Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Похвалете се с вашия макет | Show us Your layout
Бъдещият макет на Симеон Войнов в мащаб N.
pach:
Допускаш обаче генерална грешка...
Да , ние ползваме мноооого неща на Noch , но не и готовите им схеми и макети.
Там наклоните са невероятни ,коловозното развитие е само за движение, но рядко имат смисъл в мотивите си , и още по-рядко има смисъл в гарите им (ако имат ясно изразени такива) и като цяло са предназначени за детски играчки , но не и за сериозни макети.
Ти прецени какво искаш и може ли да се направи.
Успех!
:good:
eurostar:
Pach е напълно прав. Виж само какво влакче се търкаля по макета на Noch и ти става ясно, че това не е за сериозни хора. Там всъщност въобще няма гара (коловози). По-добре направи нещо подобно като Schatsi. Той със сигурност няма да се разсърди. Ето ти няколко примера за размерите на подвижен състав, а ти си направи сметка каква гара ще ти трябва:
локомотиви: 9.5-12 см
пътнически вагони: 16.5 см
двуетажни вагони: 16.7 см
товарните варират много: 5.5-10 см
Morpheus:
Явно ще трябва да се сдобия с релсите и тогава да мисля за схемата, сериозно се замислям за подобна като на Schatsi схема.
pach:
На Шатси схемата мноооого ме кефи с "показният" коловоз най-отпред на по-ниското ниво!!!
До толкова , че сериозно се замислям да преначертая плана на моят макет радикално (докато още не съм го почнал... :yes:)!
:lol: :lol: :lol:
eurostar:
Сега малко за стрелките и моторите.
На картинката със стрелката (тук долу) има три стрели с номера.
1. Тъй като стрелката е предназначена и за ръчно преместване, там има поставена телчица, която играе роля на пружина. В случай, че ти ще ползваш мотор, тази телчица не ти е нужна и трябва да се извади.
2. Ако крайните траверси ти пречат да поставиш джойнерите, можеш да ги отрежеш със скалпел и да ги отсраниш.
3. Там има дупчица, в която трябва да влезе шилото от мотора, който е под масата. То не трябва да надвишава горното ниво на релсата, защото иначе закача талигите на локомотивите.
Моето мнение е да не взимаш от стрелките с най-малък радиус, а от тези със среден. Преминаването на композиция през стрелка с малък радиус е страшно неестествено. Аз лично ползвам само тези с голям радиус.
Мотор.
На първата картинка се вижда как изглежда моторът. Това е Conrad 219998 с крайно изключване. Стреличката показва двете шила, които те са сложили. Ползвай по-дебелото от тях.
На втората картинка се вижда как моторът се свързва към ключето и трансформатора (изходи АС). Ключето е от тип 1-2 за двете посоки за преместване на стрелката.
На третата картинка се вижда как моторът се монтира под масата.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия