Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Имам нужда от помощ при макетирането | Need help with layouts
Смяна на куплунзи
XRISTO:
Ами нали самата кинематика се намира в устройството,за което се закачат самите куплунзи?Значи, аз искам да ползвам така да се каже "Курц" стандарта с цел по-лесно самозакачане и съответно откачане на вагоните.Колкото до това, на какво разстояние са един от друг - не ме притеснява толкова.Радвам се, че ще мога да сложа "Курц" на 55-цата, защото ще влачи товарни влакове и е хубаво да мога да го преобразувам.Аз взех да се замислям дали не бих могъл да срежа старите и да запоя по едно правоъгълниче от ламарина върху останалата част.Куплунга ще влиза в парчето ламарина, също като на по-новите локове и вагони.Само че ще трябва доста измервания преди да се реша, пък и може да пробвам на един от първите ми локове, дето си го имам от дете - едно двуосно локомотивче от пико - жуниор. :good:
pach:
--- Цитат на: XRISTO link=topic=2028.msg32121#msg32121 date=1259819183 ---Ами нали самата кинематика се намира в устройството,за което се закачат самите куплунзи?Значи, аз искам да ползвам така да се каже "Курц" стандарта с цел по-лесно самозакачане и съответно откачане на вагоните.Колкото до това, на какво разстояние са един от друг - не ме притеснява толкова.Радвам се, че ще мога да сложа "Курц" на 55-цата, защото ще влачи товарни влакове и е хубаво да мога да го преобразувам.Аз взех да се замислям дали не бих могъл да срежа старите и да запоя по едно правоъгълниче от ламарина върху останалата част.Куплунга ще влиза в парчето ламарина, също като на по-новите локове и вагони.Само че ще трябва доста измервания преди да се реша, пък и може да пробвам на един от първите ми локове, дето си го имам от дете - едно двуосно локомотивче от пико - жуниор. :good:
--- Край на цитат ---
Защо си мислиш че като сложиш курцовете и ще си решиш проблема със закачването и откачването?
Та и тях докато сложиш пак ще имаш напасване , пилене и прогонване за еднаквост...тоест това което ти казах по-горе ти предстои , независимо дали си със TELEX, RELEX [PIKO] или кинематика с курцове на Роко!
Не си ли го направиш това , проблема с откачванията пак ще те застигне...
XRISTO:
--- Цитат на: pach link=topic=2028.msg32122#msg32122 date=1259820868 ---Защо си мислиш че като сложиш курцовете и ще си решиш проблема със закачването и откачването?
--- Край на цитат ---
Защото курцовете не са толкова чувствителни на вертикални отклонения, а и се скопчават и (особено)разкопчават доста по-лесно.Имам и от двата вида, (както писах по-горе пътническите са ми с курц) и това са лични наблюдения, а не някой ми казал, пък друг ми рекъл.Със Зазо си разделихме едно пликче курцове преди време, а и някои от вагоните и локомотивите ми имат в комплекта си и курц-куплунзи.От тази гледна точка ще се изръся с малко кинти, сигурно най - много още половин пликче ще ми е нужно.Тези, старите съм си играл доста да ги напасвам и трябва да ти кажа, че на много от тях проблемът идва от нивата.Правя ги един с друг и всичко е ок.Сложа трети, а той с единия се закопчава, а с другият не.А локовете....там е доста трудно да коригирам и всяка корекция води до безпроблемно скопчаване с един-два вагона и с другите-нищо.Удрят се един в друг тегличите и се отблъскват.Не мога постоянно да се занимавам с подобни недъзи.Просто ще ми е доста трудно, да не кажа невъзможно, да ги нагодя и затова ще правя въпросната гимнастика.
pach:
Ами за това ти казвам да си направиш един еталон (дори стандарта го предвижда) , за да изравниш нивата на всички , и повярвай по-лесно е това , отколкото да пригаждаш на стари вагони , новите куплунзи...
Ама прави каквото искаш ...попита , казахме ти го ...ти си решаваш сам! :drinks:
Сaprycorn:
--- Цитат на: XRISTO link=topic=2028.msg32121#msg32121 date=1259819183 ---Ами нали самата кинематика се намира в устройството,за което се закачат самите куплунзи?Значи, аз искам да ползвам така да се каже "Курц" стандарта с цел по-лесно самозакачане и съответно откачане на вагоните.Колкото до това, на какво разстояние са един от друг - не ме притеснява толкова.Радвам се, че ще мога да сложа "Курц" на 55-цата, защото ще влачи товарни влакове и е хубаво да мога да го преобразувам.Аз взех да се замислям дали не бих могъл да срежа старите и да запоя по едно правоъгълниче от ламарина върху останалата част.Куплунга ще влиза в парчето ламарина, също като на по-новите локове и вагони.Само че ще трябва доста измервания преди да се реша, пък и може да пробвам на един от първите ми локове, дето си го имам от дете - едно двуосно локомотивче от пико - жуниор. :good:
--- Край на цитат ---
Т.е. искаш да ползваш водилото на старият куплyнг и върху него да запоиш направена от теб шахта? Но на това място се намира частта, която "подпира" отдолу куплyнга и ще пречи да запоиш шахтата. Единствено можеш да я запоиш много по-напред от буферната греда, но тогава два съседни вагона ще стоят прекалено далече един от друг!
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия