Автор Тема: Идеи за реализация на вграден макет  (Прочетена 11103 пъти)

luci

• Гост
  • Trade Count: (0)
Идеи за реализация на вграден макет
« -: 03 Февруари 2010, 17:28:32 »
ЕЕЕЕ, тамън мисля тази седмица да се хвърля в проектиране на стенен постамент за макет.
да не кажа с подобни размери ама близки.. със същите проблеми ..

Идеята е следната - 54cm дълбок стенен шкаф побира от долу изрязан постамента. (Ползва се като шкаф със загуба от около една етажерка).
Когато потрябва да се открие, 3 сервота-"развинтват" Г образна шейна надолу.. и макета слиза, излизайки от стенния окачен шкаф надолу малко под нивото на очите.

Конструкцията издържа доста сериозна тежест.. Пробвано е с приятел и Аквариум.. Само че с друга цел.

Така постигнатия ефект е – покрит макет – срещу прах. Защитен от деца и твари.. И спомага да не писне на погледа..
А когато си дотрябва.. хоооп и става отново явен.. хем е ефектно..
Евтино е, ако не трябва да търсиш майстори да ти изрежат качествено шкафа. Така че и като се отвори да си е шкаф, а не прозиращ макет през дупка като се отворят вратичките на шкафа.
А на пода на шкафа над макета могат да се направят подходящо мощно диодно осветление което да се управлява добре и да създава допълнителен ефект – ден нощ и тн ..

Проблемите са малкото място за въртене и дори дали е възможно и тн .. ама ще го пробвам и мисля :) все пак ми е първи макет който се хващам да правя сериозно.  Макар че съм правил макро снимки и миниатюри и управление на процеси  с контролери , та уж имам някакъв опит.. ще видим..

Но е голям съвпъдък.. :) ще следя с интерес напредъка ти и ако се сетя нещо ще свиркам.. или ако недай си боже открия Гениално репение на нещо
« Последна редакция: 25 Февруари 2010, 13:42:18 от pavel75 »

Dare_Devil

• Гост
Re:И моят ред дойде...
« Отговор #1 -: 22 Февруари 2010, 17:12:47 »
@EMPEROR: Идеята ми харесва. Даже взех да се замислям и аз за нещо такова в едната стая, че още не можем да постигнем с жената консенсус по темата за макет. Тъкмо го бях измислил и сменихмеквартирата, та сега трябва да го мисля наново  ;D

@luci: Честно, това не успях да си го представя. Може ли по-подробно да опишеш (пък и ако придружиш със скица ще съм ти много благодаерн). Идеята ми звучи готино (че аз съм си фен на такива шашавотии).

luci

• Гост
« Отговор #2 -: 22 Февруари 2010, 21:42:12 »
Цитат на: Dare_Devil link=topic=2176.msg36725#msg36725 date=1266851567
@EMPEROR: Идеята ми харесва. Даже взех да се замислям и аз за нещо такова в едната стая, че още не можем да постигнем с жената консенсус по темата за макет. Тъкмо го бях измислил и сменихмеквартирата, та сега трябва да го мисля наново  ;D

@luci: Честно, това не успях да си го представя. Може ли по-подробно да опишеш (пък и ако придружиш със скица ще съм ти много благодаерн). Идеята ми звучи готино (че аз съм си фен на такива шашавотии).

нямам много време но скалъпих нещо на CAD (горзно е но все пак.. )

ето какво ти сътворих, бутафорно и само представя идеята:
1) 3 железни пръчки с подходяща резба
2) Ключов момент е шкафа да е на ъгъл!!! - иначе няма да е стабилно и здраво окачването и балансирана тежестта
3) три синхронизирани ел. двигателя - завинтени за носещата подсилена плоскост на страниците, - въртят "гайките" фиксирани по вертикал. (някои силови серво двигатели могат да свършат работа. А и могат да си дойдат с механизма.)
 другото май си личи.. (3-тата носеща желязна пръчка е зад плоскостта в ъгъла).
4) Осветление може да се прикачи от вътрешната страна на предната страница на шкафа
5) Шкафа може да е готов и модифициран или произведен специално при някой майстор.
6) на укаченото "дъно" на подвижната платформа, може да се сложи - "фототапет" на цялата дължина... освен това, макар и много тънко, "дъното" придава още стабилност и пречи на кривенето с времето...

цялото захранване/управление за макета може да се прикрие и скрие във вертикалните укрепващи рейки от дърво, в краищата и ъгъла.

Затворено положение:
http://picasaweb.google.com/lh/photo/zzucLV--r5N4hu5zaqIxRQ?feat=directlink

отворено:
http://picasaweb.google.com/lh/photo/ohjD-y0ZPOKeHXJ-9pYduw?feat=directlink

Същинския вариант съм планирал за лятото :) ако някой го интересува ще документирам стадиите по изработката и подробности към размери и автоматизацията..

Максималната маса за 3 двигателя с подсилени лагери и без да е в насамия ротор, а с единична предавка е около 75кг-120кг; самите метални пръчки (дори от обикновенно желязо), издържат тонове :)
Което според мен, прави достатъчна здрава концепцията за сравнително доста голам в обша дължина макет.
Това при мен е обща дължина (от единия край, през ъгъл до другия край) от 355см. и широчина в краищата от 57см. шкава ще ми е малко странен :) с дълбочина от 63см, но аз имам стенен шкаф, който и сега е 65см и не седи ужасно.
« Последна редакция: 23 Февруари 2010, 01:26:39 от luci »

Dare_Devil

• Гост
« Отговор #3 -: 24 Февруари 2010, 10:59:50 »
Благодаря, схванах ти идеята. Не ми стана ясно обаче как ще задвижиш железните пръчки - аз си го представям с масивна гайка, вградена в зъбно колело, което въртиш с електродвигателя, че и цялото това зъбно колело би трябвало да е легнало върху някакви лагери, за да може да се върти, защото 1/3 от теглото на макета ще пада върху него, но  цялото това нещо не виждам как ще се изработи. Няма ли да е по-добре вместо това да се ползва зъбна рейка или пък макари с метално въже, на което да виси цялата конструкция?

luci

• Гост
« Отговор #4 -: 24 Февруари 2010, 12:40:45 »
Цитат на: Dare_Devil link=topic=2176.msg36861#msg36861 date=1267001990
Благодаря, схванах ти идеята. Не ми стана ясно обаче как ще задвижиш железните пръчки - аз си го представям с масивна гайка, вградена в зъбно колело, което въртиш с електродвигателя, че и цялото това зъбно колело би трябвало да е легнало върху някакви лагери, за да може да се върти, защото 1/3 от теглото на макета ще пада върху него, но  цялото това нещо не виждам как ще се изработи. Няма ли да е по-добре вместо това да се ползва зъбна рейка или пък макари с метално въже, на което да виси цялата конструкция?

Има два начина, единя е с единична предавка - посочения от теб :

1)
зъбчата гайка - отвън и отвътре.. : отвън е зъбчато колело - отвътре е финт с милиметрова
гайката лежи върху подложка с дупка с плъзгателна шайба с лагерни топчета в грес. - сравнително тих вариант и по лесен за направа.

2) Облегнат ротор върху корпусът на ел. двигателя. Резбата е изпълнена в ядро на ротора. Ядрото е заварено за отвора на ротора, центровано и тн .. Има и вариант да е плаващо ядрото и да има леки луфтове, като се самонивелира при някакви малки отклонения в остта си. 

Цитат
Няма ли да е по-добре вместо това да се ползва зъбна рейка или пък макари с метално въже, на което да виси цялата конструкция?

Не защото ще имаш нужда от водач и още елементи иначе ще се кандилка и клати самия макет. А така самите пръчки го държат неподвижен и стабилен (стига да са на триъгълник - да си на ъгъл)

Dare_Devil

• Гост
« Отговор #5 -: 24 Февруари 2010, 16:25:06 »
Именно въпросната зъбчата гайка ми се струва твърде сложен детайл за изработване в домашни условия. Колкото до водачите в моята идея - те няма да заемат повече място, отколкото пръчките с резба в твоя вариант. Дори функцията на водачи биха могли да изпълняват алуминиеви тръби, вътре в които да е въжето. По този начин при спуснато положение ще има по-добър естетически вид отколкото резбованите пръчки. Всъщност основното предимство, което виждам на предложения от мен вариант е възможността да се изработи от неща, налични в магазина, докато в твоя случай има нужда от три бройки от много специфичен детайл.

luci

• Гост
« Отговор #6 -: 24 Февруари 2010, 16:33:49 »
С пръчки, ще качиш вече във видимата част от шкафа двигателите.. а иначе трябва да покриеш само пръчките  (по на горе трябва да ти е двигателя или да имап ролка над тръбата и тн .. )

в домашни условия не бих правил тези детайли, едвали са много скъпи да се поръчат. а и има готови такива примерно за антени и тн ..

Dare_Devil

• Гост
« Отговор #7 -: 24 Февруари 2010, 17:20:31 »
Сам си споменал решението - ролки над пръчките. Въжето, което ще се връща надолу покрай тях на практика не заема място, така че скривайки пръчката, скриваш и него. Колкото до поръчването на тези детайли - едва ли ще струват по-малко от парче тънко желязно въженце и малки ролки. Освен това аз дори не съм сигурен какъв майстор е нужен за да изработи тези колела - стругар ли, фрезист ли...

luci

• Гост
« Отговор #8 -: 24 Февруари 2010, 17:53:43 »
искам да кажа, има готови датика детаили.. :) аз лично мисля да ползвам серво за антени (чинии) самоче с друга пръчка и по евтин двигател.

с въжета и макари дори идеално изчислено ще шуми, че има по голями луфтове и мандахерцане.. просто не мога да предположа какво и как ще се получи..

това беше причината да се откажа от пръчка и въже.. (по грозно, по голямо в часта на "истинския" шкаф)

иначе. Един на фреза или струг... ти върши работа, ако изкаш да поръчаш..

но ако се огледаш сигурно има дурги готови елементи за твъдия вариант.. аз не ми се мисли много над самото окачване, и варианта с части за антена ми е идеален :)

pach

• Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • Публикации: 12375
  • Рейтинг: 1338
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
« Отговор #9 -: 25 Февруари 2010, 09:13:28 »
Луси твърди , че на въжета , макета при спуснато положение ще се клати...Което е вярно да момента в който вкарате въжетата в две алуминиеви тръби - едната на въжето застопорена на самият макет с фланче, а другата под ролката в шкафа , също с фланче.
Двете стават неподвижни в по единия си край благодарение на фланчетата (и достатъчно здрави и устойчиви) а в другият си край влизат една в друга (колкото по близки са им диаметрите - толкова по устойчиво) като вътре в тях е стоманеното въже.
При навиване на това въже, то изтегля макетанагоре а двете тръби влизат едн в друга.
Получава се нещо като телескопична система на "сгъваема" антена.Така двете придават достатъчно здравина във всяко положение и не позволяват на макета да се клати.
Така струва ми се допълвам идеята на Dare_Devil  за по евтино и домашно изработено устойчиво задвижване на макета в шкафа. :hi:
Дефицитни материали няма.лесно за изработка от наличното в строителните хипермаркети като Бриколаж например.Е иска все пак малко пари , ама и "мама на тате не пуска без пари"!!! :pleasantry:
 ;D ;D ;D

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #10 -: 25 Февруари 2010, 09:52:37 »
Ето скицата набързо направена в пояснение на горния пост:

В дясно макета е прибран в шкафа, а в ляво е спуснат - съответно тръбите са излезли една от друга (но не напълно за да остане неподвижен).
Ролките стават от такива за простор, тръби, фланци (закрепени с винтове или болтове) , стоманени въжета (5 мм) и ...барабан на който да се навиват въжетата при вдигнато положение.Барабана може на "ръчно" с манивела и храповик, или с двигател на крайни изключватели.
Луси може да го изчертае по-добре в аутокад, за това тук казвам скица...

luci

• Гост
« Отговор #11 -: 25 Февруари 2010, 11:22:53 »
mersi patch,
но когато правих проби, колкото и плътно сложени и добре премерени, все пак се разчита на 2 неща - масата на макета(за надолу) и достатъчен луфт за да се движи тръбата на горе и надолу *( чрез въжетата в тръбата), когато тези тръби с въжета са 3 и разтоянията са дори по-големи от 150см се получава достатъчен луфт за да има леко заклащане и дрънчене на "нещата".

Принципно има още един евтин вариант:

1) горе в шкафа има статична "гайка" закрепена за страницата. Над гайката има дупки през които пръчката с резба преминава за да се побере в шкафа
2) долу в макета, има планка с дупка, през която минава пръчката и я държи за дъното на модела.
3) на края на пръчката има заварено зъбчато колело, което върти пръчката с резбата и "спира пръчката", облягайки се на планката.
4) двигателят е легнал и странично върти зъбчатото колело и пръчката като повдига и сваля макета.

ето и набързо скроения модел (не се смейте само демонстрира примера): http://picasaweb.google.com/lh/photo/GMTSQKyaLHXwlaREUHosJw?feat=directlink

тези неща съм обеден, че могат да се намерят едно отиване до строителен хипер маркет.

отказал съм се от него заради възмочността да купя наготово макар и по-скъп вариант със сервотата за антени.

варианта на pach ми харесваше че задвижването наистина може да е от един источник, не ми харесваше повечето място Отгоре в шкафа, и наистина при опитите ми наистина подрънкваше каквото и да се опитвах да измисля.. просто е необходим поне някакъв луфт.. а съвсем точни размери тръба-тръба и трудно намерих доста.. (поръчах си на един чичко :) )
стигнах до идея и за микро пневматика :) дори .. ама :) беше вече прекалено и се отказах :) най малкото съд с масло и тръбички ме дразни в шкав да има :) нищо че са скрити :)
« Последна редакция: 25 Февруари 2010, 11:30:58 от luci »

luci

• Гост
« Отговор #12 -: 25 Февруари 2010, 11:31:50 »
извинявам се за грешките.. ама е страшна мъка на кирилица за мене :) не ме бийте..

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #13 -: 25 Февруари 2010, 11:43:56 »
Това е най-голямото предимство - общото задвижване!!!
При сглоябавеното изчистваш  допуските и готово!
При задвижване на всяка "опора" по отделно, става излишно сложно - трябва да синхронизираш механиката (това е направено един път при общо задвижване) но и да ти работят двигателите в синхрон.
Става излишно много електроника (за синхронизирането им) пък и обратна връзка за индикация на положение (и информация за синхронизацията) и..... :sarcastic: :sarcastic: :sarcastic:

Тръбите може да хлопчат , но ако ги смениш със лагеруваните лайсни дето влизат една в друга за мебелни чекмеджета !?!!!!!!! :spiteful: :spiteful: :spiteful:

В бриколаж има най-дълги до 70 см (перфектно за макета) по  26 лв / чифта.
Е въжето ще се вижда , но всичко е въпрос на желание.
При еднакво "опъване" на въжетата (колкото щеш на брой - определят се от широчината на общата ролка) вече си ги "синхронизирал" и остава един  (не е за подценяване че е един  - цената е от значение) общ двигател да ги навие.

Докато при няколко двигателя (без синхронизация) си готов за заклинване на системата до третия път.

Впрочем аз на скицата ролките ги направих отгоре на шкафа, но спокойно може да са под макета, както и двигателя който заедно с макетната плоскост се "самоизтегля" вътре в шкафа!!!

Всичко е въпхрос на гледна точка и рализация... :scratch_ones_head:
 ;D ;D ;D

Dare_Devil

• Гост
« Отговор #14 -: 25 Февруари 2010, 12:48:03 »
Аз пък се сетих за друго - от вътрешната страна на дебелата тръба и от външната страна на тънката биха могли да се сложат силиконови О-пръстени, които в комбинация с малко силиконов спрей ще направят чудеса по отношение на стабилността и обирането на страничните клатения на конструкцията. Ако пък триенето идва в повече (което ме съмнява), винаги може да се използва идеята на pach за преместване на цялата механика под макета, което ще утежни допълнително конструкцията и ще преодолява триенето.
Баси, вие не сте хора  :lol: зарибихте ме сега да правя шкафове  :haha: