Клуб "Железопътен моделизъм - България" | Club railway modelling - Bulgaria > Клуб железопътен моделизъм - България | Club railway modelling - Bulgaria
Общо обсъждане на бъдещ клуб и свързаните с това неща.
pavel75:
Да кажа и мойто мнение. Това дето Пламен го е написал в горният пост до скоро и аз бях съгласен с него, но като видях колко много се различават мненията може би най-демократично ще е да има 2-3 клуба и всеки да си избира къде да членува.
Ако е идеята за един клуб, след като има вече регистриран един защо се прави втори тогава?
Vlado:
И аз уважавам твоето мнение, Пламене, но това не значи, че съм съгласен с него. Това пък е мое мнение!
Какво правим до тук - сбор от непримирими позиции, които водят до едно - безкрайно празнословие без никакъв реултат, отрицателни нагласи, разочарование и отдръпване на много хора от процесите на мечтаното обединение. Еми очевадно този подход не работи! А интересуваме ли се от това какво искат хората всъщност? Ми май не! Грижа ни е дали ще сме първи, дали ще сме единствени, да не ни се засегне честолюбието, инициативата, участието, приноса. Какъв е резултатът от тези наши напъни? Никакъв! Че какъв да е друг, след като само се караме! Тогава нека измислим нещо друго! Лично мое мнение е, че изходът е в свободата да избираш! Не клубът ще избира своите членове, а отделният член ще избира в кой клуб ще участва. Направи така, че утре аз да стана член именно на клуба, в който ти си член или учредител, а не на друг клуб. Убеди ме, че точно "твоят" клуб заслужава моето участие в него, но без да извиваш ръце, без да се държиш непочтено плюейки по другите организации с подобна дейност. И ще спечелиш с държанието си не само мен, но и моите приятели, приятелите на моите приятели и т.н. А тогава пък ще се види кой клуб държи за своите членове и иска да се развива, кой ще оцелее и кой не. И може би ще се окаже, че въпреки сегашното привидно разделение, разединението е пътят към обединението.
zazo:
Не знам за вас как е, но аз за себе си знам много добре какво искам да правя и в КлубА. Също така знам и с кои/какви хора искам да го правя. Иделният случай е тия две неща да се удовлетворяват в максимална степен. Но понеже сме хора и сме различни, разбира се бих направил компромис с едното за сметка на другото.
Не бих участвал в клуб, в който не познавам или не ми допада никой от хората, дори и да се занимават точно с това, което ми е най-интересно, както и обратното, всички да са ми приятели, но да събират салфетки (да ме прощава Адри знам, че са му слабост :pleasantry:).
Сaprycorn:
--- Цитат на: pach link=topic=790.msg9883#msg9883 date=1221656123 ---Идеята за тази тема ми възникна покрай дискустирането на тема модули...
И така:
1.Рано или късно ще си направим клуб (юридическо лице).
със всичките му салтанати - устав , членски внос , помещение и т.н.
2.В този клуб трябва да решим за клубният макет - размера е ясен ;D , а мотива ....(смятам че ще имаме макет нали?)
съответно - материали , клубни машинки , клубна колекция и т.н.
3.Пак тук ще трябва да решим същото и за модулите и тяхното бъдещо развитие.
.
.
.
.
.
...и т.н.
Който се сети още и друго да допълва надолу - темата е отворена за всички...
------------------------------------------------
Та от тук да направя едно предложение - в повечето бели страни , клубните модули освен всичко друго са резултат на предварително обсъдена темата по-горе (т.3-та) и в следствие на това обсъждане и взетите решения , имат изготвен план на определено количество модули (прости и сложни , скъпи и евтини , основни и свързващи и т.н.)които освен това могат , поради универсалността си (от стандартите на клуба) и не без помощта на свързващите (каквито са моя , на Адри и Иво) модули , да се правят минимум три различни конфигурации , най-общо казано , голяма , средна и малка.Като трите освен по големина се различават и по взаимно разположение на модулите , съответно гари , междугария и т.н.Аз това го имам за основна специфичност на модулите - универсалността им.Ако искате , ще си събера линковете , снимки и помощни материали по този въпрос и ще ги кача тук.
Когато имат такъв план в клуба , вече е ясно - всеки си избира според възможностите (финансови и моделистки) модул (модули) който ще прави и ...ясно е!
СРокове не се поставят , помощ било то финансова или моделна , винаги се оказва - просто това си е неразделна част от един клуб и неговите цели , а резултата е ясен смятам на всички?!!!
Та дайте ако искате да почнем някакви начални обсъждания (не че сме регистрирали клуба де...) защото сега се залагат основите на модулите в бъдещият клуб , а те както сте се уверили , се множат макар и с по-бавни темпове от тези дет ни се иска (по-въпроса брат Адри е най-сведущ ;D) така че по-добре "рано от колкото късно".
Тази еретична мисъл която изказах на последната модулна среща - "Те тия модули може и да ги изхвърлим някой ден?!!" си беше чист майтап . А за да не стане майтапа истина , очаквам вашите мнения и предложения тук!
Все от някъде трябва да почнем , а ?
--- Край на цитат ---
Аз имам няколко конкретни предложения:
1. Макет в мащаб НО, понеже е най-разпространен и има най-голямо предлагане.
2. Клубна колекция в администрация БДЖ (вече закупихме първият локомотив BR52 Roco, който ще бъде преправен на серия 15 БДЖ)
3. Епоха 1960-1970 година-така ще има и ТРИТЕ видове тракции-парна, дизелова и електрическа (което предполага всеки модел от клубната колекция да бъде пребоядисван и надписван по БДЖ)
4. Модулите за клубния макет да бъдат изработвани не както досега, всеки модул от един човек, а да има специализация- един изработва челата за всички модули, друг полага релсите на всички модули, трети озеленява всички модули, и т.н.
Vlado:
Аз също зная какво искам: искам спокойствие, за да творя, защото там съм най-силен; не искам бюрокрация, а улеснения пак, за да творя; искам да помагам на другите моделисти и споделям с тях всичко, което съм научил в практиката, искам аз самият да черпя от опита на другите, искам да привличам нови почитатели на хобито, защото същото това хоби е много хубаво и трябва да се популяризира и не ме интересува кой какъв е след като ми създава нерви, около мен се въртят интриги и хората се изтрепват за власт, а не за да правят модели, макети пр. и съответно ако всичко това ме кара да се чувствам некомфортно и ме отдалечава от любимата ми дейност. И няма да участвам в никой клуб насила, защото никой не може да ме накара да участвам въпреки волята ми в каквото и да е и в тоя смисъл клубът трябва да се бори за мен, а не аз за него.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия