Начало    Контакти
Проекти    Новини    Събития    Статии    Връзки
Последни публикации в сайта
Пътуване с парен локомотив до Банкя и назад.
Клуб "Стендов Моделизъм България" организира Осма открита изложба-конкурс за стендови модели (всички мащаби и категории).
Кушет вагони на БДЖ произведени в ГДР и техните модели в H0
Галерия снимки и видео - "Булколекто 2011"
Национална среща на железопътните моделисти в България
RailwayPassion.com - Форум за железопътен моделизъм
24 Май 2012, 21:46:00 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Заглавна Страница   Помощ Търси Вход Регистрация  
Страници: 1 [2]
  Изпечатай  
Автор Тема: Моля за помощ: Нервномерно движение и прекъсване на локомотива  (Прочетена 1718 пъти)
760mm
КЖМ - България
Сделки: (2)
Hero Member
Публикации: 555

HO | III,IV,V | DB | София

Профил
« Отговор #15 -: 28 Ноември 2010, 10:06:41 »

Яд, яд, яд! Чисто ново роко и ... какво стана? От раз се прецака. Работи, де... но спира! Искам веднъж завинаги да разбера тайните на токоснемането и влакчетата да си ми вървят и да ме радват!

Почистих целия макет (то един овал с разклон); чистих колелата на локомотива на парцал напоен със спирт като слагам едната талига да токоснема другата да се чисти - но не, не, не!!!

До вчера работеше - сега - тръгва, на завоите добре, но на правите почва да примигва и току спре.

Не мога да разбера? Ако го сложа на релсите така, че едната талига да е само на линията, а другата във въздуха; като го движа (променям наклона, държейки талигата на линията) ту върви ту не. Сякаш колелата снемат; пластините снемат от колелата; но след това има нещо, което не снема добре; самия кош от талигата...

Озадачен и разочарован съм тъжен
Активен
TheJackal
КЖМ - България
Сделки: (35)
Hero Member
Публикации: 1062

ТТ 1:120 III und IV Epoch DB & DR Burgas

Профил
« Отговор #16 -: 28 Ноември 2010, 16:03:46 »

Мини незабавно в ТТ 1:120, купи си релси и локомотив, и няма да имаш ядове! Зарежи го това НО 1:87. Наздраве!
Активен
Gervasii
КЖМ - България
Сделки: (1)
Hero Member
Публикации: 1393

НО DRG IIb епоха София

Профил
« Отговор #17 -: 28 Ноември 2010, 19:22:31 »

Мини незабавно в ТТ 1:120, купи си релси и локомотив, и няма да имаш ядове! Зарежи го това НО 1:87. Наздраве!
подкрепям  Моите уважения! Моите уважения! Моите уважения! адеалният мащаб
Активен
lubomir
Сделки: (9)
Hero Member
Публикации: 598

Профил
« Отговор #18 -: 28 Ноември 2010, 19:28:00 »

Яд, яд, яд! Чисто ново роко и ... какво стана? От раз се прецака. Работи, де... но спира! Искам веднъж завинаги да разбера тайните на токоснемането и влакчетата да си ми вървят и да ме радват!

Почистих целия макет (то един овал с разклон); чистих колелата на локомотива на парцал напоен със спирт като слагам едната талига да токоснема другата да се чисти - но не, не, не!!!

До вчера работеше - сега - тръгва, на завоите добре, но на правите почва да примигва и току спре.

Не мога да разбера? Ако го сложа на релсите така, че едната талига да е само на линията, а другата във въздуха; като го движа (променям наклона, държейки талигата на линията) ту върви ту не. Сякаш колелата снемат; пластините снемат от колелата; но след това има нещо, което не снема добре; самия кош от талигата...

Озадачен и разочарован съм тъжен
От това, което си писал, работата прилича на отпоени проводници. същите дето свързват токоснемането на талигите с платката на машината. Леснао се проверява и много лесно се оправя с поялник. Дефекта е често срещан, даже и при нови машини.
Не си струва върщането за сервизиране в магазина!
Активен
760mm
КЖМ - България
Сделки: (2)
Hero Member
Публикации: 555

HO | III,IV,V | DB | София

Профил
« Отговор #19 -: 29 Ноември 2010, 01:56:13 »

Добре, значи по принцип локомотивите са направени последния начин (въпрос - така ли е)?:

Имаме релси; по тях ток. С тях се "свръзват" самите колела (трябва да са чисти); към колелата се свързват пластините (токоснемателните); трябва да се почистят главите им и самите пластини са запоени чрез жички към платката/двигателя, тоест там няма други луфтове а е направо с кабелчета?

Искам да разбера принципа на тези неща, за да мога да си ги оправям сам...
Активен
bategojko
Сделки: (16)
Hero Member
Публикации: 546

HO, София

Профил
« Отговор #20 -: 29 Ноември 2010, 13:21:09 »

Препоръчително е да познаваш конструкцията на локомотивите си.
Когато ти се наложи да им правиш профилактика: почистване, смазване и др.
- да знаеш как да ги разглобяваш и сглобяваш.
Един и същи модел локомотив, но произведен от различни фирми
има различен начин на разглобяване и сглобяване.
Някой са с винтчета, други с щипки или скоби...
За да се запознаеш с конструкцията на локомотивите,
най-добре направи снимки и ги сложи тук с инфо за локомотива:
фирма прозводител, номер и т.н...
Надявам се хобистите които имат такива локомотиви - ще помогнат.
Нали това е идеята да си помагаме със съвети и идеи...

Даже мисля че е добре в раздел "Ремонти и усъвършенстване на модели",
да се направят отделни теми за всеки локомотив
и там да има подробна информация за конструкцията му.

Активен
Best Ripper
Сделки: (13)
Hero Member
Публикации: 1459

TT & H0 (AC) & Spur 1 - София

Профил
« Отговор #21 -: 29 Ноември 2010, 14:56:16 »

А как върви токът между отделните релси - това провери ли? За хлабави връзки между линиите...
Активен
makedonetsa
Сделки: (0)
Newbie
*
Публикации: 11

Профил
« Отговор #22 -: 02 Януари 2011, 12:31:57 »

Аз смазах локомотивите си в ТТ със WD40-смазка на спрей за ключалки и т.н .  Много добре тръгнаха машинките след това и съм много доволен !
Активен
Страници: 1 [2]
  Изпечатай  

Отиди на: