Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Имам нужда от помощ при макетирането | Need help with layouts

Осветление на къщички

<< < (4/6) > >>

Old Boris:
Да попитам знаещите. Имам на стария си макет поредица от залепени една до друга къщички (аз съм си ги правил :)) и съм ги осветил със светодиодна лента (LED лента), захранвана от трафа 16 V. Светят добре, но ми се струва малко интензивна светлината. Ползувал ли е някой такава лента и какво съпротивление може да се сложи  за да се намали силата на светене?

mitko0888:
В момента има разни видове ленти (с различни диоди), а е важно и колко "по три" диода имаш на една къщичка. На лентите диодите са (обикновено) по три последователно, с един общ резистор. А пък такива тройки са навързани паралално напр. по 20 на метър (60 диода). Ако са бели, най-често има по 150 ома на всяка тройка, за 20 мА на тройка.
Ако ги захранваш с 16 волта променливо, от Z трафа на пико, добре е да сложиш един диод последователно. Добави и нещо като 1 ком на една тройка диоди. Светлината е на вкус. Ако имаш 2 или три тройки, съпротивлението трябва да го намалиш два или три пъти. Пробвай с каквото имаш докато ти хареса. На моите къщички слагам по 10 кома, но диодите са единични.

Best Ripper:
Продават се и регулатори за LED диодно осветление. Връзват се последователно между захранването и консуматора. Имат обикновено врътка с копче, което позволява и напълно спиране на осветлението. За целта обаче трябва да се подаде изправен ток /не е задължително да е стабилизиран/ - 12 волта. Ако е повече, трябва да се ограничи със съпротивление.
Ако се ползва пиковски траф, не бива да се ползва изправеното напрежение за локомотиви по две причини:
1. Селеновият му изправител дава недопустимо високо обратно напрежение /по днешни електронни норми/, в резултат на което при използване на въпросния регулатор може изобщо да не иска да спре осветленето, дори при напълно изключено!
2. Съществува вероятност да се обърне посоката на тока с поставяне на врътката в неправилна посока и тогава може "бум" на светодиодите.
При такива осветления с диодни ленти /и изобщо със светодиоди - примерно светофари/, е най-добре да се подава двуполупериодно изправено напрежение с филтриращ кондензатор. При еднополупериодно изправяне светодиодите светят с твърде ниска честота и видимо примигват, при двуполупериодно - не се виждат, но се усещат при снимки и клипове. Затова е най-добре да се постави и електролитен кондензатор - 2-3000 микрофарада/35 волта.
В магазините за LED осветление се продават специализирани захранвания за такива светодиодни ленти - обикновено са тип адаптер. Препоръчвам да се вземе едно такова - цената им е 5-10 лв. в зависимост от мощността. Отделно може да се купи оттам и да се постави и регулатор.

vankata86:
От трафа пускаш 16 волта променливо.Диодните ленти работят с право напрежение.Та веднага след трафа на изводите за напрежението слагаш схема грец,която ще изправи и филтрира напрежението,тогава на нейния изход свържи диодната лента.Ако свети твърде силно,сложи един резистор на + преди лентата (1-4-8кома) и ще се получи което искаш. :good:

МАШИНИСТ:
ЗДРАВЕЙ , колега Old Boris . ето ти схема.перфектна : http://www.eleccircuit.com/regulator-5v6v9v12v-1a-by-ic-7805780678097812/
за всички напрежения от 5 до 15 V.все едно е какъв е токоизточника.греца от 4 диода можеш да го замениш с интегрален в метален корпус,които се използват в тв приемници.с тази схема и светодиоди,можеш да захраниш всички къщи.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия