Автор Тема: Цветова схема на БДЖ парни локомотиви  (Прочетена 47646 пъти)

pach

• Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • Публикации: 12375
  • Рейтинг: 1338
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
Re:Цветова схема на БДЖ парни локомотиви
« Отговор #60 -: 20 Юли 2009, 13:40:04 »
То темата ни е за БДЖ-парни локомотиви , но както знаем една малка част от тях са направоса проектирани и изработвани за немски серии (BR42= 16-та, BR50= 14-та, BR52= 15-та, BR58= 13-та, BR58.28= 12-та.....за подробности виж тук).
Така че тази стара таблица (ориентировъчна) за цветовете около 50-те години на миналият век (от списание МИБА-1953г.) биха свършили работа:

...тъй като са дадени по RAL, стават за добивани на представа все пак! ;)
« Последна редакция: 20 Юли 2009, 13:43:18 от pach »

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #61 -: 20 Юли 2009, 13:46:07 »
малко извън темата:
Ихаааа , така с новите екстри от форума, може да обменяме по бързо и лесно чертежи и таблици!!!
Например горната таблица , като кликнах за по-едра ми се отвори директно във Уиндоуската програма , а от там са достъпни и всички екстри, за обработка на тацзи снимка, таблица или чертеж , включително и разпечатване.
Чудесно!
 ;D ;D ;D

zazo

• КЖМ - България
  • Trade Count: (0)
  • Hero Member
  • Публикации: 2049
  • Рейтинг: 263
« Отговор #62 -: 20 Юли 2009, 17:03:56 »
За мен най-интерсно е какво е било зеленото на парните ни машини, но явно ще караме на око.

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #63 -: 21 Юли 2009, 12:08:55 »
Още малко материал за размишление и помощ в бояджилъка:

Нарочно пак не съм ги завъртял , щото си губят от резолюцията, но като си ги запишете си ги връткайте и разпечатвайте както искате... :yes: ;D

Впрочем , това е от ръководство на МИБА за боядисване, състаряване и "суперосване" на железопътни модели с четка и аерограф, което за съжаление дори след компресия е над 10 мВ и не знам как да ви го дам... :blush2:

Dare_Devil

• Гост
« Отговор #64 -: 21 Юли 2009, 12:11:22 »
При архивирането с WinRAR задай да се разбие на няколко файла - така ще можеш да ги закачиш всичките.

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #65 -: 21 Юли 2009, 14:13:32 »
пробвах ама рар-чето не дава такива опций... нито зип-а...:blush2: или аз не знам как...
Документа е в ПДФ-формат и е заключен изцяло ...и текста не мога да извадя от него... :blush2: ...или аз съм тъп и не разбирам...

EMPEROR

• Гост
« Отговор #66 -: 21 Юли 2009, 14:20:10 »

Заповядай :)
Можеш вътре да напишеш както размера в байтове, така и 1MB мисля и разни такива... разбира си Рарчо, той е умно моНче :)

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #67 -: 21 Юли 2009, 14:28:00 »
Уф, програмите станаха по-умни от нас ( :angry:). :sarcastic:
То ти добре ме съветваш, ама сега ако ми напишеш една кратка "тъпанарка" (рецепта за тъпи хора) как да стигна до тук... :blush2:щото аз от името на файла с десен бутон "send to..." и единственото което ме свързва с Рарчо е предложение за компресирана папка , но той си го прави автоматично.
Знам че някъде в компютъра ми се е скрила и Зипвачката  :angel: (щото отварям и такива файлове ::scenic:) ама нея пък въобще не я знам къде е! :search:

Абе за мой срам , от ден на ден става все по голям потребител на компютъра, без да се интересувам вече точно как работи... :nono:

lubomir

• Гост
« Отговор #68 -: 21 Юли 2009, 15:11:39 »
Въпроса, с цветовете след девети полека лека се изяснява, обаче гледайки едни снимки от началото на миналия век до 30-те год. се оказва че нещата въобще не са в тази гама. Най-малкото че машини излизащи от ремонт в кораловаг, са по-скоро с ВВО оцветка отколокото със цветовете с които ние ги познаваме. За бели реборди въобще не може да става дума. Отгоре на всичко, някои от машините със снимка от завода, производител, удивително ми напомнят немското оцветяване от началото на миналия век, въпреки че машините са си наша номерация и герб. В такъв случай Трамвай, въпреки че е спец по нашите парни машини, явно познанията му свършват с оцветката след девети септември, и въбще не може да бъде вярно че тази оцветка е от началото на 20-ти век.
Странна работа! Явно си иска някакво ровене, но не знам дали евентуално ЦИНТИ(ако все още го има), или пък някви архиви на БДЖ(там е бетер секретна секция, пък и едва ли нещо е запазено)
Като сканирам снимките ще ги пусна за да видите разликите ориентировачно през годините.

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #69 -: 21 Юли 2009, 15:13:26 »
Едва ли снимките са цветни , така че пак ще се опираме на коствени данни...за това качих тук таблиците на немските...все от някъде трябва да се почне  :angel:

lubomir

• Гост
« Отговор #70 -: 23 Юли 2009, 08:36:37 »
Колкото повече се ровя, толкова повече странности излизат. Излиза че има-няма за 50-60г от началото на 20-ти век, цветовата схема на локомотивите е била свободно интерепретирана. При едни цветовете са като в Прусия, при други от горе долу същия период, са като на ВВО. Трети пък са с оцветката подобна на тази която се налага в момента(черно-червено-зелено- с бели бандажи). Т.е. хаоса в БДЖ не е от вчера. Попаднах на цветни снимки от 1967 на Баба Меца(46-та) без грам зелено по нея, и боядисана само с червено и черно. Някъде другаде мернах 15-ка от към 50-те пак само със същите цветове. Излиза че "добре познатата" ни разцветка е току от края на парната ни тракция. Явно обаче без ровене по стари издания(публикувани преди преврата на 9-ти септември 1944) няма да мине. Стефан Стоичков, можеше да помогне много, ама като го няма във форума, ще се наложи да откриваме колелото.
Смятах че ровейки в библиографията на книгите, които имам, ще мога да се хвана за нещо, обаче се оказа че практически цялата библиография в книги след 9-ти е....съветска :lol:, като липсва дори 1 българска книга от "мръсния" фашистки преиод преди 9-ти.
Както се казва, политическата олигофрения на шлайфаните мозъци е взела поредната си жертва.
Само някой да не си помисли, че влагам някакви политически помисли. Точно обратното! Затова и ме учудва че нашите железници ориентирани към австрийските или немските практики в областта десетилетия наред, изведнъж се обръщат на 180град, турват кръст на всичко постигнато, и почват едва ли не от 0-та, като се взема всичко(правилно или неправилно) от съветския окупатор на България. От тоя период има достатъчно тъпи почини взети от там, които не само са загрозили нашите машини(слагането на пасарелки по примера на руските, целящи да предпазят алкохолизираните им машинисти от падане по време на движение, докато щъкат напред назад мъчейки се да оправят това или онова), ами са довели буквално до тяхното съсипване( претоварването им  от почина за тежкотоварното движение примерно). Като прибавим ползването на неоригинални части и претупани ремонти, заради плана който се гони. Изобщо чудна история имаме няма що! Само да имаше някой да  я чете и да не допуска такива тъпи грешки по няколко пъти.
Ама не би!
« Последна редакция: 24 Юли 2009, 14:08:12 от lubomir »

Dare_Devil

• Гост
« Отговор #71 -: 24 Юли 2009, 13:34:43 »
Понеже на компютъра в офиса си нямам WinRAR, показвам как да се разделят файловете с WinZip. Аз съм с версия 12.0, но и при останалите разликите са минимални.

Десен бутон върху файла, който ще се архивира:

Избира се "Add to Zip file...", при което се отваря следния екран:

В него съм оградил полето, което ни интересува. Като се кликне излизат следните опции:

Ако се избере "Other size", в полето отдолу се попълва размера, а от падащия списък встрани се избира мерната единица - байтове, килобайти или мегабайти.

lubomir

• Гост
« Отговор #72 -: 31 Юли 2009, 14:46:14 »
Предлагам няколко снимки за разсъждение! Черно белите са от книгата на Деянов - Локомотивите на БДЖ и са правени при получаване на машините, а цветната е на Лемако. Абстрахирайки се от това че едните са черно бели а другите цветни е видно че оцветкате е еднаква и на трите снимки, от където може да се стигне до извода че в този период(1915-1920) машините са идвали с тези цветове. Единствената разлика, която намирам между 35-цата и 49-та е, че на втората бандажите са тъмни(не знам дали са черни), а на първата са светли, така както е на Лемако.
Тъй че това е първата причина да не приема че познатата ни черно-червено-зелена разцветка е от началато на 20-ти век
ето и снимките на 35.43

А ето и снимката на 49.17

А ето и една снимка на машина на Лемако, която удивително прилича на нашите машини от това време. Според мен направо можем да приемем че цветовете са същите, по простата причина, че тогава цялата организация в БДЖ е била абсолютно копие на австрийската и немската.

Обърнете внимание на табелите, как са направени, къде са поставени и кажете не намирате ли прекалено много прилики с немските? Димната камера и при трите машини е черна, котела е светъл(вероятно същия цвят като на цветната снимка), котела е опасан с контурни вици, 35-цата е със същите "гайтани" по цилиндрите, като машината на цветната снимка. Лично за мен, цветовете от този период вече са ясни!

KRAKOMOBILA

• Trade Count: (13)
  • Hero Member
  • Публикации: 2728
  • Рейтинг: 238
  • 46-та серия долу от графика - Шкода рулз!
« Отговор #73 -: 31 Юли 2009, 16:19:34 »
Аз пък мисля, че това са заводски снимки и машините са снимани преди да бъдат боядисани в наще цветове.

CaLLlo

• Trade Count: (13)
  • Hero Member
  • Публикации: 2604
  • Рейтинг: 202
  • Dampf Ep.1&2 bis ÜK
« Отговор #74 -: 31 Юли 2009, 18:36:56 »
Цитат на: KRAKOMOBILA link=topic=1669.msg27208#msg27208 date=1249046374
Аз пък мисля, че това са заводски снимки и машините са снимани преди да бъдат боядисани в наще цветове.

Точно така, това се нарича оцветка "ФотоАнщрих" - специално измислена за снимане само - един от всички локомотиви в произвежданата серия, се боядисва така - няколко нюанса на сиви цветове, матови; добавят му се както ги нарече "шарени гайтани" за подчертаване конкретни форми и важни детайли от машината; снима се ... и после се се боядисва втори път като всички останали. Демек на снимките се овековечават машините както никога не са били експлоатирани.

И понеже тая оцветка много отваря и е много готина, от известно време насам някои фирми правят модели и в такава оцветка. Още ми е в акъла една снимка в MIBA от времето когато се запознахме с Жоро - около '87, на която бяха дали модел на BR 58 в голям мащаб и 3 варианта на цветове на локомотива, та единият беше фотоАнщрих - влюбих се на момента - най-добре стоеше точно в тоя вариант!
« Последна редакция: 01 Август 2009, 23:48:35 от CaLLlo »