Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Основни похвати в макетирането | Basic steps in creating a layout
Разглобяем (модулен) макет
G_GROZ:
Не ми харесва размера, който си избрал 3х1м и веднага ти обяснявам защо. Най-добрия диаметър за завой е 1.20м. Това е диаметъра по който всеки подвижен състав минава беспрепятствено, включително и труднозавиващите американски модели. Не разбрах от коя фирма са ти релсите, но всички предлагат този или приблизително този размер. У нас най-достъпни са PIKO. Не те съветвам да използваш старите П профилни ламаринени релси. Материала за основата добре си се сетил. Търговското му име е ФИБРАН.Дебелината която те устройва е 2см. Задължително оребряване, тъй като провисва от собствената си тежест. И забележи: размерът на листовете е 1250х600х20мм. Или два листа един до друг-точно заветния 1.20м. Три дължини по 1.25 = 3.75м ако имаш място, ако не, подреждаш ги по другата страна, 5 х 60см. = 3м. И ширината перфектно 1.25! Без фира, рязане и др. Цената на лист 2.63лв. в БАУМАКС, през 3.30 по складовете на Топливо, до почти 4.00 разбирасе в БРИКОЛАЖ. Призмата изрязваш от подобен материал, който обаче е дебел 3 или 6мм. Казва се ДЕПРОН и наистина е подложка за ламиниран паркет, като ШУМОИЗОЛАТОР/когато тропкаш по ламината да не събудиш съседа отдолу/.
Да не се бърка с другата подложка, която е като тънък дунапрен и се навива на руло.
Maktub:
Относно лепенето – Ц200 въриш идеална работа. Не разяжда, а слепването е здраво.
Dare_Devil:
Много благодаря за съветите. 3х1 избрах заради наличното място (което даже и за 1 метър ширина на макета не стига, ама...). Явно ще трябва да се сгъча още. Иначе релси още не съм напазарувал (имам някакво малко количество Роко ГеоЛайн, но не ги броя за макета), принципно мисля да ползвам Пико А Глайс. За оребряването - бях абсолютно сигурен, че ще е нужно. Иначе каква е разликата между депрона и онази подложка, която се навива на руло (защото аз нея си мислех да ползвам). За Ц-200 знаех, че няма да разяде, но не бех сигурен дали ще залепи фибран. Много благодаря за разяснението - камък ми падна от сърцето, защото това ми е най-удобното за работа лепило.
[edit]
Току-що видях цените на релсите Тилиг в сайта им - че те били по-евтини от Пико. Като се добави това, което съм чел тук, че са доста по-добри - май на тях ще се спра.
[/edit]
zazo:
Това за цените пико/тилиг, нещо не ми се връзва, провери пак. Стрелките (скъпото при релсите) на тилиг са около 2 пъти по-скъпи от тези на пико.
pach:
Ако се оправяш с немския език , ето ти един кратък анализ на три(те) системи за "НО", където е описано всички нужно.
Цените не могат да се сравняват , защото според мен става въпрос за различни (физически) продукти.
Например на Пико стрелките езика им е наполовина подвижен и лежат доста грозничко , пък да не говорим за коственото - преминаването на подвижният състав през такива езици.
На Тилиг езиците в стрелките са целите подвижни и съответно както визията им , така и движението през тях е перфектно.
Ето ти линк към анализа на тези две системи както и на третата най-разпространена (извън "мерцедесните" на Мерклин) , тази на Флайшман :
http://www.hpw-modellbahn.de/eisenbahntechnik/gleis03.htm
;D ;D ;D
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия