Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Имам нужда от помощ при макетирането | Need help with layouts

Приемам съвети за направа на макет

<< < (2/5) > >>

Vlado:
Е, благодаря, че аз съм примерът за твоите жп моделистки стремления! Поласкан съм!
А сега по темата: както казах и по-горе трябва предварително много добре да се подготвиш за направата на своя макет. Може да изглежда на пръв поглед лесно да сложиш един плот, на него релси и къщи и да караш, но всъщност, за да стане добре се изискват доста дни, месеци, а защо не и години (в моя случай) за създаването на нещо сносно като визия и възможности.
Първо прегледай книгата на Юри Ботев. Тя, макар и стара, съдържа в себе си изключително ценни съвети за направата на рамката на макета, полагането на релсовия път, окабеляването, ел. инсталациите (отчасти), ландшафта и много други. Разбира се, всичко трябва да се пресява, защото все пак е създавана през 70-те години на миналия век. Трябва да решиш и дали ще се дигитализираш. Изобщо да направиш един макет може да бъде сравнено с направата на една къща - трябват ти куп знания, които, в случая, трябва да придобиеш сам, за да ги и ползваш само ти. Тогава и ще стане добре.
Успех! 

Жоро:

--- Цитат ---Та със сегашните размери на релсите /piko/ е  о/о 3 х 1,6 м.
--- Край на цитат ---
Дължината е добра за този макет. Проблемно е да се пресегнеш на 1,6м и да достигнеш до нещо, моето се намира там, без да легнеш върху останалата част на макета. Това важи при условие,че макетът е захванат за дългата си страна към стената. Ако имаш достъп от всички страни 0,8м още на са проблем за достигане. Г-н Фром е бил малко ларж, като е предложил 1,3м, според мен и 1м е достатъчен.

Vlado:
Абсолютно съм съгласен с Жоро - 1,6 м е разстояние, което ще те затрудни много при обслужването на макета. Едно от удебелените предупреждения на Ботев в неговата книга е това, че трябва да се избягват места по макета, до които трудно ще се достига без извънредно усилие. Моят макет е 1 м в ширина и пак се напрягам при пресягане до другия му край и винаги внимавам да не закача нещо. Но ако тези 1,6 м допускат досег от всички страни, няма да е проблем.

mill:
Да ,мисля да има достъп от всяка страна на макета.Пък съм и 1,95м.висок ;D,та ще се измеря като се сгъвам под прав ъгъл,до колко метра мога да достигна:))))))).

Vlado:
Ти се майтапиш, но ако ти се наложи да постоиш в такова "висящо" положение две-три минути и в същия момент да вършиш нещо фино, ще разбереш за какво иде реч. Цветущите изрази, които ще са ти на устата заради болката в кръста ще са налице.
:)

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия