Автор Тема: Табели за локомотиви БДЖ  (Прочетена 116531 пъти)

Vlado

• КЖМ - България
  • Trade Count: (2)
  • Hero Member
  • Публикации: 5621
  • Рейтинг: 659
  • Красотата е в детайла!
Re:Табели за локомотиви
« Отговор #180 -: 13 Март 2009, 23:22:35 »
Ilfil-e, "Дойдох, видях..." отговорих! Прегледах изображението на мейла и направих своите бележки. :)
Към всички: табелите стават трепач! Никой няма да съжалява от резултата! :)

novobranec

• Гост
  • Trade Count: (0)
« Отговор #181 -: 14 Март 2009, 16:31:52 »
Като оставим скубането на немската кокошка настрани, нещата по родния райхсбан на тоя етап имат следния хипотетичен вид:

1. Колелото е максимално опростено, защото няма друг начин. Това, което виждате тука, е няколко пъти по-голямо от реалния размер.
2. За табелата важи същото. Шрифтът не е същия, но това не се вижда на практика, още повече че при ецването острите ъгли се закръгляват.

Това е, ако има нещо протестирайте докато е време, че смятам да ги свършвам до довечера.

Vlado

• КЖМ - България
  • Hero Member
  • Красотата е в детайла!
« Отговор #182 -: 14 Март 2009, 17:00:09 »
Ами май бива! Какво ще кажат другите?
Ето го оригинала:
http://www.railwaymodeling.com/gallery/displayimage.php?pid=2697&fullsize=1

zazo

• КЖМ - България
  • Hero Member
  • Публикации: 2049
  • Рейтинг: 263
« Отговор #183 -: 14 Март 2009, 17:27:02 »
Цитат на: ilfil link=topic=1102.msg21125#msg21125 date=1237041112
1. Колелото е максимално опростено, защото няма друг начин. Това, което виждате тука, е няколко пъти по-голямо от реалния размер.
2. За табелата важи същото. Шрифтът не е същия, но това не се вижда на практика, още повече че при ецването острите ъгли се закръгляват.

Това е, ако има нещо протестирайте докато е време, че смятам да ги свършвам до довечера.

На таз картинка нещата изглеждат екстра.

novobranec

• Гост
« Отговор #184 -: 14 Март 2009, 19:12:17 »
Ха та Гервасий, който копа изкопава! Отдавна съм рекъл, че в нета има всичко, само да знаеш как да търсиш!
С пилето ще се боря после, първо ще довърша нашенци, че още не им е дошъл ред за табелите на депата. Иначе всичко друго е готово. Ама отсега ми мирише на ядове, особено това "Димитровград" да видиме как ще го сбутам. То ще го видите първо вие тука де.
Владо, на тебе и другите може нещата да ви изглеждат добре, ама на мене не! Понеже снимката на крилатото колело я взех оттука и не беше с добра резолюция, резултатът беше съответен. Ама добре че Zazo даде линка към тоя 16.01, та се видях какво съм направил - гума за Формула 1 със спици. Оправено е вече. Ето така:

Забравих да ти кажа, че от голямото БДЖ в 1 кв. дм. се събират 216 бр. - смятам така да ги оставя, за да имате малко резерва ако нещо се обърка после при боядисването или лепенето. Смятам, че не губите нищо като площ и съответно пари, ако се махне един ред остават 207 при поръчка 204, т.е. само 3 в резерва. А на това място мога да събера само 10-ина табели от по-големите. Също така в 1 кв. дм. събрах 216 бр. от малкото БДЖ и 60 бр. от летящото колело. Мислете и казвайте, аз през това време ще ти ги пратя да ги видиш как изглеждат.

novobranec

• Гост
« Отговор #185 -: 14 Март 2009, 19:33:45 »
Владо, имаш поща!

Vlado

• КЖМ - България
  • Hero Member
  • Красотата е в детайла!
« Отговор #186 -: 14 Март 2009, 19:51:06 »
Така, така! И аз съм много изпълнителен - чета и отговарям! Ей, какви табели ще станат... трепач! :)

novobranec

• Гост
« Отговор #187 -: 14 Март 2009, 23:12:18 »
Де бре, де! Чак пък толкова... И с мене и без мене щяхта де правите същото, което целия народ прави (включително и аз), а именно ей това:

Както казваха едно време по порталите на поделенията (от вътрешната страна): "По военни въпроси - дотук!"

Пак ще питам за табелите. Нарочно питам тука, а не само Владо, че всички да си кажете каквото знаете. На снимките гледам, че табелите на депата за различни като изписване - напр. "София" е с нормални букви, а "Г.ОРЯХОВИЦА" - само с главни. По тоя тертип се наложи да правя само Димитровград, че е много дълго, ама дали наистина е така? Казвайте!
Всчики други табели съм ги направил с нормално изписване. Обаче се наложи леко да пипна размера (само дължината) по понятни причини. Получиха се три стандартни размера, като единия е само за Септември - ни е с тия, ни с ония.
Ето ги като първа редакция:

Размерите ги има, останалото е: там, където има кант, дебелината му е 0,15 мм, което реално ще остане около 0,1-0,12 на ламарината (извинявай Владо, ама по-тънко не може, в най-добрия случай ще се скъса контура, както викаме ние, а може и съвсем да изчезне ако филмите на лицето и гърба се разминат с няколко микрона само. Та съм се застраховал).
Големината на шрифта е само 2 пункта и не знам дали всичко ще се чете, имам нЕкои съображения относно нЕкои от малките букви. На някои табели, напр. София, Варна и т.н. надписите изглеждат малки, особено на табелите без кант, но пожеланието беше шрифтът навсякъде да е еднакъв размер - така са направени. Пак повтарям - външния черен контур, който вас не ви интересува, е с дебелина 0,5 мм. Това само да добиете представа за останалото.
Позволих си едно хаотично разпределение по депата, за да ви покажа как ще изглеждат нещата сравнени, ето какво излиза засега:

Най-дясното е съчинено по снимка, на която обаче номерът е друг (47.05).
Това е, чакам оплювки.

Vlado

• КЖМ - България
  • Hero Member
  • Красотата е в детайла!
« Отговор #188 -: 15 Март 2009, 07:59:48 »
Ами на мен така ми стои добре! А за малките и главни букви на депата ме хвана! Идея си нямах, а и не бях забелязал, че едните са такива, другите онакива. Човек се учи докато е жив. Това е!   :hi:
Ilfile, според мен са добре така! Сравних размерите с тези по чертеж - и те са добре, разбира се, коригирани според надписа в табелата. Тъй че действай-злодействай по-натам, като очаквам най-накрая да ми дадеш за зяпане и окалване (критикуване) вида и бройката на табелките преди самото пускане на тенеке. Да проверя за последно дали всичко е точно и да ги пускаш да "тенекийстват"...  :drinks:
« Последна редакция: 15 Март 2009, 18:11:29 от Vlado »

zazo

• КЖМ - България
  • Hero Member
  • Публикации: 2049
  • Рейтинг: 263
Re:Табели за локомотиви БДЖ
« Отговор #189 -: 15 Март 2009, 16:58:35 »
Относно този герб:

Точни размери не мога да намеря, но по снимки и други чертежи го сметнах, че ако се впише в окръжност диаметъра на тая окръжност в HO трябва да е ~ 3,5 мм. Т.е. това е размера от върха на звездата до долу.

Нямам нищо против височината да е и една идея повече, стига да олесни нещата или даде повече детайлност. Понеже само аз искам такива гербове, най-добре и тях да ги отделим в отделна поръчка, след сегашната.

novobranec

• Гост
« Отговор #190 -: 15 Март 2009, 18:20:22 »
Zazo, не ме карай да се смея! Ква детайлност на тоя размер бе братче! Аз ти рекох че и на 5 мм едва ли нещо ще остане.
Нейсе, ще ти пусна проби по твоя размер, та сам да се убедиш. Тия линии 5 микрона не знам дали даже и на филма ще се виждат.
Не ми се сърди на мене, а на тия, дето измислят гербовете. И се моли да не стане, щото иначе ще си скубеш косата и четката - не те виждам как ще го баданосваш това.
Но ще го пробваме, макар че още отсега резултатът за мене е ясен. А той е точка с диаметър 3,5 мм. Верно - тенекиена, ама все пак само точка.

novobranec

• Гост
« Отговор #191 -: 15 Март 2009, 19:51:26 »
Владо, принципно съм готов, обаче още не си ми рекъл онова там дето го бях отбелязал на файла с табелата на 07 111.8 грешка ли е? Щото ако вървят по ред логичното е 07 011.8.
Ще гледам тая седмица между другите неща да пробутам и малко проби - от всичко по БДЖ и малко кокошлета за Гьоринг. Че имам съмнения за някои неща, най-вече за герба на Zazo и искам да ги видя първо на тенеке, па чак тогава ще викаме "хоп!". А вие през това време се дръжте естествено.
То ще се чуе като стане.

Vlado

• КЖМ - България
  • Hero Member
  • Красотата е в детайла!
« Отговор #192 -: 15 Март 2009, 20:25:27 »
Тъй...
Бай Илиане, да взема да ти отговоря на въпросите! Кво ше каеш?!
07 111.8 си е точно така! Защото... ами защото е модернизирана някъде около 2000-2005 г. и затова са й сложили една единица повече, тъй че си я остави така, горката, да си тегли теглото.
Не видях как са станали табелите БДЖ, че там е малко деликатно и ми е интересно дали си спазил шрифта, който е особено важен при пресъздаването на тенеке.
И на трето, но не на последно място, отново напомням, че искам да видя всички табели преди потенекенясването, за да няма после разочаровани от готовия продукт, щото накрая аз ще го отнеса! ;)
Пък после ще пием по бира... може и по повече! :)  :drinks:

novobranec

• Гост
« Отговор #193 -: 15 Март 2009, 22:10:35 »
Владо, за БДЖ-то ич не бери гайле, бай ти Илиян си знае работата. Същото е като тия дето ти ги правих (като графика), а тогава го почнах от нулата, така че шрифтът си е грозен като на оригинала (особено Ж-то имам предвид).
За горката седмИца разбрах, така си и остава "111" (словом: рейса за Люлин по околовръстното).
Утре ще гледам да ти спретна файловете за наблюдение, дано остане време че нали ти разправях за телефонистите с голямата поръчка!

Vlado

• КЖМ - България
  • Hero Member
  • Красотата е в детайла!
« Отговор #194 -: 15 Март 2009, 22:33:42 »
Да се работи с теб е истинско удоволствие, ше знаеш! Без много приказки постигаме необходимото. Какво по-хубаво от това?! :hi: :angel: :thank_you: