Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Имам нужда от помощ при макетирането | Need help with layouts
Осветление на къщички
widowmaker:
--- Цитат на: Old Boris link=topic=1397.msg105959#msg105959 date=1483738136 ---Да попитам знаещите. Имам на стария си макет поредица от залепени една до друга къщички (аз съм си ги правил :)) и съм ги осветил със светодиодна лента (LED лента), захранвана от трафа 16 V. Светят добре, но ми се струва малко интензивна светлината. Ползувал ли е някой такава лента и какво съпротивление може да се сложи за да се намали силата на светене?
--- Край на цитат ---
Лентите за 12 волта обикновено се състоят от паралелно свързани групи, всяка от които е от серийно свързани светодиоди
(3 броя) и резистор. Какъв резистор да се сложи последователно зависи от това колко дълга е лентата, т.е. колко паралелни
групи работят. Най лесно ще е да захраниш лентата от стандартен 12 волтов баласт за лед осветление (9-10лв) и ако пак
е много интензивно да добавиш 1-2 обикновени диода (1N4001 или подобен) последователно във веригата.
Best Ripper:
--- Цитат на: МАШИНИСТ link=topic=1397.msg105967#msg105967 date=1483800649 ---ЗДРАВЕЙ , колега Old Boris . ето ти схема.перфектна : http://www.eleccircuit.com/regulator-5v6v9v12v-1a-by-ic-7805780678097812/
за всички напрежения от 5 до 15 V.все едно е какъв е токоизточника.греца от 4 диода можеш да го замениш с интегрален в метален корпус,които се използват в тв приемници.с тази схема и светодиоди,можеш да захраниш всички къщи.
--- Край на цитат ---
Елементарен начин за превръщане на схемата в още по-най-перфектна...
Използва се интегрален стабилизатор 7805, а между извод 2 и масата се поставя потенциометър 1 кОм. С това фиксираният стабилизатор се превръща в регулируем, като изходното напрежение може да се променя от +5 волта до входното минус 2 волта... :hi:
vankata86:
:good:
Old Boris:
Искам да благодаря на откликналите на въпроса ми за осветление на къщичките. Интересни и полезни предложения за реализиране. Някои твърде надхвърлящи моите познания и похвати на "жичкаджия", но мога да опитам нещо. Погледнато "исторически" по моя макет има голямо разнообразие на осветление, което никак не е хубаво, но подмяната, унификацията и модернизирането на осветлението изисква многократно "клекни-стани-легни" под макета, нещо доста трудно за младеж като мен. Като започна от последователно навързани крушки за фенерче (още светят след N-години!), през разните мини-крушки на Faller, Viessmann и Brawa, и се стигне до Beleuchtungssockel mit LED на Brawa, което е един чип 13х7 мм с 2 LED диода, лесно за закрепване(залепване) на таван, стена или под на единична къща. Сега ще пробвам и с лента. :hi:
Best Ripper:
Сменяй всички крушки със светодиоди... Мина им времето. :drinks:
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия