Електроника и Електротехника | Electronics and Electrical Engineering > Цифрово / дигитално управление | Digital Command Control
Ремонт на станция за цифрово управление - ROCO 10761 / 10764
pach:
--- Цитат на: Жоро link=topic=882.msg36111#msg36111 date=1266318957 ---
--- Цитат на: pach link=topic=882.msg36109#msg36109 date=1266317796 --- ...Много добре си е приятна, здрава...
Айде че стана реклама нещо... :spiteful:
--- Край на цитат ---
Това си плаче за комисионна ... в Терасата ;)
--- Край на цитат ---
Кога ?
Тази вечер ли?
;D ;D ;D
Dare_Devil:
Добре де, на мен изгорелите елементи ми заприличаха на мосфети, а те си греят като се понатоварят. Няма ли да е по-съобразно ако превантивно им се лепне по едно радиаторче и на корпуса се сложи някакъв малък вентилатор?
pach:
Да MOSFET-и са, но да не забравяме че работят изключително в импулсен режим (честотата впрочем може да се слуша - щото е около 6 кНz) , така че сгреят ли се значи просто ги товариш над допустимите им параметри (а при продължително късо и ти не би издържал).
Радиатори не са им необходими , слагат само на свръх миниатюрните под формата на две пластини отдолу на корпуса им.
Такива най-често ръгат в дешифраторите.
При тези по едричките , самите изходни крачета се явяват достатъчен "радиатор" още повече че всичките четири са на "късо" и винаги са на дебеличка писта в/у печатната платка, която осигурява достатъчен ресурс за изходния ток от тях и минимално охлаждане.
При условие че пистите при последният ремонт (виж малко по-горе) ги намерих овъглени и отлепени от стъклотекстолита, това значе единствено - якоооо претоварване по ток.А в такъв случай и бог се обръща настрани , щом се нарушават физичните закони...
Но при добро желание никой не ти пречи да си сложиш допълнителни радиатори.
Това обаче (пак да повторя) не би ги спасило то изгаряне при неправилна употреба.
;D ;D ;D
Dare_Devil:
На мен мисълта ми е по-скоро да се намали вероятността от изгаряне при краткотрайно претоварване. Ясно е, че ако ги напънеш нищо не може да ги спаси.
Best Ripper:
Централата изобщо не е супер, готина и т.н. Всяка интелигентно направена защита трябва да осигури безкрайно дълго време защита срещу повреди, претоварване, късо съединение... А тази не може - значи казано на български - централката РОКО sucks! :diablo: По презумция с тази техника трябва да се занимават и деца, тоест хора с твърде малки познания по електроника и електротехника, поради което производителят трябва да предвиди всякакви възможности от грешки на потребителя. Тук изключвам техническите инвалиди на 20-30-40-50 години, които от незнание, но и липса на страх, са способни да направят невероятни простотии... :spiteful: Както се казва: И най-сложният изкуствен интелект е безпомощен пред най-елементарната простотия и глупост! :pleasantry:
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия