@EMPEROR: Идеята ми харесва. Даже взех да се замислям и аз за нещо такова в едната стая, че още не можем да постигнем с жената консенсус по темата за макет. Тъкмо го бях измислил и сменихмеквартирата, та сега трябва да го мисля наново 
@luci: Честно, това не успях да си го представя. Може ли по-подробно да опишеш (пък и ако придружиш със скица ще съм ти много благодаерн). Идеята ми звучи готино (че аз съм си фен на такива шашавотии).
нямам много време но скалъпих нещо на CAD (горзно е но все пак.. )
ето какво ти сътворих, бутафорно и само представя идеята:
1) 3 железни пръчки с подходяща резба
2) Ключов момент е шкафа да е на ъгъл!!! - иначе няма да е стабилно и здраво окачването и балансирана тежестта
3) три синхронизирани ел. двигателя - завинтени за носещата подсилена плоскост на страниците, - въртят "гайките" фиксирани по вертикал. (някои силови серво двигатели могат да свършат работа. А и могат да си дойдат с механизма.)
другото май си личи.. (3-тата носеща желязна пръчка е зад плоскостта в ъгъла).
4) Осветление може да се прикачи от вътрешната страна на предната страница на шкафа
5) Шкафа може да е готов и модифициран или произведен специално при някой майстор.
6) на укаченото "дъно" на подвижната платформа, може да се сложи - "фототапет" на цялата дължина... освен това, макар и много тънко, "дъното" придава още стабилност и пречи на кривенето с времето...
цялото захранване/управление за макета може да се прикрие и скрие във вертикалните укрепващи рейки от дърво, в краищата и ъгъла.
Затворено положение:
http://picasaweb.google.com/lh/photo/zzucLV--r5N4hu5zaqIxRQ?feat=directlinkотворено:
http://picasaweb.google.com/lh/photo/ohjD-y0ZPOKeHXJ-9pYduw?feat=directlinkСъщинския вариант съм планирал за лятото

ако някой го интересува ще документирам стадиите по изработката и подробности към размери и автоматизацията..
Максималната маса за 3 двигателя с подсилени лагери и без да е в насамия ротор, а с единична предавка е около 75кг-120кг; самите метални пръчки (дори от обикновенно желязо), издържат тонове

Което според мен, прави достатъчна здрава концепцията за сравнително доста голам в обша дължина макет.
Това при мен е обща дължина (от единия край, през ъгъл до другия край) от 355см. и широчина в краищата от 57см. шкава ще ми е малко странен

с дълбочина от 63см, но аз имам стенен шкаф, който и сега е 65см и не седи ужасно.