Главен форум | Main forum > Железопътен моделизъм | Railway modelling

PIKO спрямо другите

<< < (3/23) > >>

TheJackal:
Именно за това има моделисти, хобисти, макетисти и такива като мен кашонери - купуваме и си ги държим в кутиите, а тях по кашоните. Когато купиш поне един локомотив от новото производство с няколко вагона и съпоставиш на това което си имал, сам ще стигнеш до извода, че колкото и да са ти сантиментални час по - скоро трябва да се отървеш от тях. До този извод сме стигнали 90% от тук присъстващите в този форум. 
Поздрави и успех с хобито и макетите!

mitko0888:
Малко по-нагоре Caprycorn много добре е посочил недостатъците на старото Пико. Двигателите са направо ужасни. След кратко каране трябва да се почиства колектора, четките и т.н. Не може да се постигне ниска скорост на движение, имат малък въртящ момент при тръгване, голям луфт в лагерите, небалансирани ротори и какво ли още не. Нормално е при употребяван локомотив да "побутнеш" с ръка докато тръгне. При нормална скорост (над 8V) според мен имат достатъчна мощност и локомотивите дърпат достатъчно добре. Особено като се има в пред вид че колоосите наистина са криви, но и колелата не са толкова лъскави и гладки като на новите модели, което в случая е в плюс. В домашни условия съм измервал над 120 грама тяга за Е11 (4 задвижващи колооси, без бандажи) или BR41/BR130 с нови бандажи. За Людмилата е важно от коя страна е колооста с бандажите - дали е първа или последна в талигата. За 41 и 01 бандажите са 4, оригиналния тендер е много "странно" балансиран, а и самата машина (щангите) затормозява движението, особено в криви. Ограничението в тягата е при боксуването от колелата, а не от малка мощност на двигателя.
С "новото" задвижване на Пико нещата са много по-добре, но спокойно мога да кажа че също е далече от истината. Писъл съм в една тема за моята преработка на 41 (в два варианта), като двигателя е от новото Пико, с маховик, червяк на вала на двигателя и т.н., както и на повечето съвременни модели. Аналогично съм задвижил и една 43, както и 69 (тук за маховика нямаше място и е с два червяка). Новите двигатели на Пико са необслужваеми, не им се чисти колектора и четките, тръгват при 3 до 5 волта (в зависимост от натоварването), НО пак не са добре балансирани, съответно са шумни и вибриращи, а с тази конструкция не знам колко часа ще им е живота. Бавният ход е далече от това на Роко например.
Имам и две задвижвания с друг двигател на Мабучи, разликата в движението е сериозна (не в полза на новото Пико).
За сравнение мога да споделя и един стартов модел (бебешки) 215 на Роко. Въпреки че точно в него двигателят е без маховик, роторът е пет полюсен, с диагонални канали. Абсолютно балансиран, като при това максималните обороти са доста по-високи от Пико без увеличаване на шума. Като правило се използва една допълнителна предавка - з. колело към червяка е с наклонени зъби, а на неговата ос има друго колелце с прави зъби, но с около два пъти по-малък диаметър. Всичко това позволява доста по ниска минимална скорост, добър старт и т.н., добра висока скорост без увеличаване на шума. По книжка им дават 1000 часа до смяна на четките, което според мен е достатъчно. По мое мнение това е най-доброто от "класическите" задвижвания. Аналогично е положението и с късите отворени двигатели на Роко - според мен напарво перфектни.
Нямам наблюдение върху работата на безколекторни моторчета с електронно управление. Някой с месингов модел може да сподели има ли разлика с Роко. Аз лично не очаквам че може да се постигне (а и не знам дали трябва) мащабна скорост под 5 км/ч, а пък с Роко, Trix и т.н. това става и при аналогово управление.
Също така е добре да се има в пред вид че Fleischmann и в момента продават страхотни модели, но със старото си задвижване. В ревютата има един такъв - двигателят е ротор с голям диаметър, напречно разположен, челно разположени четки. Имат добър инерционен момент (не им трябва маховик) и разни други предимства, и като единствен недостатък мога да посоча че предавките при такова разположение са само с цилиндрични зъбни колела, а не с червяк, което увеличава шума. Но при прецизна изработка на двигателя мисля че това е приемливо. Такава е и класическата концепция на Maerklin, като при пет полюсен двигател би трябвало да има много добро движение, особено като се има в пред вид че там има последователно възбуждане (за АС), а не постоянен магнит.

Накратко: ако ще се въртят в един прилично голям макет, дори и старите модели на Пико стават. Дори може да се напарви и автоматично управление с две скорости- бавно / бързо, и пак няма да има проблеми. Периодично трябва да се обслужват. Ако ще се правят маневри, плавно потегляне и т.н., определено старото Пико не става. За реализъм не може да се говори. Новото Пико не е съизмеримо дори и с евтин модел на другите производители.

Подкрепям напълно и другите недостатъци на Пико, споменати в предишните постове.  

Rizar:
Според мен Пикото е добро, доволен съм за момента от него, не мога да го съпоставя с други марки, защото не съм имал нито един влак от тях. За влакчета, който са в движение е по- добре да са нови, но е хубаво да си имаш към колекцията някой стар влак от първите стъпки в жп моделизма.  ;)

niki:
Каква, ще е колекцията, принципа, критериите, на , която е изградена си е изцяло право на притежателя/собственика/, Само ще си позволя малка корекция, защото тя не касае само хобито, а въпрос на принципна постановка, а именно с горното изречение казваш следното- портокалите са най вкусни, без да си опитал мандарините/ чисто фигуративно го казвам- за сравнение/. Най изпитания метод е  на пробата и грешката , и сравнението, така, че смело напред :drinks:

Rizar:
Казвам, че Piko- то е добро и съм доволен от него, не съм го сравнявал с други фирми.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия