Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Имам нужда от помощ при макетирането | Need help with layouts

Плоскост за макет, идеи, цени ???

<< < (2/4) > >>

lok45111:
Значи май ще се насоча към OSB-то. Струва ми се приемливо, лека конструкция и лесно се работи по него.

Vlado:
За съжаление не съм запознат с този материал - OSB, но, според мен, преди да вземеш окончателно решение в избора си, трябва да провериш дали въпросното не е податливо на усукване при влага, така както е талашитът. Представи си как си положил всички релси, сгради, баласт, треви и т.н. и ОSB-то с течение на времето започне да се усуква и огъва, защото, например, помещението, в което съхраняваш макета е било влажно... ужас! Затова конструкцията трябва да е "бетон" - никакви движения по вертикал или хоризонтал.
Също е важно дали задържа скрепителни елементи. Въпросният талашит, споменат и по-горе, не задържа никакви винтове и т.н., и се рони. Ако и този материал е такъв, директно мисли друго, защото най-малкото ще ти се наложи да сложиш крака, а те "кротко" ще падат всеки път щом се опиташ да местиш макета на ново място.

br185:
  Ето една идея и от мен http://www.bgphoto.net/Photos.aspx?UserId=31136&AlbumId=116477. Жълтите плоскости ги водят за ПДЧ. За мене обаче си е талашит двустранно фурнирован и окантен отвсякъде. Като се подпре отдолу с дъски с напречно сечение с размери 18 Х 80 мм се получава конструкция която е доста здрава. Недостатъка е, че тежи. А за поставянето на крака съм измислил това:

При конструкцията която съм използвал поне за сега всички винтове само преминават през талашита (не се завиват в него).
 Относно цените до колкото си спомням едната плоскост ми излезе около 20-25 лв. Дъските съм ги копувал от Praktiker    по 2.50 лв. за брой.

pach:
Владо е прав - класическата технология със скара ( не само рамка ) от летви тип "дъска" и 8 мм и по дебел шперплат си е най здравата и лека конструкция .Друг е въпроса , че от голямо значение е изходният материал да е сух , прав без измятания и т.н. както и добре и качествено изработване на самата рамка / скара , която впрочем също има вариант за допълнително олекотяване - справка книгата на Ботев има една от малкото снимки в нея на страхотна ажурна конструкция.
Проблем като начало е намирането на "прав" материал - в бриколаж например 95 % е доставено криво и изметнато !!!
За модула който правя- голямо ровене падна , та накрая и най-правата двуметрова летва  я забравих до колата (не е натоварих)  >:(
Шперплата въпреки по особената форма и подбор вътре заедно със служителя който ми го отряза - все още след сталбилно овлажняване го държа "напрегнат" , белким придобие правилна форма (разбирай - прав и без усуквания).
Въпреки всичко си струва труда - питайте Жоро кой модул от готовите е най-лек и с колко е по-лек... ;)

Maktub:
А дали евентуално алуминиеви винкели няма да свършат работа вместо летви – здрави са, не търпят огъване, не ръждясват, леки са?... Вероятно ще е малко по-скъпо, но пък трябват само няколко метра, няма да строим небостъргач...

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия