "горната" страна на платката. Всички други елементи се монтират от двете страни на платката:

"Горната" страна:"Долната" страна:Платката може да се направи и с едно-полупериоден изправител - не се монтират диодите D3, D4 и D5 на "долната" страна на платката, а се монтира съпротивлението R7 със стойност 0 ома на "горната" страна или се запоява мостче на неговото място.


Когато се използва външен изправител и регулатор на напрежението, елементите от "долната" страна не се монтират. Монтира се съпротивлението R7 със стойност 0 ома или се запоява мостче на неговото място. Масата на декодера е площадката H2, плюсът на захранването (от 2,5 до 5,0 волта) се подава на площадката H8, а DCC сигналът от една от релсите (няма значение коя) се подава на площадката H1.

Ако на платката със светлините (силно се препоръчва използването на светодиоди) вече има монтирани баластни съпротивления, съпротивленията на декодера R1 до R5 са със стойност 0 ома или се запояват мостчета на тяхно място.


Иван

IvanC

 • Trade Count: (0)
 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 286
 • Рейтинг: 206
Това е HEX кодът на програмата за микроконтролер PIC12F629:

:100000008316FF239000E328A500030E8301A600BA
:10001000B330810020080B1D1E28820716281528E2
:10002000742892287B2894280000A00105080B1052
:100030000B11260E8300A50E250E090082077828D5
:100040009028162815288F28152896282108A206FA
:10005000031D1528851D9A285914D9109C2858105D
:10006000581A392A300EA800280C073982070800D0
:10007000D929E229E429F129FE29102A272A9C22DC
:100080003039103A031D4628B31B5B28303A031D54
:100090004B28B31F5B289C22C039403A031D5428CB
:1000A00033087E39031D5B28C03A031D60283308DE
:1000B0007E39031D6028162300302523A801A42AB9
:1000C0009C22073982079F2AB42AAA2AAE2AFE2A2E
:1000D000042B0A2B102B8207013402340434083419
:1000E00010342034403480342B30A300A2018A28FD
:1000F0001630A4009228A00AA40B1628A31D1528C8
:100100000408A7002308840021088000A206A30A8F
:10011000270884000930A4000330A0001628A0148A
:10012000A40B1628A00A1628031097280314A10D63
:1001300004308D285910D914A9012B080319DC2883
:10014000F039703A0319C528D81358122B08AB1F81
:10015000D41AB5285106031D15282C08B0002D0807
:10016000B1002E08B200581415285206AB1B031D0F
:1001700015282C085306D41A031D15282D08B00085
:100180002E08B1002F08B200B328D81FD928581F55
:10019000D72858135816D81123082D3A031DD815FF
:1001A0002B08B0002C08B1002D08B200B328581756
:1001B0001528D81358131528D81358122C08031DC6
:1001C000AD28D817DA2896158830810083120730B9
:1001D00099008F011014203084008001840A60305F
:1001E0000406031DED28D32388308B000230BA00AB
:1001F000BB00BC0A58182F20D81F0C1CFA28550821
:100200008E0056088F000C103C08F039031D46295B
:10021000B801341AD121DA0A3418D121DA0AB41813
:10022000D121DA0A3419D121DA0AB419D121DA0A32
:100230003518D121DA0AB518D121DA0A3519D121B8
:10024000DA0AB519D121DA0A351AD121DA0AB51A32
:10025000D121DA0A351BD121DA0AB51BD121DA0AFC
:100260003618D121DA0AB618D121DA0A3619D12185
:10027000DA0AB619D121DA0A361AD121DA0AB61AFF
:10028000D121DA0A361BD121DA0A9229703A031DEC
:100290009229B61BD121DA0A3718D121DA0AB71808
:1002A000D121DA0A3719D121DA0AB719D121DA0AAC
:1002B000371AD121DA0AB71AD121DA0A371BD1212C
:1002C000DA0AB71BD121DA0A33087E39031DDA0AAC
:1002D000D12159187E30D9187F30591CD918D62110
:1002E0003808B906391C7829381C42173818C21743
:1002F000B91C7E29B81C4317B818C317391D8429A7
:10030000381D44173819C417B91D8A29B81D451757
:10031000B819C517391E9029381E4617381AC6173E
:10032000B900DA018022D70A1030BC07A8013C08C6
:100330003D070318A8163C083E07031828163C087A
:100340003F07031828143C0840070318A8143C086A
:10035000410703182815280960225419A90BFA2807
:10036000A9168230851D0230DE210C306D23A800D5
:100370000F39B400280E0F39B5000D306D23A800D9
:10038000B31B281CC4293416B31FA81CC829341653
:10039000A80D280DF039B504B601B7015910D910D0
:1003A000FA280310B31F03145A0D403E6D23B804FE
:1003B000080030083F3A031D080031085418803AFD
:1003C000B30008000030E5298030DE2130081F39F5
:1003D000D41C0F39B304D41808003412301A341660
:1003E0000800D418ED21F030B40530080F39B404FA
:1003F00012306D233405DE001630722B301E052AB4
:10040000F030B50530080F39092A0F30B505300E28
:10041000F039B50413306D233505DE001730722B2B
:100420003008DE3A031D1C2A3108B60014306D2353
:100430003605DE001830722B013A031D0800310822
:10044000B70015306D233705DE001930722B581FA9
:10045000372A58133208DE00EC303006031D08003E
:1004600031084C23D81808005819862B4C2A5817E5
:100470000800D81D08003208DE00B01C3018080043
:1004800031084C23D8180800B019482A301D08003C
:10049000301D662AB01D512A5819862B7223552209
:1004A000D32B6D233206031D080000306022063076
:1004B000A8000030FF3E031D5A2AA80B5A2AFF301D
:1004C0000838850083168500831208006D23DE003E
:1004D0005E308400073032056B20321E772AB21955
:1004E0008004FF3AB21D800531084C234C2A0005D8
:1004F00003197D2AB219552A0800B21D552A080091
:100500005708FB3E031C3F28073A031D0800FF3035
:10051000D700BA0B922A3130D91932306D23BA0084
:100520000830D906BB0B08003330591A34306D231C
:10053000BB001030D90608005708203E6D2B16234B
:100540000030801B2F23A8003D3057078400280867
:10055000800008001623031DC22AB22A1623031D99
:10056000C22A80160016B72A1623031DC22A00309D
:10057000801FA32A212336230739033E42230A3052
:100580004723A22A013A031DDC2A4A23800B0800D4
:100590004523800BCD2A2123A22A57083D3E840003
:1005A0002F238006031DD82A36231F39143E472BDC
:1005B00036230739063E472B033A031DEC2A001E5B
:1005C000A22A362307390A3E47233030422321230B
:1005D000801EA22A1030A32A4523800B0800303049
:1005E00042234A23800B0800013025233623073994
:1005F000053E42230A3047230030A32A1623003049
:10060000801BD91DA32AA22A16230030801BD919CA
:10061000A32AA22A16230030801B591EA32AA22A2D
:1006200016230030801B591AA32AA22A1C23001B60
:10063000003080000F39080042305707840000085E
:1006400008005708423E8400000A0F39A8005708E6
:10065000423E8400F03080052808800408005708D6
:10066000253E6D23DE005E0E0F3808002A080E02BC
:1006700003191330A800A80CA80EA806A80C2A0C71
:10068000AA000800A8004730A52A47301D2BA80063
:100690004C30A52A4C301D2BD8105811A800A81F8B
:1006A000281B5E2B063A0319D814013A0319581572
:1006B00028080A3A0319D81428080800893E031CA0
:1006C000D814C03E0318D814803E0800DD005F082F
:1006D0007223DF0ADD0B672B080083169B001C14B6
:1006E0001A08842B6D235E06031908005E08831622
:1006F0009A001C158B1355309D00AA309D009C1448
:100700008B171C119C18822B831208003208083AA0
:10071000031D08000930DE002530DF0005306623A8
:10072000C030DE0010307223DE0E3130DF000430C6
:1007300066238030DE00113072230230DE001C3070
:1007400072230830DE004430DF00023066231030B0
:10075000DE004630DF0002306623FF30DE0012305C
:10076000DF0008306623DE010C3072232030DF000A
:10077000053066234830DF0038306623DE0A40301B
:100780007223DE0A41307223DE0A003072230D30FC
:100790007223DE0A4230DF00023066230930DE00B9
:1007A00008307223552200306D23D10010306D23A4
:1007B000D20011306D23D3001C306D23D4000830DB
:1007C0006D231F39A800A80EF0302805D5000F3082
:1007D0002805FD3ED60016306D23B40017306D237A
:1007E000B50018306D23B60019306D23B70008002E
:02400E00C431BB
:104200000300FF00FF00FF00FF00FF0000000D00A3
:104210000900FF000100FF0000000300FF00FF0095
:10422000C0008000FF00FF00FF00FF00FF00FF0054
:10423000FF00FF00FF00FF000200FF00FF00FF0083
:10424000000002000100040006000000090009004F
:1042500009000900FF00FF00FF00FF00FF00FF0052
:10426000FF0005005F00C3000500FF00FF00FF0026
:104270004900430061006E00200036003200390022
:1042800001000200040004000800080010001000F3
:10429000000000000000000000000000080008000E
:1042A000000000000000000000000000000000000E
:1042B00000000000000000000000000000000000FE
:1042C00000000000000000000000000000000000EE
:1042D00000000000000000000000000000000000DE
:1042E00000000000000000000000000000000000CE
:1042F00000000000000000000000000000000000BE
:00000001FF

Кодът трябва да се изкопира например в Notepad и да се запази в текстов файл с разширение .HEX.

Може да се свали и от тук: HEX код за PIC12F629

Понеже HEX файловете са текстови, браузерът ги отваря директно. За да се избегне процесът copy-paste-save-и т.н., цъкайте с десния бутон на мишката на линка и изберете нещо от сорта "Запази препратката като...", което може да е различно за различните браузери.


Иван
« Последна редакция: 06 Септември 2023, 23:32:06 от IvanC »

IvanC

 • Trade Count: (0)
 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 286
 • Рейтинг: 206
Описаните тук CV-та са за програмата за PIC12F629, която пуснах в предното мнение. Тези CV-та до голяма степен са същите, като на програмата на Paco. Ще ги опиша тук изцяло, за да ги имаме на български.

CV-та за идентифициране на декодера и зареждане на "заводските" стойности

CV
Обхват
Заводска
стойност
   Описание
CV8
-
13
Идентификация на декодера; твърдо зададена с константа в програмата на декодера, т.е. само за четене
Зареждане на "заводските" стойности в CV-тата при запис на стойност 8 в CV8
CV7
-
0
Вид на декодера; твърдо зададен с константа в програмата на декодера, т.е. само за четене
CV11
-
1
Версия на програмата на декодера; твърдо зададена с константа в програмата на декодера, т.е. само за четене


CV-та за задаване на адреса и основната конфигурация на декодера

CV
Обхват
Заводска
стойност
   Описание
CV1
1 - 127
3
Къс адрес на декодера; активира се от бит 5 в CV29 (0)
CV17
192 - 231
192
Дълъг адрес на декодера, старша част, активира се от бит 5 в CV29 (32)
CV18
0 - 255
128
Дълъг адрес на декодера, младша част, активира се от бит 5 в CV29 (32)
Дългият адрес се формира по формулата (CV17 - 192) * 256 + CV18
Формулата за изчисляване на CV17 и CV18 при желан дълъг адрес е
CV17 = адрес / 256 + 192
CV18 = остатъкът от разделянето на адреса на 256 = адрес по модул 256 = адрес - 256 * цялата часта от(адрес / 256)
CV29
0 - 39
2
Конфигурация на декодера:
   
         Бит:         
---------------
   
   
0
0
   Посока на движение:          напред (0);              назад (1)
   
1
2
   Брой стъпки на тротъла: 14 стъпки (0); 28/128 стъпки (2)
   
2
0
   Аналогов режим:             забранен (0);        разрешен (4)
   
3 - 4
0
   Не се използват                             (0)
   
5
0
   Вид адрес:                               къс (0);            дълъг (32)
   
6 - 7
0
   Не се използват                             (0)


CV-та за активиране на функционални бутони в аналогов режим

CV
   
Заводска
стойност
   Описание
CV13
0 - 255
0
Бутони F1 до F8 в аналогов режим:
   
         Бит:         
---------------
   
   
0
0
   Бутон F1 в аналогов режим:  изключен (0); включен   (1)
   
1
0
   Бутон F2 в аналогов режим:  изключен (0); включен   (2)
   
2
0
   Бутон F3 в аналогов режим:  изключен (0); включен   (4)
   
3
0
   Бутон F4 в аналогов режим:  изключен (0); включен   (8 )
   
4
0
   Бутон F5 в аналогов режим:  изключен (0); включен  (16)
   
5
0
   Бутон F6 в аналогов режим:  изключен (0); включен  (32)
   
6
0
   Бутон F7 в аналогов режим:  изключен (0); включен  (64)
   
7
0
   Бутон F8 в аналогов режим:  изключен (0); включен (128)
   
   
CV14
0 - 63
3
Бутони F0f, F0r и F9 до F12 в аналогов режим:
   
         Бит:         
---------------
   
   
0
1
   Бутон F0f в аналогов режим:  изключен (0); включен   (1)
   
1
2
   Бутон F0f в аналогов режим:  изключен (0); включен   (2)
   
2
0
   Бутон F9  в аналогов режим:  изключен (0); включен   (4)
   
3
0
   Бутон F10 в аналогов режим: изключен (0); включен   (8 )
   
4
0
   Бутон F11 в аналогов режим: изключен (0); включен  (16)
   
5
0
   Бутон F12 в аналогов режим: изключен (0); включен  (32)
   
6 - 7
0
   Не се използват                                    (0)


CV-та за задаване на бутоните за управление на изходите

CV
   
Заводска
стойност
   Описание
CV120
0 - 31
1
Изходи, управлявани от бутона F0 в посока напред:
   
         Бит:         
---------------
   
   
0
1
   Управление на изход FA от бутона: не (0); да  (1)
   
1
0
   Управление на изход FB от бутона: не (0); да  (2)
   
2
0
   Управление на изход FC от бутона: не (0); да  (4)
   
3
0
   Управление на изход FD от бутона: не (0); да  (8 )
   
4
0
   Управление на изход FE от бутона: не (0); да (16)
   
5 - 7
0
   Не се използват                                  (0)
   
   
CV
Обхват
Заводска
стойност
   Описание
CV121
0 - 31
2
Изходи, управлявани от бутона F0 в посока назад - като CV120
CV122
0 - 31
4
Изходи, управлявани от бутона F1 в посока напред - като CV120
CV123
0 - 31
4
Изходи, управлявани от бутона F1 в посока назад - като CV120
CV124
0 - 31
8
Изходи, управлявани от бутона F2 в посока напред - като CV120
CV125
0 - 31
8
Изходи, управлявани от бутона F2 в посока назад - като CV120
CV126
0 - 31
16
Изходи, управлявани от бутона F3 в посока напред - като CV120
CV127
0 - 31
16
Изходи, управлявани от бутона F3 в посока назад - като CV120
CV128
0 - 31
0
Изходи, управлявани от бутона F4 в посока напред - като CV120
CV129
0 - 31
0
Изходи, управлявани от бутона F4 в посока назад - като CV120
CV130
0 - 31
0
Изходи, управлявани от бутона F5 в посока напред - като CV120
CV131
0 - 31
0
Изходи, управлявани от бутона F5 в посока назад - като CV120
CV132
0 - 31
0
Изходи, управлявани от бутона F6 в посока напред - като CV120
CV133
0 - 31
0
Изходи, управлявани от бутона F6 в посока назад - като CV120
CV134
0 - 31
0
Изходи, управлявани от бутона F7 в посока напред - като CV120
CV135
0 - 31
0
Изходи, управлявани от бутона F7 в посока назад - като CV120
CV136
0 - 31
0
Изходи, управлявани от бутона F8 в посока напред - като CV120
CV137
0 - 31
0
Изходи, управлявани от бутона F8 в посока назад - като CV120
CV138
0 - 31
0
Изходи, управлявани от бутона F9 в посока напред - като CV120
CV139
0 - 31
0
Изходи, управлявани от бутона F9 в посока назад - като CV120
CV140
0 - 31
0
Изходи, управлявани от бутона F10 в посока напред - като CV120
CV141
0 - 31
0
Изходи, управлявани от бутона F10 в посока назад - като CV120
CV142
0 - 31
0
Изходи, управлявани от бутона F11 в посока напред - като CV120
CV143
0 - 31
0
Изходи, управлявани от бутона F11 в посока назад - като CV120
CV144
0 - 31
0
Изходи, управлявани от бутона F12 в посока напред - като CV120
CV145
0 - 31
0
Изходи, управлявани от бутона F12 в посока назад - като CV120
CV146
0 - 31
0
Изходи, управлявани от бутона F13 в посока напред - като CV120
CV147
0 - 31
0
Изходи, управлявани от бутона F13 в посока назад - като CV120
CV148
0 - 31
0
Изходи, управлявани от бутона F14 в посока напред - като CV120
CV149
0 - 31
0
Изходи, управлявани от бутона F14 в посока назад - като CV120
CV150
0 - 31
0
Изходи, управлявани от бутона F15 в посока напред - като CV120
CV151
0 - 31
0
Изходи, управлявани от бутона F15 в посока назад - като CV120
CV152
0 - 31
0
Изходи, управлявани от бутона F16 в посока напред - като CV120
CV153
0 - 31
0
Изходи, управлявани от бутона F16 в посока назад - като CV120
   
   
CV
Обхват
Заводска
стойност
   Описание
CV154
0 - 31
0
Изходи, управлявани от бутона F17 в посока напред - като CV120
CV155
0 - 31
0
Изходи, управлявани от бутона F17 в посока назад - като CV120
CV156
0 - 31
0
Изходи, управлявани от бутона F18 в посока напред - като CV120
CV157
0 - 31
0
Изходи, управлявани от бутона F18 в посока назад - като CV120
CV158
0 - 31
0
Изходи, управлявани от бутона F19 в посока напред - като CV120
CV159
0 - 31
0
Изходи, управлявани от бутона F19 в посока назад - като CV120
CV160
0 - 31
0
Изходи, управлявани от бутона F20 в посока напред - като CV120
CV161
0 - 31
0
Изходи, управлявани от бутона F20 в посока назад - като CV120
CV162
0 - 31
0
Изходи, управлявани от бутона F21 в посока напред - като CV120
CV163
0 - 31
0
Изходи, управлявани от бутона F21 в посока назад - като CV120
CV164
0 - 31
0
Изходи, управлявани от бутона F22 в посока напред - като CV120
CV165
0 - 31
0
Изходи, управлявани от бутона F22 в посока назад - като CV120
CV166
0 - 31
0
Изходи, управлявани от бутона F23 в посока напред - като CV120
CV167
0 - 31
0
Изходи, управлявани от бутона F23 в посока назад - като CV120
CV168
0 - 31
0
Изходи, управлявани от бутона F24 в посока напред - като CV120
CV169
0 - 31
0
Изходи, управлявани от бутона F24 в посока назад - като CV120
CV170
0 - 31
0
Изходи, управлявани от бутона F25 в посока напред - като CV120
CV171
0 - 31
0
Изходи, управлявани от бутона F25 в посока назад - като CV120
CV172
0 - 31
0
Изходи, управлявани от бутона F26 в посока напред - като CV120
CV173
0 - 31
0
Изходи, управлявани от бутона F26 в посока назад - като CV120
CV174
0 - 31
0
Изходи, управлявани от бутона F27 в посока напред - като CV120
CV175
0 - 31
0
Изходи, управлявани от бутона F27 в посока назад - като CV120
CV176
0 - 31
0
Изходи, управлявани от бутона F28 в посока напред - като CV120
CV177
0 - 31
0
Изходи, управлявани от бутона F28 в посока назад - като CV120
CV178
0 - 31
0
Изходи, задействани в покой и избрана посока напред - като CV120
CV179
0 - 31
0
Изходи, задействани в покой и избрана посока назад - като CV120
CV180
0 - 31
0
Изходи, задействани в движение и избрана посока напред - като CV120
CV181
0 - 31
0
Изходи, задействани в движение и избрана посока назад - като CV120
CV182
0 - 31
0
Изходи, задействани при активна фаза A на DCC сигнала - като CV120
CV183
0 - 31
0
Изходи, задействани при активна фаза B на DCC сигнала - като CV120

Продължението следва...


Иван

IvanC

 • Trade Count: (0)
 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 286
 • Рейтинг: 206
CV-та за указване кои функции, задавани от бутоните, да се запазват при отпадане на захранването

CV
Обхват
Заводска
стойност
   Описание
CV19
0 - 255
255
Запазване на състоянието на функциите, зададени от бутони F0 до F4
   
         Бит:         
---------------
   
   
0
1
   Запазване състоянието на бутона F1: не (0); да   (1)
   
1
2
   Запазване състоянието на бутона F2: не (0); да   (2)
   
2
4
   Запазване състоянието на бутона F3: не (0); да   (4)
   
3
8
   Запазване състоянието на бутона F4: не (0); да   (8 )
   
4
16
   Запазване състоянието на бутона F0: не (0); да  (16)
   
5 - 7
224
   Не се използват                                               (224)
   
   
CV20
0 - 255
255
Запазване на състоянието на функциите, зададени от бутони F5 до F12
   
         Бит:         
---------------
   
   
0
1
   Запазване състоянието на бутона F5:  не (0); да   (1)
   
1
2
   Запазване състоянието на бутона F6:  не (0); да   (2)
   
2
4
   Запазване състоянието на бутона F7:  не (0); да   (4)
   
3
8
   Запазване състоянието на бутона F8:  не (0); да   (8 )
   
4
16
   Запазване състоянието на бутона F9:  не (0); да  (16)
   
5
32
   Запазване състоянието на бутона F10: не (0); да  (32)
   
6
64
   Запазване състоянието на бутона F11: не (0); да  (64)
   
7
128
   Запазване състоянието на бутона F12: не (0); да (128)
   
   
CV21
0 - 255
255
Запазване на състоянието на функциите, зададени от бутони F13 до F20
   
         Бит:         
---------------
   
   
0
1
   Запазване състоянието на бутона F13: не (0); да   (1)
   
1
2
   Запазване състоянието на бутона F14: не (0); да   (2)
   
2
4
   Запазване състоянието на бутона F15: не (0); да   (4)
   
3
8
   Запазване състоянието на бутона F16: не (0); да   (8 )
   
4
16
   Запазване състоянието на бутона F17: не (0); да  (16)
   
5
32
   Запазване състоянието на бутона F18: не (0); да  (32)
   
6
64
   Запазване състоянието на бутона F19: не (0); да  (64)
   
7
128
   Запазване състоянието на бутона F20: не (0); да (128)
   
   
CV22
0 - 255
255
Запазване на състоянието на функциите, зададени от бутони F21 до F28
   
         Бит:         
---------------
   
   
0
1
   Запазване състоянието на бутона F21: не (0); да   (1)
   
1
2
   Запазване състоянието на бутона F22: не (0); да   (2)
   
2
4
   Запазване състоянието на бутона F23: не (0); да   (4)
   
3
8
   Запазване състоянието на бутона F24: не (0); да   (8 )
   
4
16
   Запазване състоянието на бутона F25: не (0); да  (16)
   
5
32
   Запазване състоянието на бутона F26: не (0); да  (32)
   
6
64
   Запазване състоянието на бутона F27: не (0); да  (64)
   
7
128
   Запазване състоянието на бутона F28: не (0); да (128)
   
   
CV23
-
255
Памет за състоянието на бутоните F0 до F4; програмата сама пише в това CV
CV24
-
255
Памет за състоянието на бутоните F5 до F12; програмата сама пише в това CV
CV25
-
255
Памет за състоянието на бутоните F13 до F20; програмата сама пише в това CV
CV26
-
255
Памет за състоянието на бутоните F21 до F28; програмата сама пише в това CV


CV-та за задаване на ШИМ на изходите

Стойностите на тези CV-та са от 0 до 15, където 0 е минималният ШИМ на изхода и отговаря на около 6% ШИМ. Стойност 7 е около 50% ШИМ, а стойност 15 е 100% ШИМ, т.е. изходът е включен през цялото време. "Заводската" стойност е 9, което отговаря на приблизително 62% ШИМ.

CV
Обхват
Заводска
стойност
   Описание
CV38
     0 - 15     
9
ШИМ на изхода FA
CV39
0 - 15
9
ШИМ на изхода FB
CV40
0 - 15
9
ШИМ на изхода FC
CV41
0 - 15
9
ШИМ на изхода FD
CV42
0 - 15
9
ШИМ на изхода FE

Със CV9 може да се зададе честотата на ШИМ на изходите:

CV
Обхват
Заводска
стойност
   Описание
CV9 
     0 - 31     
9
Честота на ШИМ на изходите (приблизителна):
   
   
   
     0:   80 Hz
   
   
   
     9: 100 Hz (заводска стойност)
   
   
   
   16: 120 Hz
   
   
   
   21: 140 Hz
   
   
   
   27: 180 Hz
   
   
   
   31: 210 Hz


CV-та за задаване ефектите на изходите

CV
Обхват
Заводска
стойност
   Описание
CV33
     0 - 255     
0
Ефект на изхода FA:
   
   
   
       0: Лампа с нажежаема жичка, т.е. няма ефект
   
   
   
       1: Луминисцентна лампа
   
   
   
       2: Дефектираща луминисцентна лампа
   
   
   
       3: Дефектна луминисцентна лампа
   
   
   
       4: Мигаща светлина A, фаза 1
   
   
   
       5: Мигаща светлина A, фаза 2
   
   
   
       6: Мигаща светлина B, фаза 1
   
   
   
       7: Мигаща светлина B, фаза 2
   
   
   
Добавки за посока и в покой или в движение:
   
   
   
       0: Изходът е активен и в двете посоки
   
   
   
     16: Изходът е активен само в посока напред
   
   
   
     32: Изходът е активен само в посока назад
   
   
   
       0: Изходът е активен както в покой, така и в движение
   
   
   
     64: Изходът е активен само в покой
   
   
   
   128: Изходът е активен само в движение
   
   
CV34
     0 - 255     
0
Ефект на изхода FB - като CV33
CV35
     0 - 255     
0
Ефект на изхода FC - като CV33
CV36
     0 - 255     
0
Ефект на изхода FD - като CV33
CV37
     0 - 255     
0
Ефект на изхода FE - като CV33


CV-та за управление на ефектите

CV
Обхват
Заводска
стойност
   Описание
CV50
     0 - 255     
12
Продължителност на включеното състояние на мигаща светлина A в 8 милисекунди
CV51
     0 - 255     
12
Продължителност на изключеното състояние на мигаща светлина A в 8 милисекунди
CV52
     0 - 255     
12
Продължителност на включеното състояние на мигаща светлина B в 8 милисекунди
CV53
     0 - 255     
12
Продължителност на изключеното състояние на мигаща светлина B в 8 милисекунди


Иван

IvanC

 • Trade Count: (0)
 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 286
 • Рейтинг: 206
Свързване на декодер с мостови изправител (Грец):


Свързване на декодер с едно-полупериоден изправител:


Свързване на декодер без изправител и регулатор, при използване на външно захранване:Декодерът е показан на схемите в съответното изпълнение, т.е. вижда се кои елементи се монтират в различните изпълнения на декодера. При последното изпълнение, платката няма елементи от долната страна, което я прави значително по-ниска (тънка) и може да се лепне на съществуваща платка за осветление с двустранно лепящо тиксо.

Аз използвам декодера предимно в последния вариант - с външно захранване. Монтирам го на вагони, на които вече съм направил осветление с регулатор на напрежение на 3,3 волта и буферен ("златен") кондензатор. Разкачам буферните съпротивленията на платката на осветлението от масата на захранването, групирам ги по подходящ начин и запоявам отделните групи към изходите на декодера. Ако буферните съпротивления са между плюса на захранването и анодите на светодиодите, откачам катодите на светодиодите от масата, групирам ги и ги свързвам към декодера.


Иван

IvanC

 • Trade Count: (0)
 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 286
 • Рейтинг: 206
Снимки на декодера с мостови изправител и регулатор на напрежението:


Иван

IvanC

 • Trade Count: (0)
 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 286
 • Рейтинг: 206
Функционалният декодер, монтиран на второкласния вагон от комплекта Roco 74189:


Иван

IvanC

 • Trade Count: (0)
 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 286
 • Рейтинг: 206
Осветление на вагон Piko 58556, SZD WLABm спален вагон
« Отговор #43 -: 18 Януари 2024, 02:53:27 »
Още от дете имам спомени за спалните вагони на Съветските железни пътища (Советские железньiе дороги или СЖД / SZD), които преминаваха през Централна гара Русе. По-късно дори имах многократна възможност да пътувам с тях. Та затова реших да направя композиция от подобни на тези вагони. Казвам "подобни", защото вагоните на Пико и Тилиг, макар и със същата дължина, като тези, които пътуваха до София и  Варна, имаха някои значителни различия, едно от които, а и най-очевидното, беше, че вагоните на СЖД, пътуващи до София и Варна бяха по-широки от пътническите вагони на БДЖ, докато вагоните на Пико и Тилиг са репродукция на вагони със стандартна за UIC ширина, т.е. със същата ширина, като вагоните на БДЖ. Тези вагони, като модели на Пико и Тилиг, са били за маршрути до ГДР и Западна Европа, поради което са отговаряли на UIC стандартите.

Една от "особеностите" на пътническите вагони на Пико е, че са с едноцветно "обзавеждане", което в случая с този вагон е сравнително тъмно кафяво - вижда се по-долу на снимките. Това е за разлика с вагоните на Роко, чието "обзавеждане" е в два или повече цвята.

Вагонът на Пико 58556 изглежда така:
Табелите с маршрута на вагона:
Вагонът дойде без токоснемане, та се наложи да си го направя:
Както се вижда на горната снимка, Пико са се постарали много добре да възпроизведат оборудването под пода на вагона, като детайлите са много прецизно изработени. Това е в контраст с вътрешното обзавеждане на вагона, което е доста постно, както споменах по-горе.

Заради разположението на купетата на този вагон, а и поради другите различия между вагоните на Пико и Роко, не можех да използвам платките, които разработих за Y-вагоните на Роко. Затова използвах универсална платка и се получи това:
Оказа се, че буферният кондензатор не се събира под покрива и го преместих в едната от тоалетните:Както се вижда, поставих един от "моите" функционални декодери на платката на осветлението. Разделих на отделни групи осветлението на коридора с преддверията, купето на проводницата (проводника), както и останалите спални купета в три отделни групи.

Първата снимка е всъщност на завършения вагон с монтирано осветление и накичен с отделните детайли: кука на винтовия спряг, спирачни маркучи, кабели за ел. захранване и маршрутни табели.


Иван
« Последна редакция: 18 Януари 2024, 02:58:37 от IvanC »

IvanC

 • Trade Count: (0)
 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 286
 • Рейтинг: 206
Материалът, който използвам за токоснемащите пластини на вагоните на Piko е месингова ламарина с дебелина 0,075 мм.

Направих чертеж на пластината, изкопирах пластината така, че да се съберат повечко на лист хартия, запазих в PDF файл и разпечатах на принтера:
Изрязвам едно шаблонче от разпечатаните и го залепвам към ламарината с двустранно лепяща лента (тиксо):


С ножицата изрязвам пластината по външния контур:


С макетното ножче (скалпел) правя прорезите за зъбчетата, които ще захванат пластината към талигата:


Махам шаблона и почиствам тиксото, ако е останало по пластината.

С клещичките огъвам зъбчетата за монтиране:
С ножицата изрязвам излишния материал:
С пинсетата огъвам частта, която контактува в колелата и леко подгъвам в краищата:
Поставям пластината на талигата и подгъвам зъбчетата от едната страна, а после и от другата - второто зъбче е подгънато върху първото:
Дооформям сгъвката на пластината по талигата:


Огъвам пластинките към колелата с пинсетата, като линията на огъване е вертикална:
Поставям колоосите:
Запоявам проводници с дължина 75 мм към пластините от страната към буферите на вагона:
Оформям проводниците така, че да не се прегъват в спойката при завъртане на талигата:
Монтирам талигата в рамата. Проводниците преминават през правоъгълния отвор зад пружината на кулисата на теглича:
Монтирам обзавеждането на вагона:С това вагонът е готов за монтиране на платката с осветлението.


Пластините могат да се използват без промяна и на талигите с по-малка база, които са и с колела с по-малък диаметър:
Иван
« Последна редакция: 09 Март 2024, 19:48:57 от IvanC »