Ето едно макетче с контраст в МТО условията в зависимост от надморската височина
Ето за това се говори в експозето си Еrik. На снимката, показана от Vasko58, нито едно от правилата на Erik не е спазено. Този макет е абсолютен кич, а аз ще добавя и фототапета отзад с изображение на караибски залез. Не е маловажно какъв е фонът, пред който поставяте макета си. Той не трябва да се натрапва, а да допълва атмосферата на макета.
Влади е казвал многократно, че е направил хиляди снимки по трасето на БДЖ, преди да започне макета си. Това е най-правилният начин да изработиш план и да имаш разни детайли пред погледа си постоянно по време на изработката. Аз, тъй като пресъздавам френско-немска действителност, съм се запасил с цял куп снимки, направени от мен или от интернет и продължавам да търся и да гледам. Иначе не става. Само за цвета на реката имам над 50 снимки, а също и за това как зеленясват камъните и бетонните диги в зависимост от времето и мястото; какъв е цветът на тревата на полянка в планината или в градската градинка - ето такива детайли. А те са хиляди в процеса на работа.
Ето един пример за добре изработен макет
http://www.youtube.com/watch?v=Qu0g9JpjOvA&feature=relatedОбърнете внимание на всеки детайл: баластра, контактна мрежа, скали, тунели и мостове, озеленяване, реката...