Имам познат (впрочем доста известен българин в друга интернет среда...) който регистрира сам (тоест с още няколко човека де - но само с помощ от адвокат на доброволни начала) подобно сдружение
в рамките на 1- 2 месеца , тъй като му бе необходима спешна легитимност пред държавните органи .
И по неговите думи "масрафа не можа да излезе и 200 лв".Всичко се направи на доброволни начала , но за съжаление човека е твърде зает да се спаси каквото може за България и българските музей , нещо от ония прословути танкове от отбранителна линия "Крали Марко", та се виждам с него един път на два-три месеца . На въпроса "Лесно ли е и какво и как се прави ?" отговорът бе "Ще ви науча , трябват ви 5 човека , малко документи , които и сами може да си извадите ,масрафа не можа да излезе и 200 лв , така че ще ви покажа...".
Човека няма интерес да ме лъже , защото сдружението се казва "Броня и чест" - самото заглавие говори достатъчно надявам се!!!.
И тъй като той , разбирата е зает човек , се надявах адвокатите и юристите от тук (завършили и още не...

) да помогнат , ама явно съм се заблуждавал ...
Преди известно време (може би две-три страници назад в тая тема ) заявих , че който не иска да се направи клуб , никой не мож го накара , но не смятам за необходимо да се връщаме само на реплики от рода:
"знаете ли колко е трудно..." ,
"тая няма да е бъде , че то българина..."
"абе то хубаво , ама нема да стане защото ..."
"аз съм се напатил , така че ще изчакам от страни..."
или още по-лошото - нахортуват се цял куп общи приказки пълни със заучени фрази , а като резултат нищо съществено не е казано освен дежурното "ами то така е , ще видя , ще реша , ще мисля и т.н."

и т.н. и т.н.
Очаквах тук да се обсъждат въпроси от друго естество , като например , насоченост на клуба , членове , възможности и перпективи в близко и по-далечно бъдеще и т.н.
Като не на последно място и кой с какво може да помогне на доброволен принцип.
Може да се каже , че вече има известно раздвижване по въпроса , и за това Иво предлага да се съберем на живо (най-малкото че ще се видим хората заинтересовани от това дело - не вярвам от тук отричащите идеята да дойде на срещата ни ) хората със сериозно отношение.
Пак казвам , темата я отворих не за отпор на умните и нежелаещи , а за коментари на желаещите (и не толкова умни - маат на ентусиазъма в тях

) хора които се интересуват от основаването на клуб по железопътен моделизъм и история на железницата у нас.
Прави грозно впечатление - когато хората против се пънат да пишат тук , ние четем , умуваме и си правим бележки , но когато почнем ние (тези които ни вълнува истински клуба) да коментираме , мигом се скача и се започва с фрази за търпимост , човешки взаимоотношения и тем подобни, да се засягат от изказвания които най-малкото се тълкуват грешно , въобще познатият български синдром, за вола и телето!
Да трябва да има търпимост и добри взаимоотношения , но това става само когато се прояви толерантност и от двете страни...
Бих помолил тези които не помагат , да ни помогнат все пак малко ,
- Хора , като не искате и не помагате , моля , поне не пречете , а ???