Главен форум | Main forum > Железопътен моделизъм | Railway modelling

Парни локомотиви

<< < (118/151) > >>

Сaprycorn:

--- Цитат на: mitko0888 link=topic=237.msg71714#msg71714 date=1327470508 ---За съжаление тези "реко" ми изглеждат много еднакво ...

Я да попитам и аз:
Каква е разликата между "umbau" и "reko"? (имам в предвид разлика в локомотивите, а не в думите на немски език)

--- Край на цитат ---
Добър въпрос! Сега разгледах няколко дебели книги, и установих, че един и същи локомотив (01.5) един път е кръстен реко, друг път умбау! Излиза, че наименованието зависи само от автора на книгата...

CaLLlo:

--- Цитат на: mitko0888 link=topic=237.msg71714#msg71714 date=1327470508 ---... Каква е разликата между "umbau" и "reko"? (имам в предвид разлика в локомотивите, а не в думите на немски език)

--- Край на цитат ---

Двете думи по принцип означават едно и също нещо, но понеже в DR е прието техните преустроени Umbau локомотиви да сe наричат Reko, то следва, че в DB локомотивите са само Umbau. Само че в DB преустройството на един и същ локомотив не е като това в DR, а по-различно, пак са сменявали котел, но новият DB-ейски котел е друг. Т.ч. излиза че ти питаш - каква е разликата в преустойството на един и същ локомотив в двете администрации? Отговор - доста голяма!:

Сaprycorn:
Без да съм го чел никъде, мога да кажа, че при западно германските умбау и нойбау локомотиви е възприет принципът на военните локомотиви- колкото може по-простички, с по-малко части и по-евтини (нали скоро ще бъдат изхвърлени от експлоатация)! Докато при източно германските реко и нойбау локомотиви се наблюдава ясно добрата стара немска традиция към все по-голямо усъвършенстване на конструкцията, на отделните възли и агрегати, както и на машинната естетика!
 Един малък пример ще дам с питателните уреди водна помпа-водоподгревател. В началото на втора епоха масово навлизат водоподгревателите "Кнор" и водните помпи. След края на Втората Световна Война в Дойче Бундесбан тези уреди са демонтирани и заменени с един прост инжектор, в същото време в Дойче райхсбан тези уреди са заменяни с още по-съвършения водоподгревател система "Хайнл" и новата още по-съвършена водна помпа.

mitko0888:

--- Цитат на: CaLLlo link=topic=237.msg71738#msg71738 date=1327489470 ---
--- Цитат на: mitko0888 link=topic=237.msg71714#msg71714 date=1327470508 ---... Каква е разликата между "umbau" и "reko"? (имам в предвид разлика в локомотивите, а не в думите на немски език)

--- Край на цитат ---

Двете думи по принцип означават едно и също нещо, но понеже в DR е прието техните преустроени Umbau локомотиви да сe наричат Reko, то следва, че в DB локомотивите са само Umbau. Само че в DB преустройството на един и същ локомотив не е като това в DR, а по-различно, пак са сменявали котел, но новият DB-ейски котел е друг. Т.ч. излиза че ти питаш - каква е разликата в преустойството на един и същ локомотив в двете администрации? Отговор - доста голяма!:

--- Край на цитат ---

Първоначално питах, като си мислех че това са два различни типа или нива на реконструкция/модернизация, или пък само възстановяване/подновяване. След припомнянето на widowmaker и препрочитането на обяснението на Сашо разбрах, че reko е само в DR, а пък umbau е в DB, DRG, че и другаде го срещнах. Също така (вече) разбрах, че коя дума ще се използва въобще не зависи от типа на модернизацията. За което благодаря на всички.  :ok:

Естествено сега възникна и въпросът: как са извършвани модернизациите в двете Германии, но за да схвана това очаквам да оползотворя повече време и да си го прекарам в приятно четене (когато може).

misan:
 Западногерманските модернизирани локомотиви също имат водоподгреватели от смесителен тип. Но на много от тях,например на част от серия 01,водоподгревателят е скрит в димната камера и не се вижда. На част от  техните модернизирани 01 са  монтирани на шатуните,на кръстоглавите и на пароразпределителния механизъм търкалящи лагери,което също е много разумно.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия