Ревюта и поддръжка на модели | Reviews and maintenance of models > Създаване, ремонти и усъвършенстване на модели | Creation, repairs and tuning up models
"Модернизиране" на стари модели на PIKO
toniemi:
--- Цитат на: IvanC link=topic=5557.msg123228#msg123228 date=1644767311 ---Какво става? Никой не коментира, критикува или дава съвети, освен Митко.
Да продължавам ли?
Иван
--- Край на цитат ---
Ванка,продължавай!
Аз също непрекъснато пускам,въпреки че изглежда безсмислено!
Тук отдавна не коментира почти никой,сякаш интереса угасна....но това остава като архив за новите хора!
:hi: :hi: :hi: за това което правиш..... :hi: :hi: :hi:
Щом подобряваш нещо,значи е добре! :good: :good: :good:
pach:
:mda:
Иване, не коментирам, защото твоя (и на Митко) опит са ... челни!
И аз се опитвам (но отдавна не съм) да преработвам стари модели! Като причините са повече от една.
1. Не е само на сантименталност, но и защото си ги харесвам и не виждам смисъл, да купувам по-новите (и качествени) но на безумни цени ...които след десетина години ще са също остарели...и ще има още по-страхотни.
2. Лично аз предпочитам "новото" при мен да е начин
на преработка и и изработка от нулата - тоест от мойте
умения и две ръце (и двете леви)!
3. Имам щастието да се ровя в старите модели и архиви - това ми носи повече удовлетворение...може би от възрастта ми, или защото виждам, че топлата вода и колелото не са изобретения на сегашното време!
4. Не коментирам и не публикуван, защото с мойте занимания, и вашите теми, видгсам, че имам още много да науча и постигна.
5. Когато майсторите показват и приказват,
не се прекъсват и се попива всичко показано от тях.
Ама да не разводнянам тази тема, която за мен си е и като учебник.
Благодаря за споделения отрицателен и положителен твой опит.
Това е много важно!
Не коментирам в твойте теми (или поне се опитвам) защото показваш качество, нямаш никаква меркантилност и споделяш
страхотни уроци с нас. За разлика от други, които публикуваха какви ли не .... модели, псуваха наляво и надясно, когато не им чешехме егото и ...никога не се вслушаха поне в добронамерените коментари (извън заядливо/завистливите хейтове) и не си подобриха нито работата, нито надвиха егото си!
За това и доста хора спряха да пишат тук всъщност.
Но да знаеш, въпреки тенденциите, не спирай с публикациите си - все някои, някога, ще им послужи форума, поне да се замислят .
Пък може и по-младите (а знам такива) да следват вашите примери, макар и след време.
Само написаното остава във времето!
(и изработеното разбира се - специфично за нашето хоби)
:hi: :hi: :hi: :sorry: :sorry: :sorry:
ПП. И продължавай разбира се - поне четем и се учим!
Без коментари ...за сега...
IvanC:
Добре, продължавам. Това, което показвам не винаги е окончателно решение. В процеса на работа все ми идват нови идеи и както виждате от снимките съм правил малки промени - разположението на говорителя, по-долу ще видите два различни начина на опроводяване на предните светлини и някои други малки промени. Та съм винаги отворен за идеи. Дали ще ги възприема напълно, частично или въобще си е все пак моя преценка. Нали все пак си е хоби - да ни носи удоволствие и забава! :dirol:
Правил съм снимки от цифровизирането на BR 03 на Пико, докато за BR 41 не съм, защото всичко е идентично. Разлика между двата локомотива по отношение на цифровизирането няма.
Започвам с отделянето на веригата за предните светлини от тази на токоснемането. Оригиналните детайли:
В подготовка за рязане на шините към предните светлини; подложил съм острието от моделарското ножче, за да пази пластмасата, че стружките от отрязания метал и прашинките от отрезния диск са горещи и като се набият в пластмасата, махане няма, а ножчето ми е винаги на масата, т.е. под ръка, та затова неговото острие използвах:
... и вече отрязани шини:
Оригинален детайл:
... и същият детайл с канали за проводниците, а проводниците запоени към шините:
Детайлът монтиран на мястото си:
Следващият оригинален детайл:
... вече с прорези за проводниците:
... и монтиран на мястото си:
Използвам това лепило да прикрепя проводниците към рамата:
И едно друго решение за опроводяването на предните светлини
Нишата пред пещната врата, където трябва да се събере декодерът (SDN136 на Digitrax):
Да, ама за разлика от BR 01, тук декодерът не се събира:
Наложи се да извадя този страшно изглеждащ инструмент (той си Е страшен ако се докопа до пръстите или други части от тялото):
Нишата удълбочена и отворена към котела:
... в която декодерът вече се побра:
Правоъгълен отвор в "пепелника" за звукова камера на говорителя:
Отворът стана добре, ефектът на звуковата камера е отличен, но тежестта се мести напред-назад, защото там, където соча с клечката на горната снимка, няма какво да подпира тежестта.
Изрязах и залепих малко парченце полистирен, което да не позволява тежестта да се мести:
... и лепнах говорителя на мястото му:
Последни подготовки по опроводяването на рамата преди монтажа й към коша (котела с будката и площадките):
... и рамата вече монтирана към коша:
Запояване на проводниците към конектора за тендера:
Прорез за конектора:
Всичко сглобено (без талигата, която се щраква на мястото си):
Понеже тендерът на BR 03 все още не беше "модернизиран", първите проби бяха с тендера на BR 01:
И клипчето. На него тендерът е с новата механика ("модернизиран"). Декодерът и говорителят май са все още в тендера, но не съм напълно сигурен.
Иван
Old Boris:
Иване, поздравления за идеите, изпълнението, прецизността и подробната информация за кое как си правил. Надявам се колегите от форума, които имат уменията и желанията да модернизират стари модели могат да дадат компетентни коментари.
Аз с интерес следя твоите постове във форума, макар че съм в ролята на обичащ музиката, но не мога да свиря.
Твоите интереси само в HO мащаб ли са или и в другите?
Успех!
IvanC:
--- Цитат на: Old Boris link=topic=5557.msg123238#msg123238 date=1644849077 ---Иване, поздравления за идеите, изпълнението, прецизността и подробната информация за кое как си правил. Надявам се колегите от форума, които имат уменията и желанията да модернизират стари модели могат да дадат компетентни коментари.
Аз с интерес следя твоите постове във форума, макар че съм в ролята на обичащ музиката, но не мога да свиря.
Твоите интереси само в HO мащаб ли са или и в другите?
Успех!
--- Край на цитат ---
Борисе,
ЖП моделите ми са само в HO. Като дете с брат ми имахме и N, но дори и тогава N ми беше много дребен и не ме вдъхновяваше особено. Сега с промяната на зрението с възрастта още по-малко ме вдъхновява. Тук (в Щатите) най-силно разпространени са HO и O, а ТТ на практика не съществува. Моделите в О в много (май в повечето) случаи не са с мащабна дължина и имат и много други компромиси, поради което не ми харесват. Имам и доста модели на хАмерикански локомотиви и вагони в HO. Затова мисля, че ще си остана на HO.
Иван
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия