Автор Тема: Източници на напрежение-проблем!  (Прочетена 34583 пъти)

pach

  • Trade Count: (39)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 11459
  • Рейтинг: 1052
  • "Малко се пие в тая държава!"
    • За моделизма
Re: Източници на напрежение-проблем!
« Отговор #15 -: 08 Февруари 2008, 17:30:48 »
Влизам в период на оборудване и експерименти , и ако е рекъл Господ , може да си имаме наша побългарена система за цифрово управление и то на български цени ! Започвам да чета стандартите по електронната им част - да видим какво може да се направи! ;)
Още трябва и да отделя най-разпространените и различни , та да избера кое си струва труда...Някой де ме светне за Моторолския стандарт къде дяа се просветя?

br185

  • Trade Count: (18)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 525
  • Рейтинг: 2
  • HO 1:87/всички епохи без I/DB,OBB Велико Търново
Re: Източници на напрежение-проблем!
« Отговор #16 -: 08 Февруари 2008, 19:16:57 »
   Момчета, да не вземете сега да се скарате щото идеята ми пускайки тази тема съвсем не беше такава. Като гледам май въпросът се измести в съсвем друга посока - с аналогово управление ли да сме или с цифрово. Аз съм съвсем начинаещ в това иначе толкова прекрасно хоби, но все пак и на мен някои неща са ми ясни. Няма съмнение, че цифровото управление е с доста по големи възможности и придава по-голям реализъм на модела. На този етап обаче финансите ми са много ама много свити ??? . Така че за сега цифровизацията отпада като вариант. Някой хубав ден нещата ще се променят, но за сега ситуацията е такава.


    Послепис: Извинявам се за това интимно "Момчета" в началото на поста щото всъщност с никого от вас не се познавам лично. Но някой ден и това ще стане. Надявам се тази година да има повече срещи на които да мога и аз да присъствам.

muncho

  • Trade Count: (8)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1422
  • Рейтинг: 52
  • НО - Радост за всяко око
Re: Източници на напрежение-проблем!
« Отговор #17 -: 08 Февруари 2008, 19:43:42 »
Цитат на: EMPEROR link=topic=227.msg1778#msg1778 date=1202483869
http://search.ebay.de/search/search.dll?from=R40&_trksid=m37&satitle=esu+basic&category0=

 ;)
Ako  можех сега и да си купя :(.Хич ма няма с  e_bay.

muncho

  • Trade Count: (8)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1422
  • Рейтинг: 52
  • НО - Радост за всяко око
Re: Източници на напрежение-проблем!
« Отговор #18 -: 08 Февруари 2008, 19:47:35 »
Цитат на: pach link=topic=227.msg1752#msg1752 date=1202470031
Да бе - за локомотивите се хванали! ;D
Ами останалото , как го правите! ??? ::)
От сутринта се ровя навсякъде - цените на цифровите контрольори започва от 500 евро нагоре  >:( , като съм проверил на Viessmann,Lenz, Меrklin и няколко други.Вярно че не съм много в час (на работа съм , макар да е петък) но не мога да видя тия на МОТОРОЛА , както и нещо по обикновенно в мрежата (free ;)) .


http://www.conrad.de/goto.php?artikel=216777   ММ -моторола ,така са ги означили
Този май е на моторола,има и още в конрад ;).

TheJackal

  • КЖМ - България
  • Trade Count: (35)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1650
  • Рейтинг: 136
  • ТТ 1:120 III und IV Epoch DB & DR
Re: Източници на напрежение-проблем!
« Отговор #19 -: 08 Февруари 2008, 23:10:13 »
Ето нагледно за "Дигиталното управление" този сайт: http://vbox7.com/play:c1acb67e . ;) Но лично на мен не ми допада все още този начин, не е ли да пипнеш и да човръкнеш нещо?  ;D
« Последна редакция: 09 Февруари 2008, 09:24:47 от TheJackal »

bdz43r

  • Trade Count: (5)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 972
  • Рейтинг: 225
    • bgrail.info
Re: Източници на напрежение-проблем!
« Отговор #20 -: 09 Февруари 2008, 09:46:06 »
Аз продължавам да клоня към аналоговото захранване - дава най-добри възможности за собствени решения. При цифровото съм обвързан с готовите продукти на разните фирми, които не винаги ме устройват. Разбира се това важи, като се има предвид, че си падам малко "жичкаджия".
По темата: В момента творя аналогово захранване с импулсно регулиране на напрежението, комбинирано с променливотоково (10kHz) независимо осветление на вагоните. Първите експерименти са успешни.
Недостатък е, че регулирането не е плавно, а с 15 степени, но броят им може и да се увеличи.

XRISTO

  • Trade Count: (18)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 2442
  • Рейтинг: 11
  • НО - III-IV епоха,DB и DR Ловеч
Re: Източници на напрежение-проблем!
« Отговор #21 -: 09 Февруари 2008, 10:59:25 »
Цитат
В момента творя аналогово захранване с импулсно регулиране на напрежението, комбинирано с променливотоково (10kHz) независимо осветление на вагоните. Първите експерименти са успешни.
Недостатък е, че регулирането не е плавно, а с 15 степени, но броят им може и да се увеличи.

И мене ме  влече "жицата".Пусни някакви схемички като ти завършат успшешно изпитанията.И да те попитам нещо:Дали може да се направи импулсно захранване ,защото нещо с тези трансформатори...хич не ми се разправя.Успех с начинанието,и аз ще съм аналогов,естествено с по-нататъшна тенденция за цифровизация.  ;)

Adrian

  • Trade Count: (237)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 6476
  • Рейтинг: 868
  • Купи и ще ти олекне! DR/DB/BDZ 4-5 ep. H0 София
    • Ер Малък
Re: Източници на напрежение-проблем!
« Отговор #22 -: 09 Февруари 2008, 12:10:24 »
обяснете ми какво точно прави импулсното захранване - с какво е по-добро ?

muncho

  • Trade Count: (8)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1422
  • Рейтинг: 52
  • НО - Радост за всяко око
Re: Източници на напрежение-проблем!
« Отговор #23 -: 09 Февруари 2008, 22:18:35 »
Цитат на: Vlado link=topic=227.msg1749#msg1749 date=1202467027
Аз само казвам кое е по-добро според мен, а вече за паричните знаци проблемът е ясен. Всеки си преценява сам за себе си кое може да си позволи и кое не. 
Уха и аз мога да се изкажа.Владо е абсолютно прав,както винаги ;).Току що пробвах digi1 на Пико. http://piko.de/produkt_db/check.php?page=digi1&grand_id=10   :-* :o
Ко да ви кажа- лока ми е без декодер и ми са стори невероятно.Всичко постоянно си свети,лока си седи .А за тръгването и спирането-ми кеф да гледаш -няма лаш-лаш .Полека,плавно тръгва .С трафа не може да се докара тоя финес.От дистанционното си цъкаш по-силно ,по-бавно...намалява и спира.Ако имах декодер и звук/ще си взема,то ся шампанско без ягоди ;D/един пронизителен звук на метал щеше да огласи ...кухнята ;D :D
Майна ,невероятно е ;) И аз в началото ми се струваше  това дигитално като  някаква "тъмна" Индия,обаче човек винаги трябва  да слуша патило  :D :D
И едно сърдечно Б Л А Г О Д А Р Я на Спас ,който подробно ми обясни кое е "мекото" на хляба.
Който може да си вземе-да не се чуди,няма да съжалява ;)
« Последна редакция: 09 Февруари 2008, 22:22:10 от mill »

XRISTO

  • Trade Count: (18)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 2442
  • Рейтинг: 11
  • НО - III-IV епоха,DB и DR Ловеч
Re: Източници на напрежение-проблем!
« Отговор #24 -: 10 Февруари 2008, 09:56:58 »
Ами импулсното прави 220-те волта от ел.мрежата на ,примерно, 12 , но без да се използува трансформатор.Това прави изправителя по-лек,по-евтин, (защото трафа е скъп) и по-малък като габарити,защото колкото ти е по-мощно захранването (за да захранва повече локомотиви едновременно),толкова ти се увеличава устройството като обем.А и не на последно място импулсното позволява на изходният ток да се "закове" например на 12,2 волта,независимо от консумацията.Е,ако започнеш  да "опъваш" от него повече ампери , отколкото може да понесе сигурно или ще изключи , или ще изгори.Зависи от самата схема.Със по-чувствителен потенциометър също може да се потегля доста плавно.

Mill,гледам си с ново потребителско име,да те питам относно това дигитално управление.Доколкото разбирам ако лока няма модул си го ползваш като аналогово,само че с дистанционно.В смисъл че токът по релсите не е 12 волта постоянно,а Digi 1  го променя от 0 до 12 ? Само че го прави плавно и от дистанционното?Ако е така за какво е този модул,дето се слага във влака?Само за звук и осветяване ли?Или самото дигитално управление има режим , ако си без модул във влака да управлява цялата система като аналогова? ??? 


muncho

  • Trade Count: (8)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1422
  • Рейтинг: 52
  • НО - Радост за всяко око
Re: Източници на напрежение-проблем!
« Отговор #25 -: 10 Февруари 2008, 17:13:58 »
Ще ти отговоря макар,че не съм много наясно,квото съм запомнил ...ако имаш  -примерно-5 локомотива с декодери -запаметяваш адресите 1,2,3,4,5 на дистанционното/мишката/.Искаш да потегли локомотив 2.Натискаш 2 после + /подаваш напр./ и композицията от 2 коловоз заминава. ;).С аналагово упр. трябва да прекарваш жици-мици,да отделяш с изолатори  всеки коловоз и участък от макета ...,бая  плетеница става :).А така за релсовия път -редиш --> включваш централата и за 5 мин я програмираш.
Ще взема по-нататък и декодери ...лека-полека ;).Иначе без декодери можеш с дигиталното да движиш само един локомотив по трасето.Става -аналогово с мишка :D
Ама пак ти казвам -не съм 100% сигурен че е точно така.Жоро,Лъчо,Владо.... те със сигурност са наясно ;)
Днес цял ден бръмча,заснех и кадри ,довечера ще се постарая да ги кача някъде,та да видите... ;)
« Последна редакция: 10 Февруари 2008, 17:16:57 от muncho »

XRISTO

  • Trade Count: (18)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 2442
  • Рейтинг: 11
  • НО - III-IV епоха,DB и DR Ловеч
Re: Източници на напрежение-проблем!
« Отговор #26 -: 10 Февруари 2008, 17:24:52 »
А туй Digi 1  за колко лока е и колко пари чини? ???

EMPEROR

  • Trade Count: (5)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1962
  • Рейтинг: 4
  • HO | IV,V | DB,DR,DB-AG | София
Re: Източници на напрежение-проблем!
« Отговор #27 -: 10 Февруари 2008, 18:29:42 »
Доста по-компактно и интелигентно и най-вече евтино решение ми се вижда LokMous 2 на ROCO ...



Горното е трафа, долу дясно е дигиталната централа и червенкото е самата мишка.

Дигиталната централа изглежда така:


Като има Мастър и Слейв входове за мишки. Като на Мастъра винаги трябва да има закачена мишка, а на Слейва с преходници мисля че могат да се закачат още 2 или 3 броя. Така направената система мисля би се справила с до 4-5 локомотива. За повече е предвиден изхода Бууст аут. Тъй като при повече локомотиви, съответно и консумираната мощност се покачва и има възможност от претоварване и увреждане на дигиталното управление.

Бустера представлява това:


Връзва се към Бустер аут на централата и се връзва към релсите също.

Мишката изглежда така :


с 4 фунционални бутона. Бутон за Програмиране, за пускане на усветлението, 2 бутона за търсене на адрес от общо 99 декодерни адреса (или друга функция при програмиране на декодера) и авариен стоп бутон, който преустановява цялото движение по трасето. За разлика от аналоговото управление, тук има САМО 2 кабела вързани някъде по трасето, а усигорява безпроблемно движение на няколко локомотива с различна скорост и/или посока на една релса.
Такива комплекти могат да се намерят за около 30-40е, което не мисля че е чак толкова скъпо.

Има и малко по-скъп вариант с т.н. Мултимаус:



С който и на мен все още ми е трудно да посвикна поради дооооста по-разширените му възможности.

pach

  • Trade Count: (39)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 11459
  • Рейтинг: 1052
  • "Малко се пие в тая държава!"
    • За моделизма
Re: Източници на напрежение-проблем!
« Отговор #28 -: 11 Февруари 2008, 09:07:25 »
Цитат
Такива комплекти могат да се намерят за около 30-40е, което не мисля че е чак толкова скъпо.
Е язък ми цяла събота и неделя за четенето (майтап), тъкмо си изясних нещата , но сега ги затвърдих - не съм се пратил за зелен хайвер ;D
EMPEROR , специални благодарности и ако ни светнеш от къде за 30-40 (давам до 50)евро за една такава системка , ще е чудно!
Впрочем попаднах на подобна - Free , от мрежата , като се управлява дори от компютър "хт" тоест и най старите стават , под "ДОС" - дори не иска "WINDOWS",има възможност за четири регулатора (мишки) и възможност за програмиране на локодекодери , лесна за изработка и тестване , но ако си намеря като твоята , хич не бих се занимавал! ;D
Имам въпрос - локодекодерите не са ли предварително програмирани , или това е основното , а при система се "допрограмират" на определен адрес , тоест този адрес може да бъде сменян?
Че , четенето на чужди езици , не е като на родния - може де бъркам нещо , може и да премълчават "всеизвестни" неща , но аз нямам понятие от "всеизвестните".
Ще ти бъда благодарен ако ме светнеш подробно ! ::)

EMPEROR

  • Trade Count: (5)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1962
  • Рейтинг: 4
  • HO | IV,V | DB,DR,DB-AG | София
Re: Източници на напрежение-проблем!
« Отговор #29 -: 11 Февруари 2008, 09:19:56 »
Всеки декодер има собствен адрес. Да речем всички декодери фабрично идват на адрес номер 3. Хващаш мишката и го сменяш (между 1 и 9999) за 5 секунди. Сега с Локмаус 2 може "само" от 1 до 99, но докато ги запълниш така или иначе има доста време ;)
А къде се намират тези неща, за тези пари - отговора е eBay. С този бюджет, без проблем ще си намериш, че дори евентуално и едно евтино декодерче ще можеш да си купиш ;) Доставката до България в повечето случаи е към 7е и нещата пристигат за около 5 работни дни.